Балчик търси евросредства за ново осветление

По програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Балчик ще търси средства за подобряване на уличното осветление. Допустими бенефициенти са всички общини в България. Бюджетът на процедурата е 8,2 млн.евро. Минималната стойност за проект е 200 хил.евро, а максималната – 600 хиляди евро, като не се изисква съфинансиране от общините.

На редовно заседание на местния парламент този четвъртък балчишкият кмет ще внесе предложение да се кандидатства за рехабилитация и модернизация на селищните системи за улично осветление.

На сесията, която започва в девет часа, се предвиждат решения, с които да се ползва кредит от Фонда за органите на местното самоуправление за разплащане на европроекти за ремонт на общински пътища.

Преди началото на новата учебна година ще се предложи утвърждаване на паралелки под минималния брой ученици в общо пет училища – в селата Сенокос, Соколово, Оброчище и в град Балчик – СУ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.св.Кирил и Методий“. Местните депутати ще разгледат План за защита при бедствия на община Балчик, както и Наредба за условията и реда за издаване на разрешителни за водовземане, извършване на услуга на водопренос/водоподаване по общински водопроводи за минерална вода и учредяване на сервитутни права и право на прокарване на водопроводи за минерална вода на територията на община Балчик.

Дневният ред предвижда отпускане на допълнителна финансова субсидия на НЧ „Просвста-1900" с. Соколово за участие в международен фестивал в Босна и Херцеговина.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: "С приемането на Петата директива, няма да може да се откриват анонимни банкови сметки"

До 20 януари 2020 година държавите- членки на Европейския съюз трябва да приемат петата директива, свързана с прането на пари и финансирането на тероризма, а четвъртата не се прилага правилно от голяма част от държавите от ЕС- това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев, който е определен за постоянен докладчик от страна на ЕНП по тези теми...

публикувано на 22.09.19 в 16:22

Варна отбеляза 111 години от Независимостта на България

С военен ритуал и тържествено издигане на националното знаме на площад „Независимост” във Варна беше отбелязан Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България и припомни, че и Българската православна църква, и управляващите, начело с Цар Фердинанд и Александър Малинов, са били..

публикувано на 22.09.19 в 14:23

Голям интерес в Провадия-Солницата в Деня на отворените врати

Хиляди хора от страната и чужбина посетиха най-старото праисторическо селище в Европа, а и в света в деня на отворените врати в Солницата в Провадия. Проф. Васил Николов и археолози от музея в Провадия разказваха за интересните находки, както и за уникалните каменни стени, по времето когато солта е била по-скъпа от златото. Даниела..

публикувано на 22.09.19 в 13:59

Приключва ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна

Ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна е почти приключен. Средствата, на стойност от над 60 000 лв., се осигуряват от Община Каварна с помощта на корпоративен дарител. В отделението не е правен сериозен ремонт от 50 години. През 2017 година основен ремонт в болницата в Каварна е направен в неврологичното отделение, до края на октомври..

публикувано на 22.09.19 в 13:17

За „Деня без автомобили“ част от центъра на Варна ще бъде затворен

Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността, която през 2019 се провежда под мотото:"Върви с нас". От 8 до 19 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. "Сливница", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул."Княз Борис I", до Икономическия университет. През целия ден в зоната ще има атракции, работилници и..

обновено на 22.09.19 в 11:53

Подробностите по акта на Независимостта уточнени под корабния флаг на Фердинанд, който се съхранява във Военноморски музей-Варна

Последното съвещание на правителството и княз Фердинанд преди обявяването на Независимостта е на княжеската яхта „Хан Крум” (бивша „Голубчик“) на 21 септември 1908 година. Тогава корабът акостира на пристанището в Русе след като почти цяло лято българският владетел е бил в Австро-Унгария и води преговори с представители на Великите сили за ва..

публикувано на 22.09.19 в 11:29

Радев: Справедливост, развитие, европерспектива - това е независима България

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни..

публикувано на 22.09.19 в 11:14