Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Виа Понтика”: Пре­лет­ни­те пти­ци в из­кус­тво­то пак ще спрат своя по­лет в Бал­чик.

От 10 до 18 септември за два­на­де­се­ти по­ре­ден път пре­лет­ни­те пти­ци в из­кус­тво­то ще спрат своя по­лет в Бал­чик. Ху­дож­ни­ци, му­зи­кан­ти, теат­ра­ли, фо­тог­ра­фи и ки­нот­вор­ци потапят града в творческа атмосфера, представяйки свои­те про­фе­сио­нал­ни тър­се­ния и ще осеят це­лия град с из­лож­би, пред­став­ле­ния, кон­цер­ти и про­жек­ции.

По тра­ди­ция фес­ти­ва­лът ще се от­крие с кон­церт-спек­та­къл на Фол­кло­рен ан­сам­бъл "Тра­кия" от Плов­див – 10 септември от 18,00 ч. в читалище „Паисий Хилендарски“, съобщи изпълнителният директор Николай Младенов (цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл).

За по­ре­ден път спе­циал­но вни­ма­ние се об­ръ­ща на ки­ноиз­кус­тво­то. Ще бъ­дат по­ка­за­ни фил­ми, но­ми­ни­ра­ни и от­ли­че­ни с меж­ду­на­род­на­та наг­ра­да за сту­ден­тско къ­со­мет­раж­но ки­но CILECT PRIZE 2019. Ще бъ­де из­лъ­чен и фил­мът "По­не за миг да по­ле­тя: На Иван Ан­до­нов с обич" на ре­жис­ьо­ра Га­ли­на Кра­ле­ва.

Фес­ти­ва­лът ос­та­ва ве­рен и на най-мла­да­та си пуб­ли­ка. В прог­ра­ма­та са вклю­че­ни три спек­та­къ­ла за мал­ки и го­ле­ми на сту­ден­ти­те от "Ак­тьор­ство за кук­лен теа­тър" в НАТ­ФИЗ и на про­фе­сио­на­лен теа­тър "Трио" от Бур­гас.

И та­зи го­ди­на във фо­ру­ма се включ­ват сту­ден­ти по жи­во­пис от Бъл­га­рия, Ру­мъ­ния и Сър­бия, кои­то ще учас­тват в твор­чес­ки пле­нер, ръ­ко­во­ден от проф. Лю­бо­мир Ка­ра­леев. Ще бъ­де пред­ста­ве­на и ин­те­рак­тив­на мул­ти­ме­дий­на ин­ста­ла­ция на сту­ден­ти от спе­циал­ност "Сце­ног­ра­фия" в На­цио­нал­на ху­до­жес­тве­на ака­де­мия - Со­фия.

Сту­ден­ти­те от На­цио­нал­на му­зи­кал­на ака­де­мия в Со­фия ще се вклю­чат с ка­ме­рен кон­церт, пос­ве­тен на 120-го­диш­ни­на­та от рож­де­ние­то на Пан­чо Вла­ди­ге­ров и 200 го­ди­ни от рож­де­ние­то на Ста­нис­лав Мо­нюш­ко. В меж­ду­на­род­на­та му­зи­кал­на прог­ра­ма ще се нас­ла­дим на ин­стру­мен­та­лен ка­ме­рен кон­церт на Квар­те­та кла­си­чес­ки ки­та­ри "4G's", със­та­вен от сту­ден­ти от Фа­кул­те­та по из­кус­тва от Ниш.

Фес­ти­ва­лът ще бъ­де зак­рит с два по­ред­ни теат­рал­ни спек­та­къ­ла по кла­си­чес­ки­те произ­ве­де­ния на Уи­лиям Шек­спир - "Ро­мео и Жу­лие­та" на сту­ден­ти­те от кла­са на доц. д-р Пен­ко Гос­по­ди­нов, НАТ­ФИЗ и "Сън в лят­на нощ" - спе­циал­но по­ка­нен про­фе­сио­на­лен спек­та­къл на Дра­ма­ти­чен теа­тър - Тър­го­ви­ще.

Фес­ти­ва­лът се ор­га­ни­зи­ра от сдру­же­ние "Виа Пон­ти­ка", с под­кре­па­та на Об­щи­на Бал­чик, ДКИ "Дво­ре­ца", НЧ "П. Хи­лен­дар­ски", Ис­то­ри­чес­ки му­зей, УБГ и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54