Велин Жеков от ОИК-Варна: Обучението на членовете на СИК никога не е формално

Велин Жеков

На 24 септември изтича срокът за регистрация на листите на общински съветници и кандидатите за кметове. Това напомни в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. До сега има регистрирана една листа и кандидат за кмет на село Каменар от ДПС.

Другият важен срок е 12 октомври. До тази дата трябва да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес или за разкриване на подвижна секционна комисия за хора с увреждания, каза Велин Жеков. Той коментира твърденията, че някои от проблемите по време избори се дължат на недостатъчно обучените членове на секционни комисии:

Обучението на членовете на СИК никога не е формално. Проблем обаче произтича от факта, че много от партиите и коалиции сменят някои от представителите си в секциите в последния момент, след като вече обученията са приключили. Освен това искам да напомня на членовете на СИК внимателно да попълват протоколите, а не да бързат.

407 са секционните избирателни комисии в община Варна, каза още Велин Жеков, който се надява по-малкия брой на СИК-овете да помогне за по-бързата обработка на данните и резултатите:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жалба срещу кандидат за кмет на балчишкото село Сенокос

В Общинска избирателна комисия – Балчик постъпи първа жалба. Партия твърди в сигнала си, че кандидат за кмет на село Сенокос не отговаря на изискванията за уседналост съгласно  чл. 397 ал.1 от ИК. ОИК – Балчик констатира, че не е компетентна да се произнесе по постъпилия сигнал, тъй като в него не се съдържат данни за извършени нарушения на изборния..

публикувано на 09.10.19 в 15:54

ВАРНА - кандидати за кметове на общините в областта

Област Варна включва 12 общини – Варна (разделена на 5 района - Аспарухово, Владислав Варненчик, Младост, Одесос, Приморски), Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово. Кандидати за кметове на Община Варна: 8*. Димитър Анастасов Карбов НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА..

публикувано на 02.10.19 в 10:13

В Балчик се забранява поставянето на изборни материали на общински сгради

В община Балчик се забранява поставянето на агитационни материали за изборите на сгради - общинска собственост, независимо от съгласието на наематели и концесионери, съобщават от администрацията за издадената кметска заповед. Афиши не могат да бъдат поставяни и на автобусни спирки и електрически стълбове, като за предизборна агитация не може да..

публикувано на 01.10.19 в 13:38

Св. Синод: Духовниците не могат да се кандидатират за кметове или общински съветници

Духовниците от Българската православна църква не могат да участват в местните избори като кандидати за кметове или общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители. Това гласи становище на Светия синод на Българската православна църква. Светият синод припомня, че молебените и водосветите по молба на политически партии,..

публикувано на 01.10.19 в 13:05

В 15 села във Варненско изборите приключиха преди да са започнали

15 от кандидатите за кмет на села във Варненска област вече могат да почерпят за победата. Макар и служебно - поради липса на конкуренция. За 15 от кметствата, в които има достатъчно избиратели, за да има избран, а не назначен кмет, кандидатът е само един. Според Избирателния кодекс гласуване все пак ще има, даже и в два тура, ако единственият..

публикувано на 27.09.19 в 11:28

Нова икономическа зона ще бъде изградена до Варна

Заедно със съседните общини Варна ще изгради нова икономическа зона западно от града. Това съобщи днес кметът Иван Портних. Тя ще бъде разположена на над 7000 декара близо до магистрала "Хемус" и ще има статут на обект с  национално значение. Изграждането ѝ ще започне след Нова година, когато се очаква да бъде приет и Общият устройствен план на Община..

публикувано на 26.09.19 в 16:24

750 са кандидатите за доверието на варненските избиратели

Точно 750 са кандидатите за общински съветници във Варна. Те са разпределени в 31 листи и на 27-и октомври ще се борят за доверието на варненските избиратели. Едва 7 от политическите сили са представили листа с максималния за Варна брой общински съветници - 51. В една от листите има само 1 име.  Двама са независимите кандидати за общински съветници,..

публикувано на 26.09.19 в 12:10