Елин Колев: За да създаваме музика, трябва да сме искрени

Преди концерта си във Варна на 24 септември от 19 часа във Фестивален и конгресен център с Русенска филхармония младият талантлив концертиращ цигулар споделя пред Диана Димитрова своите очаквания размисли и вълнения.

Идвам във Варна след петгодишна пауза. През 2014 г. заедно с оркестъра на Класик ФМ, диригента Григор Паликаров и пианистката Виктория Василенко участието ни във фестивала „Варненско лято“ съвпадна с голямото наводнение в града на 19 юни. Точно преди да изляза на сцената около мен започна да тече вода. Концертът започна и аз разтревожен се свързах с импресариото си за да му съобщя, че не мога да изпълня ангажимента, защото цигулката ми ще бъде повредена.

Живея постоянно в Германия и виждам доброто тук. Хората са много сърдечни, откровени и естествени – това много ми допада. Обратно – в Германия хората са по-рационални, поставят си и следват ясни и конкретни цели. Детските ми спомени за България са свързани с лятото. Като малък обичах банички, но сега вече съм възприел веганството като жизнена философия. Българите винаги са имали страхотна кухня. Очаквам момента местните готвачи да достигнат в сутрешните си менюта до предложения, съобразени с хора, като мен. Първите ми изяви в България бяха през 2013 година в Русе – с големия флейтист Патрик Галоа. С него много си допаднахме. Той ми отвори вратата и възможностите да се изразя като музикант на сцената.

Относно идентичността си, за мен органичното, природата няма толкова голямо влияние, защото гледам на себе си като човек на света. Не се определям като космополит, защото това е една стара дума, която отразява немилитаризираната зона на планетата. Определям се по-скоро като човек на живота – където, природата, културата (националността) и цивилизацията (света) се смесват.


С музика започнах да се занимавам чрез родителите си. Баща ми ме учеше вкъщи. Бях на пет години, когато излязох за първи път на сцена, а две години по-късно – на по-големи сцени. В живота няма много лесни неща, дори и за децата. На 8 години свирих Вивалди пред 5 хилядна публика и беше хубаво преживяване.

Сега също ще изсвирим „Годишните времена“ на Вивалди. За случая решението за Вивалди дойде много лесно. Тъй като съм студент в Карлсруе, обмисляхме по какъв начин да се представя в България. Вивалди е един от най-ясните композитори в предкласиката. Това е и своеобразен отговор на въпроса за дългото ми отсъствие от България и послание да пазим природата. В програмата са предвидени още два концерта от Вивалди: „Великият Могул“ и RV 2012. Опитвам се да представя традицията на соловите концерти, когато цигуларите са импровизирали пред публика и са създавали нещо уникално, което няма как да се повтори.

Специално себе си възприемам като изпълнител мелодик, независимо, че в университета изучаваме пиано и хармония – интересуват ме преди всичко възможностите на отделния „глас“ въплътен в инструмента цигулка. Инструментът, на който свиря, е един от старите варианти на инструмента, създаден от Лоренцо Каркаси през 1749 г. във Флоренция – инструмент, който държи постоянна цена, без да се повишава изкуствено с рекламни цели…

Музика не може да се учи – не е въпрос на дарба, а на преживяване. Без дух музика не може да се създава. За да създаваме музика, трябва да сме искрени. По природа съм тих човек. Живея с културата на мястото, където сега живея и търся тишината. В концертите се опитвам се да създам това състояние на върховно напрежение, нещо магнетично, което хората да отнесат със себе си след концерта.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 17.10.19 в 06:16

Сръбска комедия на сцена Филиал тази вечер

16 октомври, 19.00, Сцена Филиал МАРАТОНЦИТЕ ПРАВЯТ ПОЧЕТНА ОБИКОЛКА  Комедия от Душан Ковачевич. Постановка Дамян Тенев. Превод Мария-Йоанна Стоядинович. Сценография и костюми Радостина Тодорова. В ролите: AКСЕНТИЕ ТОПАЛОВИЧ - Михаил Мутафов, МИЛУТИН ТОПАЛОВИЧ - Свилен Стоянов, ЛАКИ ТОПАЛОВИЧ - Стоян Радев, МИРКО ТОПАЛОВИЧ -..

публикувано на 16.10.19 в 06:52

Доротея Тончева в "Цигуларката на Бога" тази вечер във Варна

"Цигуларката на Бога" Театрална поема от Стефан Цанев. Постановка Мартин Киселов. С участието на Доротея Тончева. Гастрол на ДТ „Любомир Кабакчиев“ Казанлък. Дългоочакваната театрална изповед на Стефан Цанев бе представена за първи път на 23 и 26 ноември м.г. в "Сити Марк Арт Център" в София.  " Цялата философия, която..

публикувано на 16.10.19 в 06:48

"Движещо се тяло" отново във Варна

За четвърта поредна година "Moving Body" - форумът, посветен на движението и съвременния танц, се завръща във Варна. Програмата обхваща дните от 17 до 20 октомври и включва пърформанси, срещи, ателиета и филми, посветени на темата. Целта на фестивала е да свърже артисти, публики и общности чрез изкуство на границата между видео арт и танц. Той е..

публикувано на 15.10.19 в 15:28

Михаела Филева: "Черешката на тортата в националното ми турне ще бъде във Варна"

След успеха на първия си самостоятелен концерт пред многобройната публика в зала 1 на НДК, Михаела Филева ще зарадва феновете си във Варна с концерт на 24-ти октомври във Фестивалния комплекс. Музика, танци и шоу, събрани във впечатляваща мултимедийна продукция, очаква публиката. Очарователната изпълнителка ще изпее най-големите си..

публикувано на 15.10.19 в 11:53

Между джаза и мюзикъла

Александрина Петрова или Алекс накратко е на 16. Все още ученичка в Музикалното училище и вече най-младата участничка в мюзикъла "Уестсайдска история", чиято премиера във Варна е на 24 октомври. Мюзикълът на Ленард Бърнстейн е поставен за първи път през далечната 1959 г., а няколко години по-късно едноименният филм печели 10 награди "Оскар"...

публикувано на 15.10.19 в 10:21

Художници почитат Свети Лука с изложба в Градската галерия

Художници почитат Свети Лука - покровител на художниците, с представителна изложба в Градската галерия във Варна. Откриването ѝ е на 18 октомври от 18 ч. Християнската традиция счита Св.апостол и евангелист Лука за първия иконописец изографисал две икони – на Пресвета богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин..

публикувано на 15.10.19 в 07:06