Бистра и Наце: Стараем се пътуването да ни бъде начин на живот

Бистра Якимова и Наце Сапунджиев гостуваха в предаването "Хоризонти". Те са пътешественици с огромен опит и световна популярност, най-вече заради техния блог Themagicoftraveling.com. Когато инвестираш всичко, можеш да превърнеш живота си в професионален пътешественик, особено ако имаш своя сродна душа. Тези и още доста ценни познания за пътуването може да научите от разговора с тях. А влиянието на блогърите върху туризма ще става все по-голямо и затова не случайно се обръщам към тях. В техния блог дават съвети и идеи на всеки, който пътува за кратка или по-дълга ваканция, както и на всеки, който е на път да опознае в дълбочина пътуването като начин на живот. Искат да насърчат другите да пътуват, нещо което напълно съвпада с идеята на "Хоризонти".

- Пътувате заради приключението или вече основната ви цел е да разкажете и да споделяте?
- Пътуваме заради приключението, заради преживяването, но и се стараем да споделяме голяма част от всичко това. Доколкото едно такова приключение може да бъде разказано, ние се стараем да го направим.
-До каква степен блогърите могат да влияят на туристическите дестинации?
-През годините все повече се засилва тази тенденция места да стават суперпопулярни само защото блогърите са разказали за тях или пък места да стават не толкова популярни, само защото блогърите са показали колко много хора вече има на тях. Така, че това е една отговорност какво ще разкажеш, как ще го разкажеш и дали и какви хора ще привлечеш. Има цяло направление от места, които са станали суперпопулярни само благодарение на Инстаграм. Там всеки може да си качи снимка, не е необходимо да си блогър. Това са обикновено едни такива фотогенични места или места, където има поне един фотогеничен кадър. За съжаление вече много места стават претрупани от хора, които искат просто да си направят снимка там. Дори в България много места добиха голяма популярност заради това.
-Сякаш в последно време много бързо се променя туризмът... Кои са големите промени?
-Една от най-ярките промени е, че в момента информацията е много достъпна и човек много лесно може да разбере къде може да отиде, как да отиде и какво да прави там и от друга страна, особено в Европа вече станахме много близки едни до други различните държави, градове, забележителности заради нискотарифните самолетни линии. Реално за много малко пари можеш да отидеш и да разгледаш почти която и да е европейска страна. Преди не беше така, а тази тенденция започва да се разраства на ниво целия свят.
Чуйте разговора с Бистра и Наце:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Габровски: Представям си стихотворенията като цветове

Александър Габровски е на 17 години, ученик в Първа езикова гимназия – Варна. Освен че рисува, прави изложби, занимава се със съвременен танц, участва в кино-клуб, Александър пише и поезия. Той е един от двамата стипендианти по литература „С усилия към звездите“ на Фондация „Културни перспективи“. Негов ментор е писателят Георги..

публикувано на 20.10.19 в 10:11
Синика Раудаскоски

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за..

обновено на 18.10.19 в 07:42

Рекордно малко кандидати за властта в Балчик

Двама кандидати за кмет и 8 листи за съветници със 121 кандидати да влязат в местния парламент, който се състои от 21 членове. Такава е картината на местни избори 2019 в община Балчик. От 1989 година насам не се е случвало битката за кметския стол в Белия град да е между двама. 2003 година например броят на кандидат-кметовете е бил 10, а листите за..

публикувано на 17.10.19 в 15:31

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28