Фениксите от Варна празнуват 10 години

ТФ "Феникс"
Снимка: Димитрина ДончеваЕдинствената театрална група в България, в която артисти са хора със и без увреждания, е варненската формация „Феникс“. Днес едноименното сдружение навърша 10 години. Първата им среща, обаче, е много преди това.

Събират се през есента на 2002 година. Съставът включва няколко души със сензорни и физически увреждания. И така започват промените – първо променят себе си, сед това обществените нагласи. Второто се оказва по-трудно, но пък Фениксите не се отказват. Решават да покажат на какво са способни, отдавайки живота си на своята първа и единствена любов – театъра, а през 2009 година част от актьорите се отделят от първоначалната формация и създават Сдружение „Феникс 2009”, на което кръщават и новата театрална формация. Постепенно към тях се присъединяват и хора без увреждания, за да им помагат в дългия път на интегиране в обществото чрез театралното изкуство.

Днес младежите са уверени в това, което правят. Познават ги в цялата страна, където всяка година са очаквани гости на фестивалите с участие на любителски състави.Обичат и в родна Варна, където тяхната сцена е в Младежкия дом.

„ „Феникс“ в началото за нас беше хоби, едно приятно преживяване на сцената, докато в един момент „Феникс“ стана кауза.“, сподели за Радио Варна председателят на сдружението Иван Цветанов.

Той е един от първите. На 32 години е с висше иконмическо образование, макар и ограниченията на инвалидната количка, в която е от малък. В „отбора“ са още 13 души. Сред тях преподаватели, пекар, лични асистенти, рекламен агент, монтьор, озвучител и помощници.

10 години по-късно Театрална формация „Феникс“ има 11 спектакъла играни на сцена. Наградите и признанията са много от конкурси и фестивали. С тях през цялото време е и актьорът Свилен Стоянов от варненския Драматичен театър. Режисьор и приятел Свилен Стоянов познава всеки и знае защо е там. Съобразява се с възможностите на младежите, адаптира сценариите и подбира точната роля за всеки. Успява да „извади“ най-доброто от тях. И ако в началото публиката е влизала и с известна доза съжаление на спектаклите на фениксите, днес няма и следа от това.

От 2015 година театрална формация „Феникс“ е носител на „Почетен знак за заслуги към Варна-сребърен”, който получава заради дейността,  с която се занимава.

Сдружение "Феникс" търси хора със и без увреждания за участие в театралните постановки. Вратите са отворени за всички, които искат да бъдат актьори или доброволци, а защо не и двете.

Можете да се свържете с тях чрез социалните мрежи:

https://www.facebook.com/tfFeniks/ВИЖТЕ ОЩЕ

С велосипед из Варна (снимки)

Масово каране на велосипеди и тротинетки по затворените за автомобили булеварди "Мария Луиза" и "Осми Приморски полк" (от Катедралата "Св. Успение Богородично" до Младежкия дом) се провежда във Варна днес.  "С велосипед из Варна" събира всички желаещи за безмоторно придвижване в градски условия по повод Европейския ден без автомобили. "Тихо и спокойно..

публикувано на 22.09.19 в 12:26

Екатерина Петрова: Независимостта на България е пример как обединението прави силата

България чества днес 111-ата годишнина от обявяването на независимостта. На тази дата българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор. Център на тържествата ще е Велико Търново, където е провъзгласена Независимостта на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд...

публикувано на 22.09.19 в 11:22

Седмица на ресторантите започва от днес - за първи път във Варна

Варна за пръв път ще бъде домакин на фестивала "Restaurant week". Фестивалът е по световен формат и предлага на посетителите специално подготвени менюта на преференциални цени. Целта е любителите на кулинарията да опитат колкото се може повече и различни кухни и шедьоврите на майсторите готвачи да достигнат до повече хора. Първото издание..

обновено на 21.09.19 в 12:04

Отново "На Село"

И тази събота отново ви отвеждаме „На Село“ в ефира на Радио Варна. Срещаме ви с най-колоритните хора от селата, които сме посетили. Диан Иванов от Староселец разказва за истинския живот – този на село. Там няма магазин, няма читалище, няма лекар и хора почти няма – едва 22 човека живеят в Староселец. Природата и сплотеността на староселци, обаче,..

публикувано на 21.09.19 в 09:00

Сиренето и кашкавалът предпазват кръвоносните съдове

Сиренето - от бри до бурата, често се смята за нездравословно заради високото съдържание на мазнини. Американски учени обаче доказаха, че това не винаги е така и то може да предпази кръвоносните съдове от солта в храната, съобщи в. „Мирър“, цитиран от БТА. Когато възрастните ядат солена храна, често кръвоносните им съдове не функционират добре...

публикувано на 20.09.19 в 10:38

Колко силно светят звездите?

В облачен ден като днешния Звездоброецът в Морската градина се оказа със слънчеви очила. И веднага се превърна в атракция на разхождащите се, които цял ден не се измориха да го снимат.  Скулптурата пред Обсерваторията беше поставена през май миналата година. Пластиката „Звездоброецът“ е дело на проф. Венелин Божидаров.  „Това е символ на вечния човешкия..

публикувано на 19.09.19 в 16:39

Бандити обраха замък във Франция

Собствениците на френски дворец от XVII век, по чийто модел е изграден Версай, били вързани, а бандити, нахлули в луксозния им дом го изтарашили и избягали с плячка на стойност два милиона евро, съобщава БГНЕС. Замъкът Во-льо-Виконт, разположен сред разкошни градини на около 50 километра югоизточно от Париж, е собственост на същото семейство от 1875..

публикувано на 19.09.19 в 15:42