Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още бедняшки мед и характерен за добруджанския край, Готовият маджун ще бъде дегустиран върху домашно приготвена баница. Важна част от празника са изпълненията на самодейните фолклорни състави от района, както и ревюто на народни носии, представено от деца.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Деница Сачева

ЕС дава 82,5 млн. лева в предучилищното образование у нас

МОН обяви два нови проекта – „Образование за утрешния ден“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“. Първият проект ще се изпълнява за 3 години. Заложените средства са за близо 105 млн. лева, съобщи на пресконференция зам.-министърът на образованието Деница Сачева . С парите ще бъде внедрена облачна среда с образователни..

публикувано на 15.11.19 в 15:53

Поетът Недялко Йорданов е обвиняем, заради блъснат пешеходец

Досъдебно производство е започнала прокуратурата в Бургас срещу поета Недялко Йорданов. Той е привлечен като обвиняем заради причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда. Поетът е с най-леката мярка "подписка", съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.          Инцидентът е станал на 26-ти март тази година на бургаско..

публикувано на 15.11.19 в 15:49

Обучение за дигиталната безопасност на децата ще има във Варна

Безплатно  обучение по дигитална безопасност за родители  под наслов „Деца, смартфони и смартродители” ще се провед във Варна в неделя. Заедно с  експерти от Центъра за безопасен интернет  и  представители на първият телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца, те  ще..

публикувано на 15.11.19 в 15:48
Красимир Конов (вляво) и апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

Новият окръжен прокурор на Варна встъпи в длъжност

Новият административен ръководител на Окръжната прокуратура във Варна Красимир Конов встъпи в длъжност. Днес той подписа акта за встъпване в длъжност, който му връчи апелативният прокурор Владимир Чавдаров с пожелание за успешна работа през целия мандат. Изпълняващият до момента функциите на окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров..

публикувано на 15.11.19 в 15:26

На Никулден изтича срокът за оферти за новите кораби на ВМС

Третият хеликоптер за Военноморските сили тип "Дофин" ще бъде приет до края на месеца. Това съобщи във Военноморската база във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС.  До 6 декември се чакат финалните оферти на трите фирми, заявили интерес към  построяване на два многоцелеви патрулни кораби за флота. От Министерството на отбраната..

публикувано на 15.11.19 в 15:17

Путин:Транзитът на руски газ през Украйна може да спре

Има риск от прекратяване на транзита на руски газ през територията на Украйна. С новите си искове украинската компания „Нафтогаз“ изостря ситуация в преговорите с „Газпром“ за нов договор, предупреди президентът на Русия Владимир Путин след края на срещата на БРИКС в Бразилия, предаде ТАСС. Путин отбеляза, че Русия е готова за сключване на..

публикувано на 15.11.19 в 14:54

Спука ли се лилавият балон?

През последните години доста силно замириса на лавандула в България. Площите с лилавия цвят се увеличаваха непрекъснато и страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света, като измести Франция от челното място. Миналата година по време на кампанията по прибиране на етерично-маслената билка цената на килограм от..

публикувано на 15.11.19 в 14:48