"По шевиците ще ги познаете"

До края на септември в Етнографския музей в Бургас ще бъде подредена изложба

Колоритна  музейна експозиция е озаглавена  „По шевиците ще ги познаете“ и разказва какво е било значението на облеклото и как са разбирали едно време какъв е бил статусът на притежателят ѝ. Гостува Регоналният  историчеси музей - Шумен, с невероятно цветна и разнообразна форма на шевиците, както и още две експозиции - Смолян и Пловдив. За тях и за цялата пъстрота на везаните шевици, обяснява уредникът на Етнографския музей в Бургас Пламена Кирова:

В тази изложба участват музеите от Шумен, Бургас, Пловдив и Смолян. Показани са разнообразни по вид и бод шевици. Голяма част от тях са оригинали. Изключение правят експонатите от Пловдив, които са копия с автор Елена Тодорова. За района на Шумен са характерни по-тъмните цветове. Самото заглавие на изложбата го показва „По шевиците ще ги познаете“. Характерни са повече геометричните форми квадрати, правоъгълници, точки. Докато в експонатите от смолянския музей се забелязва повече червеният цвят, сърмената украса, флоралните елементи, подобни на тези от бургаски регион. В миналото хората са се разпознавали именно по облеклото. В него е била закодирана информация за произхода, социалния и семеен статус. Въпреки стогодишната история на експонатите, цветовете им остават непокътнати от времето.

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден до края на септември от 10 до 19 часа. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С велосипед из Варна (снимки)

Масово каране на велосипеди и тротинетки по затворените за автомобили булеварди "Мария Луиза" и "Осми Приморски полк" (от Катедралата "Св. Успение Богородично" до Младежкия дом) се провежда във Варна днес.  "С велосипед из Варна" събира всички желаещи за безмоторно придвижване в градски условия по повод Европейския ден без автомобили. "Тихо и спокойно..

публикувано на 22.09.19 в 12:26

Екатерина Петрова: Независимостта на България е пример как обединението прави силата

България чества днес 111-ата годишнина от обявяването на независимостта. На тази дата българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор. Център на тържествата ще е Велико Търново, където е провъзгласена Независимостта на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд...

публикувано на 22.09.19 в 11:22

Седмица на ресторантите започва от днес - за първи път във Варна

Варна за пръв път ще бъде домакин на фестивала "Restaurant week". Фестивалът е по световен формат и предлага на посетителите специално подготвени менюта на преференциални цени. Целта е любителите на кулинарията да опитат колкото се може повече и различни кухни и шедьоврите на майсторите готвачи да достигнат до повече хора. Първото издание..

обновено на 21.09.19 в 12:04

Отново "На Село"

И тази събота отново ви отвеждаме „На Село“ в ефира на Радио Варна. Срещаме ви с най-колоритните хора от селата, които сме посетили. Диан Иванов от Староселец разказва за истинския живот – този на село. Там няма магазин, няма читалище, няма лекар и хора почти няма – едва 22 човека живеят в Староселец. Природата и сплотеността на староселци, обаче,..

публикувано на 21.09.19 в 09:00

Сиренето и кашкавалът предпазват кръвоносните съдове

Сиренето - от бри до бурата, често се смята за нездравословно заради високото съдържание на мазнини. Американски учени обаче доказаха, че това не винаги е така и то може да предпази кръвоносните съдове от солта в храната, съобщи в. „Мирър“, цитиран от БТА. Когато възрастните ядат солена храна, често кръвоносните им съдове не функционират добре...

публикувано на 20.09.19 в 10:38

Колко силно светят звездите?

В облачен ден като днешния Звездоброецът в Морската градина се оказа със слънчеви очила. И веднага се превърна в атракция на разхождащите се, които цял ден не се измориха да го снимат.  Скулптурата пред Обсерваторията беше поставена през май миналата година. Пластиката „Звездоброецът“ е дело на проф. Венелин Божидаров.  „Това е символ на вечния човешкия..

публикувано на 19.09.19 в 16:39

Бандити обраха замък във Франция

Собствениците на френски дворец от XVII век, по чийто модел е изграден Версай, били вързани, а бандити, нахлули в луксозния им дом го изтарашили и избягали с плячка на стойност два милиона евро, съобщава БГНЕС. Замъкът Во-льо-Виконт, разположен сред разкошни градини на около 50 километра югоизточно от Париж, е собственост на същото семейство от 1875..

публикувано на 19.09.19 в 15:42