Майка-делфин „благодари“ на рибари, спасили детето ѝ

Снимка: wikipedia.org

Майка-делфин „благодари“ на група рибари за спасяването на бебето й, след като то се заплете в риболовна мрежа.

Любителско видео запечатало момента, когато рибарите освобождават хванатото животно от мрежата край остров Прочида, Неапол, Италия.

Кадрите показват как майката скача от възторг и показва изящни гмуркания, за да им „благодари“.

Отначало се вижда как делфинчето изскача от океана и рибарите го аплодират, докато то се радва на свободата си.

Тогава майката започва да изпълнява поредица от изящни скокове и гмуркания като че ли в знак на благодарност.

След като делфините – майката и малкото ѝ, отново са на свобода сред вълните, се чува как рибарите ръкопляскат и весело отбелязват свършеното от тях добро дело.


ВИЖТЕ ОЩЕ
От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, предхождащи празника Рождество Христово

Започва Рождественският пост

За православните християни започва Рождественският пост. Периодът на въздържание продължава до Бъдни вечер. За православния човек постът е съвкупност от добри дела и искрена молитва: „Да се смирим, да намерим правилния път в живота“ „Човек се учи да живее по-чисто, по-християнски, по-милосърден става, калява и волята си“, споделиха миряни..

публикувано на 15.11.19 в 08:08

Пожарникари от Варна запознаха ученици с особеностите на професията си

ОУ „ Христо Ботев“ се включи в Националната кампания "Да бъдеш баща", която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва до 17 ноември и е под наслов "ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!." Финалът на празничната седмица поставиха пожарникарите от Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. С пуснати..

публикувано на 14.11.19 в 14:54

Кога морякът "хваща желязото"?

Моряците често казват: „Този хвана желязото“. Какво означава това разбираме от специалиста по морска психология професор Илия Пеев, който коментира и скитническия синдром при моряците, ролята на семействата им и това как се променя психиката на моряка. Илия Пеев подчерта, че: Морската психология изучава преди всичко душевността на всички..

публикувано на 14.11.19 в 11:23
Хендрик Ситиг

Хендрик Ситиг: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.       „Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението..

публикувано на 13.11.19 в 13:45

Феодалните вражди и великите географски открития отварят пътя на османците в Европа

Парк-музей на бойнатадружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбелязва 575 години от битката при Варна с международна научна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик (1443 –1444) в контекста на историята на Централна и Югоизточна Европа“ 10–11 ноември 2019 г. И до днес не е..

публикувано на 11.11.19 в 14:32

Недоспиването носи риск от сърдечни и мозъчни увреждания

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Изследването е обхванало 487 200 души на средна възраст 51 години в Китай, които не са били засегнати от инсулт или сърдечна болест. Участниците са били интервюирани дали са се сблъсквали с един от трите..

публикувано на 11.11.19 в 11:33

Тодор и неговият "построен от нулата" морски робот

Преди малко повече от две години един варненски инженер с интерес към възобновяемите енергийни източници и вдъхновен от тъкмо отминалата годишнина от началото на ерата на подводните изследвания от Жак-Ив Кусто решава да построи катамаран, който да се захранва от соларни панели и да обикаля по моретата, за да популяризира каузата за по-чиста околна..

публикувано на 11.11.19 в 12:00