Димитър Димитров ще създаде първата пермакултурна система край Варна

Димитър Димитров
Снимка: Личен архив

Грижа за земята и грижа за хората, така най-общо може да бъде определен смисълът от това човек да създаде своя собствена система наречена пермакултурата. Този вид вечно земеделие съществува по света от 70-те години на 20 век. Днес, макар и плахо, навлиза в България. Предимно чрез хора живяли в чужбина и върнали са у дома.

Като Димитър Димитров. Той е на 48 години от Варна. Живял е в Канада, но сега си е у дома. Завършил е онлайн  курс за обучение по пермакултура в България през 2016г. Смята, че всеки човек има нужда от чиста храна, чиста вода и чист въздух. Но с развитието на технологиите ги получаваме все по-малко. Днес все по-малко разбираме екосистемите, които са навсякъде около нас и чрез които можем да живеем здравословно, разказва Димитър. И лека-полека в търсене на по-доброто за себе си и семейството си стига до отговорите и до решението да създаде собствена пермакултура.

Купил е 23 декара земя на място между Варна и Бургас. Започнал е да сади дървета – като за начало орехи, за които казва, че най-вероятно неговите внуци ще ядат от плодовете им. Но те са част от цялото, което е в проекта му.


В системата ще има и друго, според  това, което ще му е нужно.  Представя си неговото място след десетина години като красива гора от плодни дървета, с храсти и  цветя. За зеленчукова градина е оставил около 500 кв.м. площ.

„Ако говорим за изграждането на една система, то първо трябва да кажем, че тя се зонира след като бъдат разгледани климатичните условия и фактори. Зоните са от 0 до 5. Нулата е мястото където вие ще живеете, дали ще е село и къща, в нашия случай е къща, и разполагате нещата според това каква посещаемост ще имате до тях. Примерно – градината има нужда поне веднъж на ден да се ходи до нея и затова ще я сложите най-близо до къщата. И по този начин губите съвсем малко време, за да стигнете до нея. Ако ще садите например орех, ще го разположите на място в по-далечните зони – в четвърта зона. Освен това орехът не гори и можете да го сложите на място от където се предполага, че може да дойде огън, за да ви предпази. Всеки елемент се разполага на точното място.”, разказва Димитър Димитров.

Знанията е получил от онлайн курса. Има литература и много информация в интернет, но всичко е на английски език. На български има преведена само една книга -  „Въведение в пермакултурата” от австралиеца  Бил Молисън.

Използва ли се тор при пермакултурата?

„Пак са важни познанията”, казва Димитър и обяснява, че ако разгледаме едно растение как то работи ще знаем, че с листата си то изгражда захар и нишесте, спуска ги в корените си и чрез тях ги освобождава в почвата. В кореновата му система живеят бактерии, които имат нужда от това нишесте и от своя страна те хранят със своите отпадни продукти въпросното растение. Освен това има мицел, който влиза в симбиоза с над 80 % от растенията на земята и т.н.

За изграждане на една система са необходими 5-7 години докато тя се установи. После само се поддържа.

Чуйте още в звуковия файл.Първото документирано съвременно практикуване на пермакултурата като систематизиран подход е на австрийския фермер Зеп Холцер  през 60-те години на XX век, но е разработена научно от австралийците Бил Морисън и Дейвид Холмгрен с техните сътрудници през 70-те години на миналия век.

Думата първоначално е създадена като комбинация от английските думи за вечно земеделие – permanent agriculture, от Молисън, но по-късно той предпочита да я описва като „постоянна, вечна култура“ – permanent culture, като набляга на идеята, че едно общество, може да съществува неограничено само ако се съобразява с природата и не я унищожава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха учебната година в ОУ "Добри Чинтулов" във Варна (СНИМКИ)

С празнично настроение точно в 9 часа тази сутрин официално беше открита новата учебна година в най-голямото основно училище във Варна ОУ "Добри Чинтулов". Хиляда са учениците към днешна дата, организирани в 39 паралелки. Учебният режим е на две смени, с изключение на първокласниците. За 56-ти пореден път звънецът удари на фона на трепетните..

публикувано на 16.09.19 в 11:40

Средиземноморската диета запазва ума до дълбока старост

Учени от университета на щата Мейн (САЩ) и университета на Южна Австралия установиха, че средиземноморската диета потиска намаляването на умствените способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. В рамките на изследването, което започнало през 1974 г., били анализирани данни за здравословното състояние на 3400..

публикувано на 16.09.19 в 11:38

Помощ за Алекс вместо цветя

Регионалното управление на образованието във Варна отправи призив, който се поде от почти всички училища в морската столица. Той е с надслов „Дарение в помощ на лечението на малката Алекс, вместо цветя за първия учебен ден”.  Алекс е родена с рядката диагноза "фибуларна хемимелия" - пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани..

публикувано на 16.09.19 в 10:00

Дали образованието ще спаси ромите?

Лейля Хюсен и Ирина Антонова -  две жени от етноса, и зраснали в махалата във Варна, излезли от нея, но върнали се, за да помагат на общността като социални работници. Признават,  че повечето роми са неграмотни и не знаят български език. В семействата си децата говорят на техния си език, затова работата с тях трябва да започне още от  детската градина,..

публикувано на 16.09.19 в 09:55

През 1879 година кметът Велико Христов създава първата пожарна служба във Варна

В памет на създателите бе поставена и паметна плоча, която напомня за основаването на пожарната служба във Варна. Тя се намира пред филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и всяка година на това място в деня на професионалния си празник варненските пожарникари си спомнят за историята.  Комисар Тихомир Тотев-директор на Регионалната дирекция..

обновено на 14.09.19 в 14:23

Археологически парк на открито и нова пътна инфраструктура край Деултум

Паркинги и заведение да бъдат изградени в района на Националния археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт. Това предвижда проектно намерение на Община Средец, която е готова да кандидатства за осигуряване на необходимите средства по оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва и изградена ограда и алейна мрежа при..

публикувано на 12.09.19 в 15:16

Доброволци ще засадят 3600 дървета на мястото на унищожена гора

Доброволческа инициатива за засаждане на 3600 дървета на мястото на унищожена гора ще се проведе тази събота в село Локорско, Софийска област. Гората, която е съществувала преди това на мястото, е била унищожена от вредител - бръмбар корояд. Всеки от нас, който иска да се включи, е добре дошъл, като срещата е в 9.00 часа на централния площад в селото...

публикувано на 11.09.19 в 15:59