Делото за несъстоятелността на мина Оброчище ще продължи през октомври

Снимка: www.bnt.bg

Делото за обявяването в несъстоятелност на мангановата мина Оброчище ще продължи в края на октомври. Това реши на поредното си заседание Окръжният съд в Добрич. Производството по делото е образувано по молби, внесени в началото на тази година от Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда” – София и “Енерго Про Продажби”АД – Варна.

Окръжният съд в Добрич за последен път задължи концесионера на мината край с. Църква „Евроманган“ АД да представи нужната документация по делото за откриване на производство по несъстоятелност. Искането е внесено заради неизплатени заплати на работниците, както и заради задължения за доставка на електроенергия. Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд прецени, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване. Мангановата мина „Оброчище“ е една от четирите в света и най-голямата в Европа. Финансовото й състояние от години е нестабилно, а Министерството на енергетиката вече два пъти временно прекратява правомощията на концесионера „Евроманган“.

Следващото дело е насрочено за 29 октомври.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев вторник

И днес ще е предимно слънчево с променлива висока облачност. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад, по крайбрежието около и следобед до умерен от юг-югоизток. Топло за сезона с максимални температури между 29 и 34, по крайбрежието с 2-3 градуса по-ниски, за Варна около 30, близка до най-високата за тази дата. Вълнение 1-2 бала. Температура на..

публикувано на 17.09.19 в 05:58

Над 830 тона отпадъци събраха варненци за ден

500 места във Варна бяха почистени по време в кампанията „Да изчистим България заедно”, която се проведе на 14-ти септември по инициатива на БТВ, обобщават от общинската администрация. Акции бяха проведени в паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки.  Активисти на неправителствени организации почистиха част от морското дъно и..

публикувано на 16.09.19 в 17:34

Учителят - пасив в баланса на търговското дружество, наречено "училище"

Коментар в предаването "Пост фактум": Не знам как стана така, но в последно време, когато стане дума за училище и образование все за заплатите на учителите си говорим. Уж заплатите им се увеличават, пък няма опашки от желаещи да даскалуват. И проблемът ще се задълбочава с предстоящото пенсиониране на 4000 учители. Младите учителите са..

обновено на 16.09.19 в 17:20
Спешно отделение в

Неизправна метанова бутилка е причинила взрива в Добрич

Все още се изясняват обстоятелствата около инцидента с избухналата метанова бутилка на бензиностанция в Добрич. Взривът стана в събота вечерта по време на зареждане. При него пострадаха две жени, едната от които почина по-късно в областната болница. Прокуратурата в Добрич започна досъдебно производство, продължават и процесуално-следствените действия...

публикувано на 16.09.19 в 16:55
Красимир Каракачанов

ВМРО издига хирург за кмет на Варна

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов представи кандидатурата на ВМРО за кмет на Варна. Това е хирургът д-р Николай Евтимов. Той ще води и листата с  51 общински съветници.  Каракачанов посочи, че ВМРО подкрепя  преференциалното гласуване ,защото по този начин избирателите изразяват мнението си за кандидатите. Стана ясно,че..

публикувано на 16.09.19 в 16:34

Проф.д-р Анелия Клисарова: Искам да съм обединител на БСП във Варна

Проф.д-р Анелия Клисарова, която беше определена за кандидат-кмет на Варна от националния съвет на БСП, заяви, че поема голяма отговорност с кандидатирането си и иска да бъде обединител на членовете на БСП в морската столица. Тя възприема кандидатирането си като предизвикателство (повече чуйте в прикачения звуков файл). Проф.Анелия Клисарова..

публикувано на 16.09.19 в 15:26

1400 първокурсници положиха клетва в Медицинския университет

Представители на първокурсниците от специалностите „Медицина", „Военен лекар", „Дентална медицина", „Фармация", „Медицинска сестра", „Акушерка", „Рентгенов лаборант“ и „Медицински оптик" с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в Медицинския университет - Варна клетва за „посвещение в медицината". Отличниците по..

публикувано на 16.09.19 в 15:21