Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микропластмаса има вече в дъжда и снега

микропластмаса
Снимка: Greenpeace

Учени откриват микропластмаса, като някои частици са невидими за човешкото око, в дъжда, питейната вода и океаните по целия свят, съобщи ЮПИ.
Макар и наличието на пластмасови частици в световния океан да е добре известно, най-новите изследвания показват, че пластмасови власинки и частици има навсякъде.
Учени, измерващи нивата на азота в киселинни дъждове в планини в Колорадо, откриха в тях пластмасови микрофибри. Малки власинки е имало в 90 процента от дъждовните проби, взети край Денвър и Боулдър, както и от отдалечени места като Скалистите планини.
Микрофибрите в дъждовната вода се виждат само с микроскоп. На цвят са сини, червени, сребристи, лилави, зелени, жълти. В пробите е имало и малки пластмасови топчета и парченца.
"Вали пластмаса" - каза Грег Уедърби от Американския геоложи институт.
Европейски учени откриха тази година микропластмаса в иначе чистите Френски Пиренеи. Те казаха, че най-вероятно пластмасовите частици са отнесени там от вятъра и изчислиха, че върху Франция ежегодно падат 2000 тона микропластмаса.
Микрофибри бяха открити и в арктическия сняг.
Микропластмасата - парчета под 5 мм, се образуват при разграждането на пластмасовите боклуци или се освобождават от козметика и препарати за абразивно почистване.
Микрофибрите се освобождават от акрилни, полиестерни и найлонови тъкани и се отделят от тях при пране - обикновено с хиляди на артикул.
Най-малките такива частици преминават през повечето филтри и могат да навлязат в кръвта на организмите, които ги поглъщат. Австралийско изследване показа, че хората поглъщат около 200 парчета микропластмаса седмично, или 21 гр месечно. Два пъти повече пластмаса се поема с питейната вода. Други източници на микропластмаса са морските дарове, бирата, солта.
Какво е количество пластмаса, вредно за хората, още не е известно. Американски и канадски учени обаче установиха, че при ракообразните тя причинява репродуктивни проблеми и поколение с по-малки размери. Лабораторни изследвания показаха, че микропластмасата е вредна за белодробните клетки, черния дроб и мозъка.
Повечето от нерециклираната пластмаса се произвежда от нефтопродукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50

Днес имен ден празнуват Габриела и Гавраил

На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за..

публикувано на 26.03.24 в 09:56