Изследват учители за бърнаут синдром

Национално проучване за синдрома на професионалното прегаряне започна сред учителите в страната. Изследването е по съвместен проект на Министерството на образованието и науката, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на тема "Диагностика на бърнаут синдром при педагогическите специалисти за справяне с хроничния стрес".  

Професионалният стрес при учителите е свързан основно с работното натоварване, смята главният учител в основно училище "Софроний Врачански" Видин Татяна Йорданова:

"Да, професията е стресова. Защото нещата в последните години много се промениха - промени се изцяло нормативната уредба, помени се отношението на родители към учебния процес, промениха са самите деца, нормално е, това са други поколения. Така че неминуемо това рефлектира върху учителя, може би в определен момент се стига и до този синдром. Може би е похвално, че от министерството искат да видят нивото на стрес сред учителите и да предприемат съответни мерки учителите да минават на рехабилитация и на възстановяване..."

Директорът на учебното заведение Нина Иванова също смята, че изследването би могло да бъде полезно за провеждането на профилактика сред педагогическите специалисти:

"Да, необходимо е учителското съсловие да бъде здраво. Пожелателно е то да бъде и младо, защото децата задължително искат учителите им да бъдат млади. Всичко това може да стане, когато има профилактика. Ако ние като гилдия погледнем на тази мисъл на министъра и на неговия екип, че един такъв преглед и една такава контстация е профилактика за това някои да спасят статуса си, за да бъдат полезни за себе си и за образованието, да. Но ако наказателно приемемаме варианта, че ще бъде прегледан някой, за да бъде засегнат по някакъв начин, да не се влагам по-сериозни думи, че той вече не е състоятелен да изпълнява тези работи, не. Професиите на учителя и лекаря са вечни, всеки един минава през тях..."


Между 1000 и 5000 учители от цялата страна ще бъдат обхванати от изследването на синдрома на професионалното прегаряне. Вече има учители, пожелали да участват, обясни председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров:

"Синдикат "Образование" от няколко години се опитва да започне да партнира в изграждането на политика за съхраняване и компенсиране на труда на българския учител и днес ние сме много радостни, че се прави сериозна стъпка в тази посока с едно изследване, което е диагностика на бърнаут синдрома при педагогическите специалисти за справяне с хрничиня стрес. Всеки учител, пожелал участие, ще получи индивидуална покана и ще попълни 2 вида тестове, с които ще бъде изследвано неговото изхабяване, прегаряне или т. нар. бърнаут синдром. На базата на изследванията, които ще оповестим в национален мащаб, заедно с министър на образованието, който е основен поръчител на това изследване, на национална конференция ще оповестим резултатите и най-важното те ще бъдат повод за създаване на съответните компенсаторни механизми, които могат да бъдат насочени към по-специална и по-активна рехабилитация на учителите и намаляване натоварването обратнопропорционално на възрастта на учителите..."

Механизмите за справяне с проблема бърнаут сред учителите вече са установени и се прилагат в различни държави по света. Целта на изследването ще бъде да установи българския формат на тези механизми, обясни синдикалният лидер:

"Това е намаляване на натоварването на учителя след 50+ години, допълнителното натоварване към лекторски и други задачи също да бъде намалено или да влияе за едно по-ранно пенсиониране. Друг компенсаторен механизъм е използването на година за подготовка, квалификация, релакс. Ще няколко мога да изредь н овсъщност ние трябва да открием българсикя формат на тези компенсаторни мехазми..."

Учитлете могат да се включат в изследването до края на септември, а каква е истинската картина по отношение на емоционалното прегаряне при учителите се очаква да стане ясно в края на годината.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненси ученици отплаваха с ветрохода "Калиакра"

Ученици от началния курс на  Средно училище "Св.Климент Охридски" във Варна отплаваха с ветрохода "Калиакра" на разходка във Варненския залив в рамките на програмата на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"  С кораб около света",която има за цел популяризиране на морската професия. С тях на борда на кораба бяха и командирът на ВМС..

публикувано на 15.09.19 в 13:45
Лекарите не успяха да спасят едната жена

Добричката прокуратура разследва взрива на бензиностанция

Досъдебно производство за немарливо изпълнение на дейност с повишена опасност е образувано от Окръжната прокуратура в Добрич във връзка с инцидента от снощи, при който по време на зареждане се взриви метанова бутилка на автомобил. Две жени пострадаха при експлозията, едната от които по-късно почина в Областната болница в Добрич. Втората жена е..

публикувано на 15.09.19 в 13:41

Мотошествия във Варна и Добрич в Деня в памет на загиналите мотористи

Варненската мотообщност и тази година се включва в подкрепа на станалия традиционен в третата неделя на м. септември Ден в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. В 24 градове на страната ще има мирни мотошествия, съобщава на страницата си в интернет организаторът на честването Българска мотоциклетна медия (BMM)...

обновено на 15.09.19 в 12:33

Отново спират движението в центъра на Варна, заради снимките на турска филмова продукция

Спирането ще е по бул.Мария Луиза, от Младежкия дом до ул.Шипка, от 17.30 часа в неделя, 15.09   до 5 часа сутринта в понеделник, 16.09. Ще бъдат пропускани само колите на „Градски транспорт“, районът ще бъде подсигурен от полицейски екипи, съобщи за Радио Варна дежурният в КАТ.

публикувано на 15.09.19 в 12:04
Красимир Вълчев  и Явор Стаматом

Красимир Вълчев: Връща ни се това, че пестяхме от учители

„Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия“, сподели днес министърът на образованието Красимир Вълчев при гостуването си на Явор Стаматов в  предаването ''Неделя 150'' на БНР. Той пожела на учители и ученици успешна нова учебна година. Той подчерта, че няма обща криза за учители, но по отделни дисциплини има..

публикувано на 15.09.19 в 11:23

Почина жена, ранена при взрива на бензиностанция в Добрич

Възрастна жена е починала след взрива снощи на бензиностанция в Добрич. Около 20 ч. метанова бутилка на автомобил избухна по време на зареждането му. Две жени в колата пострадаха и бяха откарани в спешното отделение на многопрофилната болница в Добрич. Лекарите не са успели да спасят по-възрастната от тях, която е била с тежки рани..

публикувано на 15.09.19 в 10:43

Започва прием на документи по схемата "Родители в заетост", ресурсът е 35 млн. лева

От 16 септември, понеделник отново започва прием на документи по схемата "Родители в заетост". По нея семействата имат право на платена от държавата детегледачка, ако за децата няма място в детска ясла или градина. Схемата ще остане отворена до изчерпване на определените 35 милиона лева. Предвидено е разширяване, то ще обхване многодетните..

публикувано на 15.09.19 в 10:35