Теодор Роков - eдинственият българин в международната експедиция "Абора 4"

5
снимка: Фейсбук
Снимка: снимка: Фейсбук

Единственият българин в международната експедиция "Абора 4" ,варненецът Теодор Роков ,се завърна в морската столица от Троя след 10-дневно плаване на борда на тръстиковия кораб.Припомням, че крайната цел на експедицията е остров Крит, в момента тръстиковият кораб е в Егейско море. Мисията на "Абора 4" ,водена от Доминик Гьорлиц е да установи дали народите по крайбрежието на Черно море и Средиземно море и тези от древния Египет са осъществявали  взаимни търговски контакти.

Даниела Стойнова разговаря с Теодор Роков за техническите трудности по време на плаването и за предизвикателствата на лошото време в морето:

-  По време на плаването установихме много технически недостатъци, които трябваше да бъдат поправени при тестовете. Стана ясно, че нямахме време за тестове и тръгнахме неподготвени. Още на първата голяма спирка в Истанбул се наложи да се прекрои платното. Трябваше то да стане по-тясно, мачтата да се измести с около 10 см. към носа и всички подвижни части да бъдат подменени с нови, защото половината от тях се изпочупиха по време на плаването.

-  Но тръстиката издържа?

-  Да, най-интересното е, че в мекия материал, тръстиката, нямаше никаква промяна. Дървото се счупи.

-  Кое беше най-голямото предизвикателство във времето?

-  Беше относително спокойно. Нямаше някакви извънредни вълнения. Буря имаше само на едно място, между Истанбул и един малък морски нос, с фар накрая. Тогава много рязко се промени посоката на вятъра и се изпочупиха някои от дъските. Имаше опасност морето да ни изхвърли на брега и това беше един от критичните моменти. Предполагам, че сега в Егейско море ще имат доста такива моменти, тъй като там посоката  на вятъра и вълните се сменят в момента.

-  Видях много топло посрещане в Истанбул и после в Троя.

-  Да, това направи впечатление на всички от екипажа. Турците направиха невероятно посрещане. Организацията беше перфектна. Турският консул в България беше направил предварителен контакт с министерството на културата и имахме подкрепа на всякакво ниво. В Троя, пък, беше „черешката на тортата”. Кметът дойде лично на борда, имахме гала вечеря в един от скъпите ресторанти на града, а след това, който искаше можеше да отиде в турски хамам. Посетихме най-новият музей на Троя, едно невероятно място, препоръчвам на всеки любител на туризма и на историята да го посети.

-  От научна гледна точка какво беше интересно? Доказва ли се, че този път може да бъде изминат и с тръстикова лодка?

-  Ние се движихме от север на юг и следвахме сезонната посока на ветровете и на теченията. Всеки, който се интересува от корабоплаване, история и археология, знае, че проблемът в древността е бил преминаването от юг на север, заради насрещното течение. Много по-голям научен принос щеше да има опитът да се премине с този кораб в обратна посока. Показахме, че тази тръстикова конструкция плава в морски условия, но чисто от навигационна гледна точка не беше нещо особено.

-  Написа ли дневника?

-  Да, за времето, през което бях на борда, си водих основни записки. Имаше и весели моменти, имаше и не чак толкова весели.

Чуйте още в прикачения звуков файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разговори на тротоара: Милена Симеонова

Рубриката “Разговори на тротоара” и този път предлага интересните отговори на десетте въпроса, които задаваме на свежите и цветни личности, свързани с Варна. В "Улица "Събота" думата даваме на Милена Симеонов а - момичето, част от редколегията на сборника “Ко-миксер” и проекта "All My Lives". Милена е човек, който обича комиксите и определено знае как..

публикувано на 22.09.19 в 14:49
Бисер Петков

Министър Бисер Петков: Да се намали броят на дните болничен, издаван от личните лекари

Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа. Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално..

публикувано на 20.09.19 в 14:44
Христо Родинов и лютите му чушки

Брутално лютият "Български дух" на Христо Родинов

Нов сорт люта чушка, наречена „Български дух” създаде фермерът Христо Родинов от варненското село Страшимирово. „Българският дух” е брутално лют – много повече, отколкото друг известен наш сорт – „Български морков”, обясни за Радио Варна Христо Родинов и допълни: Интересното при новата българска люта чушка е, че тя е кръстоска между..

публикувано на 19.09.19 в 10:51

Емил Билярски от MESZECSINKA: "Когато си на върха, единственото, което ти остава, е да скочиш в дълбокото"

MESZECSINKA е онзи подсъзнателен свят, който можеш да достигнеш или с помощта на нещо по-твърдо или с помощта на музиката. Вторият вариант е за предпочитане, защото води до психеделични измерения и светове, разказва приказки и споделя теории за онова, което е отвъд реалността. А и музиката е универсален език, колкото и клиширано да звучи. А в MESZECSINKA..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив, и Варна

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ. „Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго..

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на..

публикувано на 17.09.19 в 16:34

Красимир Премянов: Клисарова не е пожарно решение

Трябва да се промени политическият диалог не само вътре в партиите, но и между политическите сили, изказа мнение пред БНР Красимир Премянов, член на БСП. „Във Варна БСП беше значим фактор, защото това беше вторият по икономически статус град и област. Кадрите на БСП бяха основата, върху която се градеше това развитие. В последствие..

публикувано на 17.09.19 в 14:43