Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас въвежда зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

В Бургас се обособяват няколко зони, в които максималната скорост за движение на автомобилите се ограничава до 30 км/ч. Целта на мярката е да се намалят инцидентите с тежки последствия на пътя.

С максимална скорост до 30 км/ч ще се движат автомобилите в района на централната градска част, заключен между улиците "Булаир", "Цар Симеон I", "Св. св. Кирил и Методий" и "Александровска". Ограничението ще е в сила и за цялата територия на кварталите "Сарафово" и "Крайморие".

Причините за ограничението на скоростта в посочените места са няколко. Едната е, че това са гъсто населени райони. В тях има училища, детски градини, паркове, зони за отдих и каране на велосипеди. Това от своя страна води до интензивно движение на пешеходци и по-голям риск от инциденти, особено през активния летен сезон.

Мярката ще има положителен ефект в няколко посоки. На първо място ще намалеят пътните инциденти с тежко пострадали и ще се даде предимство на пешеходците и велосипедистите. Ще се ограничи и нивото на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на шум също ще спадне, когато колите се движат по-бавно. От друга страна ще се подобри пропускателната способност на улиците.

Практиката показва, че при пътен инцидент, ако автомобилът се движи с 30 км/ч, шансът на пешеходеца да се отърве само с леки травми е 95%. При удар със скорост от 50 км/ч, шансът на пешеходеца намалява на 60%. А при 65 км/ч - вероятността пешеходецът да оцелее е 20%.  

В Бургас вече е правен опит за обособяване на зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Това се случи по време на първия учебен ден миналата година в района на ОУ "Братя Миладинови". Резултатите показват, че по време на експеримента не е имало пътни инциденти или затруднение на движението.

Въвеждането на ограничението се прави с решение на Комисията по безопасност на движение по пътищата към Община Бургас. То е мотивирано и от постъпилите множество сигнали от граждани за управление на превозни средства с несъобразена скорост и големия риск от инциденти.

Подобна мярка от години се прилага в градове с високо ниво на пътна безопасност, като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората от Пчелина не вярват от ВиК да завършат канализацията до края на май

До края на май трябва да завършат дейностите по прокарване на канализация в местността Пчелина. Обнадеждаващата новина съобщи Сава Коев, ръководител на ВиК проекта. Остават още 5 канализационни клона. Работата по последния етап започва другата седмица, посочи още той. 

публикувано на 28.03.24 в 15:45

След сигнал за осквернен гроб в Тополи, възстановяват щетите за сметка на дружеството

Сигнал за счупени дървени кръстове на няколко гроба в гробищен парк "Тополи" подаде към редакцията на Радио Варна Пламен Дочев, който наскоро е загубил близък и е потърпевш от това поругаване на паметта на починалия. Оказва се, че на Задушница съседният гроб е със счупен кръст, а след няколко дни същото се случва и с гробното място, на което отива Дочев...

публикувано на 28.03.24 в 14:50

Ректорът на ИУ-Варна: Свиване на приема „Държавна поръчка“ и прекласиране на студентите всяка година ще повишат мотивацията

До 2030 г. 30% от българите в активна възраст да имат възможност да преминат през допълнително обучение, квалификация, етл. преквалификация. Това е една от големите цели на Министерство на труда и социалната политика, обяви във Варна ресорният министър в оставка Иванка Шалапатова. Към момента едва 7 % от трудоспособните българи преминават..

публикувано на 28.03.24 в 14:42

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат. Напълно ви..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37