Профилактични прегледи за 6 заболявания

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Програми за превенция на социално значими заболявания започват да се изпълняват съвместно от община Генерал Тошево и Медицинският център в града. Общият им брой е шест и са насочени към хората от всички възрасти. Освен ранна диагностика и профилактика на населението, те целят и финансовото стабилизиране на местния здравен център.

Програмите са приети с мнозинство от Общинския съвет и имат за цел профилактика на детското зрение, слух и затлъстяване, заболявания на опорно-двигателния апарат, профилактика на рака на маточната шийка при жените, ранно откриване на диабет и други. Всички дейности са обезпечени с до 28 000 лв. общински средства до края на настоящата календарна година. По предложение на кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров Министерството на здравеопазването е включило в допълнение към Закона за лечебните заведения за извънболнична помощ възможност те да бъдат пряко финансирани от общините, ако са единствените на тяхна територия.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: "С приемането на Петата директива, няма да може да се откриват анонимни банкови сметки"

До 20 януари 2020 година държавите- членки на Европейския съюз трябва да приемат петата директива, свързана с прането на пари и финансирането на тероризма, а четвъртата не се прилага правилно от голяма част от държавите от ЕС- това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев, който е определен за постоянен докладчик от страна на ЕНП по тези теми...

публикувано на 22.09.19 в 16:22

Варна отбеляза 111 години от Независимостта на България

С военен ритуал и тържествено издигане на националното знаме на площад „Независимост” във Варна беше отбелязан Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България и припомни, че и Българската православна църква, и управляващите, начело с Цар Фердинанд и Александър Малинов, са били..

публикувано на 22.09.19 в 14:23

Голям интерес в Провадия-Солницата в Деня на отворените врати

Хиляди хора от страната и чужбина посетиха най-старото праисторическо селище в Европа, а и в света в деня на отворените врати в Солницата в Провадия. Проф. Васил Николов и археолози от музея в Провадия разказваха за интересните находки, както и за уникалните каменни стени, по времето когато солта е била по-скъпа от златото. Даниела..

публикувано на 22.09.19 в 13:59

Приключва ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна

Ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна е почти приключен. Средствата, на стойност от над 60 000 лв., се осигуряват от Община Каварна с помощта на корпоративен дарител. В отделението не е правен сериозен ремонт от 50 години. През 2017 година основен ремонт в болницата в Каварна е направен в неврологичното отделение, до края на октомври..

публикувано на 22.09.19 в 13:17

За „Деня без автомобили“ част от центъра на Варна ще бъде затворен

Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността, която през 2019 се провежда под мотото:"Върви с нас". От 8 до 19 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. "Сливница", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул."Княз Борис I", до Икономическия университет. През целия ден в зоната ще има атракции, работилници и..

обновено на 22.09.19 в 11:53

Подробностите по акта на Независимостта уточнени под корабния флаг на Фердинанд, който се съхранява във Военноморски музей-Варна

Последното съвещание на правителството и княз Фердинанд преди обявяването на Независимостта е на княжеската яхта „Хан Крум” (бивша „Голубчик“) на 21 септември 1908 година. Тогава корабът акостира на пристанището в Русе след като почти цяло лято българският владетел е бил в Австро-Унгария и води преговори с представители на Великите сили за ва..

публикувано на 22.09.19 в 11:29

Радев: Справедливост, развитие, европерспектива - това е независима България

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни..

публикувано на 22.09.19 в 11:14