Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2877 са първолаците във Варна: На добър час!

| обновено на 16.09.19 в 10:38
4
Снимка: БГНЕС

2877 са първокласниците, които ще чуят първия звънец днес в 35-те общински училища във Варна.  

Близо 50 000 са всички ученици във Варненска област. 

За началото на новата учебна година са приключили предвидените летни ремонтни дейности в сградите на 23 училища и 12 детски градини. По-големите от тях включват поставяне на хидроизолация на покривите на ОУ "Ангел Кънчев", СУХНИ "К. Преславски", ОУ "Цар Симеон І" и на покрива на топлата връзка към физкултурен салон на ОУ "Добри Войников". Нови котли са доставени и монтирани в СУ "Св. Климент Охридски" и ОУ „Черноризец Храбър“.  Ремонт на физкултурен салон и текущ ремонт на филиал за обучение на първи клас е направен в ОУ „Васил Друмев“. Подмяна на дограмата и врати, ремонт на занималня и санитарни помещения са извършени и в сградата на Средношколско общежитие. 


По Оперативна програма „Региони в растеж“ вече са приключили ремонтните дейности в VII  СУ „Найден Геров“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, II Основно училище „Никола Вапцаров“, ОУ „Стефан Караджа“ и в 3-те детски градини: ДГ №1 „Светулка“ , ДГ №12 „Ян Бибиян“, ДГ №41 „Първи юни“ и обектите са въведени в експлоатация. До началото на новата учебна година предстои завършването на ремонтните дейности на Средно училище „Димчо Дебелянов“, Първо Основно училище „Свети Княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“. Към настоящия момент всички ремонти протичат в график и се очаква учениците от общинските  училища да започнат занятия в сградите на своите училища. Само Начално училище „Васил Левски“ се премества в сградата на най-близко разположеното Средно училище „Любен Каравелов“, поради предстоящо започване на ремонт по Оперативна програма „Региони в растеж“ на Варненска морска гимназия. По същата причина учениците от Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ през учебна 2019-2020 година ще учат в сградата на ОУ „Стоян Михайловски“.

Нова зала за културни мероприятия се изгражда в Първа езикова гимназия, със средства от бюджета на Община Варна и от училището. Проектът предвижда голяма сцена и места за около 400 души, помощни помещения, достъпна среда за хора с увреждания. 

Продължават ремонтите на 14 спортни и 4 фитнес площадки на открито в дворовете на училищата на територията на община Варна.

Изградени са 11 нови повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени напречни неравности във Варна, съобщават от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

В края на миналата седмица станаха ясни резултатите от поръчано от Община Варна  проучване за тенденциите в развитието на града по отношение на броя на децата в училищна и предучилищна  възраст и натиска върху училищните бази в бъдеще. Според данните, предоставени от екипа на Икономическия университет, все повече млади семейства се заселват в района на вилните зони към курорта "Златни пясъци", което ще наложи общината да инвестира в нови учебни сгради там.

Даниела Стойнова разговаря с четвъртокласниците от средно училище "Св.Климент Охридски" Силвия Парушева и Калоян Кърмазов за това дали обичат  училището и готови ли са за първия учебен ден - чуйте прикачения звуков файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47