Половин милион за археология край АМ "Хемус"

Автор:
4
Снимка: Радио Шумен

Около 500 000 лева са предвидени за археологическо проучване на античното селище по трасето на автомагистрала „Хемус“ в района на шуменското село Градище. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Стартира обществената поръчка за проучването на обекта в участъка от пътен възел Белокопитово до пътен възел Буховци. При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект. По време на предварителното му проучване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Пълното спасително археологическо проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни.

По трасето на Автомагистрала „Хемус“ в 16-километровата отсечка - от Белокопитово до Буховци, за проучване и наблюдение по време на строителството са регистрирани 5 археологически обекта. Общата стойност за предварителното и пълното им археологическо проучване е около 1,2 млн. лв.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: "С приемането на Петата директива, няма да може да се откриват анонимни банкови сметки"

До 20 януари 2020 година държавите- членки на Европейския съюз трябва да приемат петата директива, свързана с прането на пари и финансирането на тероризма, а четвъртата не се прилага правилно от голяма част от държавите от ЕС- това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев, който е определен за постоянен докладчик от страна на ЕНП по тези теми...

публикувано на 22.09.19 в 16:22

Варна отбеляза 111 години от Независимостта на България

С военен ритуал и тържествено издигане на националното знаме на площад „Независимост” във Варна беше отбелязан Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България и припомни, че и Българската православна църква, и управляващите, начело с Цар Фердинанд и Александър Малинов, са били..

публикувано на 22.09.19 в 14:23

Голям интерес в Провадия-Солницата в Деня на отворените врати

Хиляди хора от страната и чужбина посетиха най-старото праисторическо селище в Европа, а и в света в деня на отворените врати в Солницата в Провадия. Проф. Васил Николов и археолози от музея в Провадия разказваха за интересните находки, както и за уникалните каменни стени, по времето когато солта е била по-скъпа от златото. Даниела..

публикувано на 22.09.19 в 13:59

Приключва ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна

Ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна е почти приключен. Средствата, на стойност от над 60 000 лв., се осигуряват от Община Каварна с помощта на корпоративен дарител. В отделението не е правен сериозен ремонт от 50 години. През 2017 година основен ремонт в болницата в Каварна е направен в неврологичното отделение, до края на октомври..

публикувано на 22.09.19 в 13:17

За „Деня без автомобили“ част от центъра на Варна ще бъде затворен

Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността, която през 2019 се провежда под мотото:"Върви с нас". От 8 до 19 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. "Сливница", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул."Княз Борис I", до Икономическия университет. През целия ден в зоната ще има атракции, работилници и..

обновено на 22.09.19 в 11:53

Подробностите по акта на Независимостта уточнени под корабния флаг на Фердинанд, който се съхранява във Военноморски музей-Варна

Последното съвещание на правителството и княз Фердинанд преди обявяването на Независимостта е на княжеската яхта „Хан Крум” (бивша „Голубчик“) на 21 септември 1908 година. Тогава корабът акостира на пристанището в Русе след като почти цяло лято българският владетел е бил в Австро-Унгария и води преговори с представители на Великите сили за ва..

публикувано на 22.09.19 в 11:29

Радев: Справедливост, развитие, европерспектива - това е независима България

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни..

публикувано на 22.09.19 в 11:14