Мотошествия във Варна и Добрич в Деня в памет на загиналите мотористи

| обновено на 15.09.19 в 12:33
Автор:

Варненската мотообщност и тази година се включва в подкрепа на станалия традиционен в третата неделя на м. септември Ден в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. В 24 градове на страната ще има мирни мотошествия, съобщава на страницата си в интернет организаторът на честването Българска мотоциклетна медия (BMM). Във Варна програмата започва в 10 ч. на циркова площадка, където мотористите ще се съберат, в 10:30 ч. ще потеглят към лобното място на един от тях - бате Чочо на бул."Владислав Варненчик" (в посока центъра) преди сградата на Районния съд. Там ще бъде поднесен венец от варненското мотообщество. Движението няма да бъде спирано, отбеляза Димитър Лазаров-Джако от Мото клуб "Диви деца". В 11:30 ч. шествието ще се завърне на цирковата площадка, където свещеник ще отслужи заупокойна молитва за загиналите мотоциклетисти и ще освети специално подготвен за случая курбан. За Радио Варна Димитър Лазаров-Джако сподели:

Във Варна трябва да се изгради специална писта,където мотористите могат да се надбягват и да развиват високи скорости , това в значителна степен ще намари произшествията и незаконните гонки- допълни Димитър Лазаров-Джако:


Един от мотористите, които участваха в шествието е Боян Башаков, председател на мотоклуб „Акулите“:

С молебен в 13 часа и в Добрич мотористите ще почетат паметта на загиналите на пътя. Мотористите ще се съберат в двора на храм „Света Троица“ пред паметника на загиналите по пътищата. След богослужението мотоциклетистите ще тръгнат към лобните места на загиналите си приятели и съмишленици, където ще поставят венци и ще отдадат почит. Очаква се временно затрудняване на движението по трасето на придвижване, а организаторите апелират гражданите за разбиране.

Мотоколоната ще премине през следният маршрут: църква Света Троица – ул. Васил Левски – ул. Хан Аспарух – бул. Добричка епопея – бул. Трети март – околовръстен път 97 - бул. Добруджа - околовръстен път 97/71 – ул. Войвода Димитър Калъчлията – бул. 25 Септември – околовръстен път 97 - бул. 25 Септември – ул. Простор – Гробищен парк - ул. Простор – бул. 25 Септември - бул. Трети март – ул. Сан Стефано - ул. Св.Св. Кирил и Методий – ул. Райко Даскалов.

Мотообиколката ще завърши на паметника на Генерал Колев, за да се отбележат 156 години от рождението на великият българин Генерал Иван Колев.

„На 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници е роден великият Генерал Иван Колев. По време на Първата световна война (1915 – 1918) генерал-майор Колев първоначално командва поверената му дивизия, след което на 23 март 1916 е командир на 1-ва конна дивизия, като от 7 май същата година е инспектор на конницата. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа по време на Първата световна война при Куртбунар, Кочмар, Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав“, припомнят организаторите на мотошествието в Добрич.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Урологът: Мъжете над 50 г. да се изследват за рак на простатата

Статистиката на заболелите от рак на простатата у нас показва, че честотата на това заболяване изправерва дори рака на белия дроб. Близо 6000 са хоспитализираните с тази диагноза, малко над 1000 са починалите - това съобщи във Варна проф.Чавдар Славов - онкоуролог от университетската болница „Царица Йоанна”, който участва в 10-то юбилейно издание..

публикувано на 17.10.19 в 16:36

100 години от създаването на войнишкия паметник в с. Щипско отбелязаха днес

100 години от създаването на паметника на загиналите във войните отбелязаха днес в село Щипско. Жители и гости поднесоха венци и цветя на монумента, който се намира в центъра на населеното място. Войнишкият паметник е изграден през 1919 г. Инициативен комитет през 2015 г. събира дарения, с които се построяват нови две плочи, на които са написани..

публикувано на 17.10.19 в 16:09

България губи 140 млн. лева от "симптома на прегарянето у работниците"

Загубите за бизнеса в България заради така наречения "симптом на прегарянето у работниците" възлизат на 140 милиона лева, сочат проучванията на Националния статистически институт. Половината от болничните в страната се дължат на стреса на работното място, а за 30% от молбите за напускане причината е отново заради синдрома на прегарянето. Тези данни бяха..

публикувано на 17.10.19 в 16:02

Слънчево и топло за сезона - поне до изборите

В следващите 7 дни времето ще остане без съществена промяна – с променлива облачност, по-значителна в часовете след полунощ, сутринта с образуване на мъгла или ниска слоеста облачност. Това съобщи за Радио Варна дежурният синоптик Соня Калайджиева. До обяд на повечето места облачността постепенно ще се разкъсва и намалява и в следобедните часове ще..

публикувано на 17.10.19 в 15:37

18-и октомври: Европейски ден за борба с трафика на хора

Информационна кампания по повод 18-и октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора, започва във Варна. Тя е организирана от общинската дирекция „Превенции“, съвместно с местната и националната комисии за борба с трафика на хора. Партньори са превантивни клубове от I ЕГ, III ПМГ „Акад. Методий Попов“, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“,..

публикувано на 17.10.19 в 15:13

Арменската общност иска избор на нов архиерей

Епархийският съвет на Арменската апостолическа епархия в България сваля своето доверие от служебно назначения архиерейски наместник епископ Татев Акобян, заради поведението му, което е изчерпало възможния диалог. Това се казва в позиция на съвета, оповестена във Варна от Антраник Шакариян  - председател на Епархийския съвет в България (повече..

публикувано на 17.10.19 в 15:11

Нови изисквания за отглеждането на животни в личните дворове

Максималният брой прасета, които могат да бъдат отглеждани в лични дворове, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат проектопромени в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Африканската чума по свинете налага въвеждането на нови мерки за биосигурност, в това число и в стопанствата тип "заден двор". Освен че ще намалят прасетата,..

публикувано на 17.10.19 в 14:40