Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите обсъждат днес ситуацията с Брекзит. Какво следва?

Снимка: http://www.europarl.europa.eu

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват днес проекторезолюция за актуалното състояние по оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на пленарното си заседание в Страсбург.

В дебата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

Засега датата, на която трябва да се състои Брекзит, е 31 октомври. (видео, за това как стигнахме до сегашната ситуация, можете да видите тук)

Европейският съюз многократно е заявявал, че би предпочел да уреди отношенията си с Великобритания, за да избегне евентуален хаос при напускането, припомнят от Генералната дирекция за комуникация на Европейския парламент.  Преговарящите от името на ЕС сключиха споразумение с Лондон, което цели да уреди разнообразни въпроси във взаимен интерес. Въпреки това съдбата на споразумението остава неясна и ЕС работи по одобрението на мерки, които да намалят шока в случай на Брекзит без сделка.


Тези мерки не могат да осигурят ползите, които получава една страна от членството си в Европейския съюз. Те имат временен и едностранен характер. Някои от тях ще влязат в сила, само ако Великобритания предложи реципрочни мерки от своя страна.

Дългосрочните решения в съответните области ще зависят от бъдещите преговори за отношенията между ЕС и Великобритания.

Ето и мерките, които ЕС е подготвил в конкретни области в случай на Брекзит без сделка.

Визи

Британците ще имат право на кратък престой в ЕС без виза, в случай че британските власти дадат сходни права на гражданите на ЕС, пътуващи за Великобритания.

Въздушен транспорт

Британски авиолинии ще имат възможност да предлагат услуги в страните от ЕС в рамките на седем месеца след напускане, ако компании от ЕС имат същите права във Великобритания. Поради удължаването на членството на Великобритания ново предложение осигурява по-дълъг период на приложение на временните мерки.

Железопътен транспорт

Валидността на разрешителните за безопасност на влаковете ще бъде удължена, за да се гарантира функционирането на железопътния транспорт между Великобритания и ЕС, ако и Великобритания направи същото.

Сухопътен транспорт

Компании, предлагащи превоз на стоки и автобусен транспорт от Великобритания, ще имат право да предлагат услуги между Великобритания и ЕС, ако подобен достъп бъде даден от британските власти на компании от ЕС.

Социално осигуряване

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС ще запазят социалните си права, натрупани преди оттеглянето.

„Еразъм +“

Студенти и преподаватели, които се намират във Великобритания по програмата „Еразъм +“, или британци на обмен в ЕС, ще имат възможност да завършат своето обучение в чужбина.

Мирният процес в Северна Ирландия

Финансирането на двустранни програми за мир в Северна Ирландия ще продължи поне до 2020 г. с цел подпомагане на процеса на помирение в областта.

Рибарство

Ако Великобритания се съгласи на пълна реципрочност в достъпа до води за риболов, риболовните компании ще могат лесно да получават разрешителни. До 31 декември ще бъде разрешена и размяната на квоти за риболов, а ново предложение удължава срока на временните мерки и през 2020 г.

Ако Великобритания не се съгласи, европейските фирми, на които им бъде забранен достъп до британски води, ще могат да получат право на компенсации от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Отбрана

Европейските фирми ще запазят възможността да изнасят във Великобритания определени продукти с гражданско и военно предназначение.

Гражданите на ЕС във Великобритания

В зависимост от обстоятелствата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, може да се наложи да кандидатстват за уреждане на статута си преди 31 декември 2020 г. Вижте пордробности на уебсайт на британското правителство.

Британските граждани в ЕС

Британските граждани в ЕС ще трябва да потърсят информация от властите в страната, в която живеят, тъй като условията за пребибаване и придобиване на гражданство се различават.

Мерки, които предстои да бъдат разгледани от Парламента и Съвета на ЕС

Страните от ЕС, които ще бъдат тежко засегнати от Брекзит, могат да получат финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС съгласно предложение, което предстои да бъде разгледано и евентуално прието от Парламента и Съвета.

Друго предложение касае работници в ЕС, които могат да загубят работата си вследствие на Брекзит. Такива работници биха могли да получат подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, ако предложението бъде прието.

В кои области няма специални мерки

В много области не са приети мерки, които да заменят сега съществуващите разпоредби, уреждащи отношенията с Великобритания. Това може да доведе до допълнителни разходи или загубата на повече време за бюрократични формалности. Ако имате въпроси или опасения, би било добре да се обърнете към властите във Вашия регион или държава.

Шофьорски книжки

Шофьорските книжки, издадени от която и да е страна от ЕС, се признават автоматично от всички други държави членки. Когато Великобритания напусне, това правило ще спре да важи.

Граждани на ЕС, които биха желали да шофират във Великобритания, трябва да потърсят информация от британските власти дали тяхната книжка остава валидна. Британците пък ще трябва да се свържат с националните власти в страната от ЕС, в която искат да шофират. Международните шофьорски книжки продължават да бъдат валидни във Великобритания и в целия ЕС.

Домашни любимци

Европейският паспорт, който позволява да пренасяте домашни любимци от една страна в ЕС в друга, ще престане да бъде валиден във Великобритания. Това вероятно означава, че ще трябва да изпълните повече изисквания, за да вземете своето куче или котка при пътуване от или към Великобритания.

Медицинско лечение

Според европейските правила хора, които временно пребивават в друга страна от ЕС, имат достъп до медицински услуги с Европейската здравноосигурителна карта. Тези правила вече няма да важат за Великобритания.

Гражданите на ЕС, които пътуват във Великобритания, и британските граждани на посещение в ЕС ще трябва да проверяват дали техните здравни осигуровки покриват медицинско лечение в чужбина. Ако тези разходи не се включват, те могат да сключат частна застраховка за пътуване.

Повече информация за пътуване до или от Великобритания можете да откриете на уебсайта на Европейската комисия.

Ролята на Европейския парламент

Всички тези мерки, с изключение на правилата, свързани с правото на пребиваване, могат да влязат в сила само с одобрението на Парламента.

За всяко едно споразумение между ЕС и Великобритания, включително това за оттеглянето и евентуално споразумение за отношенията в бъдеще, също се изисква съгласието на депутатите.

Какво следва

Нито една от тези временни мерки не може да замени истински споразумения за отношенията между ЕС и Великобритания. След като Великобритания напусне блока, ЕС и Великобритания ще могат да започнат да обсъждат бъдещите си отношения и да се опитат да сключат договори в области като търговия, миграция и отбрана. Политическата декларация към споразумението за оттегляне очертава общата рамка за бъдещите отношения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56