2877 са първолаците във Варна: На добър час!

| обновено на 16.09.19 в 10:38
Автор:
4
Снимка: БГНЕС

2877 са първокласниците, които ще чуят първия звънец днес в 35-те общински училища във Варна.  

Близо 50 000 са всички ученици във Варненска област. 

За началото на новата учебна година са приключили предвидените летни ремонтни дейности в сградите на 23 училища и 12 детски градини. По-големите от тях включват поставяне на хидроизолация на покривите на ОУ "Ангел Кънчев", СУХНИ "К. Преславски", ОУ "Цар Симеон І" и на покрива на топлата връзка към физкултурен салон на ОУ "Добри Войников". Нови котли са доставени и монтирани в СУ "Св. Климент Охридски" и ОУ „Черноризец Храбър“.  Ремонт на физкултурен салон и текущ ремонт на филиал за обучение на първи клас е направен в ОУ „Васил Друмев“. Подмяна на дограмата и врати, ремонт на занималня и санитарни помещения са извършени и в сградата на Средношколско общежитие. 


По Оперативна програма „Региони в растеж“ вече са приключили ремонтните дейности в VII  СУ „Найден Геров“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, II Основно училище „Никола Вапцаров“, ОУ „Стефан Караджа“ и в 3-те детски градини: ДГ №1 „Светулка“ , ДГ №12 „Ян Бибиян“, ДГ №41 „Първи юни“ и обектите са въведени в експлоатация. До началото на новата учебна година предстои завършването на ремонтните дейности на Средно училище „Димчо Дебелянов“, Първо Основно училище „Свети Княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“. Към настоящия момент всички ремонти протичат в график и се очаква учениците от общинските  училища да започнат занятия в сградите на своите училища. Само Начално училище „Васил Левски“ се премества в сградата на най-близко разположеното Средно училище „Любен Каравелов“, поради предстоящо започване на ремонт по Оперативна програма „Региони в растеж“ на Варненска морска гимназия. По същата причина учениците от Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ през учебна 2019-2020 година ще учат в сградата на ОУ „Стоян Михайловски“.

Нова зала за културни мероприятия се изгражда в Първа езикова гимназия, със средства от бюджета на Община Варна и от училището. Проектът предвижда голяма сцена и места за около 400 души, помощни помещения, достъпна среда за хора с увреждания. 

Продължават ремонтите на 14 спортни и 4 фитнес площадки на открито в дворовете на училищата на територията на община Варна.

Изградени са 11 нови повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени напречни неравности във Варна, съобщават от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

В края на миналата седмица станаха ясни резултатите от поръчано от Община Варна  проучване за тенденциите в развитието на града по отношение на броя на децата в училищна и предучилищна  възраст и натиска върху училищните бази в бъдеще. Според данните, предоставени от екипа на Икономическия университет, все повече млади семейства се заселват в района на вилните зони към курорта "Златни пясъци", което ще наложи общината да инвестира в нови учебни сгради там.

Даниела Стойнова разговаря с четвъртокласниците от средно училище "Св.Климент Охридски" Силвия Парушева и Калоян Кърмазов за това дали обичат  училището и готови ли са за първия учебен ден - чуйте прикачения звуков файл.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: "С приемането на Петата директива, няма да може да се откриват анонимни банкови сметки"

До 20 януари 2020 година държавите- членки на Европейския съюз трябва да приемат петата директива, свързана с прането на пари и финансирането на тероризма, а четвъртата не се прилага правилно от голяма част от държавите от ЕС- това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев, който е определен за постоянен докладчик от страна на ЕНП по тези теми...

публикувано на 22.09.19 в 16:22

Варна отбеляза 111 години от Независимостта на България

С военен ритуал и тържествено издигане на националното знаме на площад „Независимост” във Варна беше отбелязан Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България и припомни, че и Българската православна църква, и управляващите, начело с Цар Фердинанд и Александър Малинов, са били..

публикувано на 22.09.19 в 14:23

Голям интерес в Провадия-Солницата в Деня на отворените врати

Хиляди хора от страната и чужбина посетиха най-старото праисторическо селище в Европа, а и в света в деня на отворените врати в Солницата в Провадия. Проф. Васил Николов и археолози от музея в Провадия разказваха за интересните находки, както и за уникалните каменни стени, по времето когато солта е била по-скъпа от златото. Даниела..

публикувано на 22.09.19 в 13:59

Приключва ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна

Ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна е почти приключен. Средствата, на стойност от над 60 000 лв., се осигуряват от Община Каварна с помощта на корпоративен дарител. В отделението не е правен сериозен ремонт от 50 години. През 2017 година основен ремонт в болницата в Каварна е направен в неврологичното отделение, до края на октомври..

публикувано на 22.09.19 в 13:17

За „Деня без автомобили“ част от центъра на Варна ще бъде затворен

Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността, която през 2019 се провежда под мотото:"Върви с нас". От 8 до 19 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. "Сливница", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул."Княз Борис I", до Икономическия университет. През целия ден в зоната ще има атракции, работилници и..

обновено на 22.09.19 в 11:53

Подробностите по акта на Независимостта уточнени под корабния флаг на Фердинанд, който се съхранява във Военноморски музей-Варна

Последното съвещание на правителството и княз Фердинанд преди обявяването на Независимостта е на княжеската яхта „Хан Крум” (бивша „Голубчик“) на 21 септември 1908 година. Тогава корабът акостира на пристанището в Русе след като почти цяло лято българският владетел е бил в Австро-Унгария и води преговори с представители на Великите сили за ва..

публикувано на 22.09.19 в 11:29

Радев: Справедливост, развитие, европерспектива - това е независима България

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни..

публикувано на 22.09.19 в 11:14