Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елин Колев: За да създаваме музика, трябва да сме искрени

Преди концерта си във Варна на 24 септември от 19 часа във Фестивален и конгресен център с Русенска филхармония младият талантлив концертиращ цигулар споделя пред Диана Димитрова своите очаквания размисли и вълнения.

Идвам във Варна след петгодишна пауза. През 2014 г. заедно с оркестъра на Класик ФМ, диригента Григор Паликаров и пианистката Виктория Василенко участието ни във фестивала „Варненско лято“ съвпадна с голямото наводнение в града на 19 юни. Точно преди да изляза на сцената около мен започна да тече вода. Концертът започна и аз разтревожен се свързах с импресариото си за да му съобщя, че не мога да изпълня ангажимента, защото цигулката ми ще бъде повредена.

Живея постоянно в Германия и виждам доброто тук. Хората са много сърдечни, откровени и естествени – това много ми допада. Обратно – в Германия хората са по-рационални, поставят си и следват ясни и конкретни цели. Детските ми спомени за България са свързани с лятото. Като малък обичах банички, но сега вече съм възприел веганството като жизнена философия. Българите винаги са имали страхотна кухня. Очаквам момента местните готвачи да достигнат в сутрешните си менюта до предложения, съобразени с хора, като мен. Първите ми изяви в България бяха през 2013 година в Русе – с големия флейтист Патрик Галоа. С него много си допаднахме. Той ми отвори вратата и възможностите да се изразя като музикант на сцената.

Относно идентичността си, за мен органичното, природата няма толкова голямо влияние, защото гледам на себе си като човек на света. Не се определям като космополит, защото това е една стара дума, която отразява немилитаризираната зона на планетата. Определям се по-скоро като човек на живота – където, природата, културата (националността) и цивилизацията (света) се смесват.


С музика започнах да се занимавам чрез родителите си. Баща ми ме учеше вкъщи. Бях на пет години, когато излязох за първи път на сцена, а две години по-късно – на по-големи сцени. В живота няма много лесни неща, дори и за децата. На 8 години свирих Вивалди пред 5 хилядна публика и беше хубаво преживяване.

Сега също ще изсвирим „Годишните времена“ на Вивалди. За случая решението за Вивалди дойде много лесно. Тъй като съм студент в Карлсруе, обмисляхме по какъв начин да се представя в България. Вивалди е един от най-ясните композитори в предкласиката. Това е и своеобразен отговор на въпроса за дългото ми отсъствие от България и послание да пазим природата. В програмата са предвидени още два концерта от Вивалди: „Великият Могул“ и RV 2012. Опитвам се да представя традицията на соловите концерти, когато цигуларите са импровизирали пред публика и са създавали нещо уникално, което няма как да се повтори.

Специално себе си възприемам като изпълнител мелодик, независимо, че в университета изучаваме пиано и хармония – интересуват ме преди всичко възможностите на отделния „глас“ въплътен в инструмента цигулка. Инструментът, на който свиря, е един от старите варианти на инструмента, създаден от Лоренцо Каркаси през 1749 г. във Флоренция – инструмент, който държи постоянна цена, без да се повишава изкуствено с рекламни цели…

Музика не може да се учи – не е въпрос на дарба, а на преживяване. Без дух музика не може да се създава. За да създаваме музика, трябва да сме искрени. По природа съм тих човек. Живея с културата на мястото, където сега живея и търся тишината. В концертите се опитвам се да създам това състояние на върховно напрежение, нещо магнетично, което хората да отнесат със себе си след концерта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54