“Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“

В рамките на проявите по повод 100-годишнината на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, оказала трайно влияние върху архитектурата и изкуствата в Европа и света, в Балчик гостува изложба “Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя бе официално представена в Художествената галерия на Балчик от проф. Росица Никифорова - председател на Варна Дизайн Форум. Включва 37 пана и показва примери от Варна, Балчик, Бургас, Несебър, Созопол.

Архитект Никифорова изтъкна ролята на Баухаус за развитието на модерната архитектура по Черноморието и очерта приноса на първите архитекти, възпитаници на тази школа. Балчик присъства в изложбата с девет пана и толкова сгради. Осем от показаните вили са проектирани от румънската архитектка Хенриета Делавранча-Жибури и са построени в един много кратък период (1933-1937).

„Тази уникална жена прави невероятен пробив в професията. Успяла е по категоричен начин. Вилите, които прави, това са поредица от сгради, в един много кратък период проектирани и построени, които са уникални като постижения. Балчик може да се гордее с наличието все още на такива сгради. Този период от създаването на архитектурата не е оценяван в достатъчна степен“, подчерта проф. Никифорова, но посочи, че вече започва да се усеща, че все повече хора, които обитават такива сгради, си дават сметка, че живеят в архитектурна ценност.

Тя припомни, че това е наследство от периода, когато България и Румъния са имали споделени управления на територията на Балчик. Някогашната бохема е била добре настроена към територията на града, с всички романтични чувства, които предизвиква природата му. Това събиране на характеристики, на обстоятелства и на хора, е довело до този изключителен резултат в Балчик, отбеляза проф. Никифорова.

Седем от вилите и днес може да бъдат видени в приморската част на Балчик. Сред тях са днешният исторически музей, Бяла къща, бившият общински детски комплекс, вила Избънда в Двореца, Домът на филмовите дейци. Други две вили, дело на арх. Делавранча, са изчезнали. Къде са били те, обяснява местният архитект Велин Нейчев: Вила „Ветровете, вълните“ на генерал Расовичеану, 1933 г., се е намирала зад сегашния хотел „Мистрал“, а другата е Вила Лучия Попович – Лупа (Вила на любовницата), 1934, и била зад Нов плаж.

След Варна и Бургас, в Балчик архитектурната изложба ще остане месец, а през октомври ще продължи пътя си към столицата.
Цялото интервю с проф. Росица Никифорова за школата и проявите и в Балчик чуйте в прикачения звуков файл. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Атанасов - единственият незрящ рок барабанист в България

Варненската група АКОРД БГ е създадена през 2017 година и преди месец издаде дебют. Той се казва „Време” и в него има девет композиции. И за да сме по-конкретни – осем песни и един инструментал. В АКОРД БГ свирят Константин Маймаров – бас и вокали, Наско Парушев – китара и вокали, Мирослав Миронов – клавири и Иво Атанасов – барабани. Сигурно се питате..

публикувано на 22.10.19 в 15:42
Проф. Пламен Панайотов в студиото на предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“

Над 3000 сърца е оперирал Лекарят на 2019-а

Началникът на Клиниката по кардиохирургия при Университетската болница "Св.Марина" във Варна проф. Пламен Панайотов  е оперирал над 3000 сърдечно болни пациенти ,  но не скрива, че въпреки близо 30-годишния си стаж преживява всеки неуспех като свое лично поражение.Той смята, че всеки хирург, особено сърдечният, не би постигнал успех, ако няма до..

публикувано на 21.10.19 в 16:01

Проф. Димитър Иванов: Реалната инфлация в България върви към 6-7%

Първите признаци за финансова криза бяха налице още през пролетта, подчерта пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.       „Над 90% от световната икономика е с намаляващ растеж. Очаква се растежът за цялата световна икономика тази година да бъде не повече от 3%, а за Европа и особено за еврозоната – между 1 и 1,5%. Тази рецесия, тази..

публикувано на 21.10.19 в 14:03

Александър Габровски: Представям си стихотворенията като цветове

Александър Габровски е на 17 години, ученик в Първа езикова гимназия – Варна. Освен че рисува, прави изложби, занимава се със съвременен танц, участва в кино-клуб, Александър пише и поезия. Той е един от двамата стипендианти по литература „С усилия към звездите“ на Фондация „Културни перспективи“. Негов ментор е писателят Георги..

публикувано на 20.10.19 в 10:11
Синика Раудаскоски

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за..

обновено на 18.10.19 в 07:42

Рекордно малко кандидати за властта в Балчик

Двама кандидати за кмет и 8 листи за съветници със 121 кандидати да влязат в местния парламент, който се състои от 21 членове. Такава е картината на местни избори 2019 в община Балчик. От 1989 година насам не се е случвало битката за кметския стол в Белия град да е между двама. 2003 година например броят на кандидат-кметовете е бил 10, а листите за..

публикувано на 17.10.19 в 15:31

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43