Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как става финансирането по програма "Творческа Европа"?

| обновено на 30.09.19 в 07:50

30 септември 2019, 12 часа, фоайето пред зала 1 на ФКЦ

В рамките на фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, Варна (27 септември – 4 октомври 2019) българското бюро на европейската програма “Творческа Европа МЕДИА” организира дискусионен панел на тема “Творческа Европа МЕДИА. Възможности за подкрепа и фокус към съседните страни”. Ще бъдат представени току-що обявените нови конкурси за подкрепа на продуценти, дистрибутори, фестивали и други институции от областта на аудиовизуалната индустрия.

В дискусията  ще вземат участие и ръководителите на бюрата МЕДИА от Гърция, Румъния и Хърватия, които ще представят ситуациите в собствените си страни, ще отговорят на въпроси за възможни сътрудничества и ще представят успешни истории от последните години.

В периода 28 септември – 1 октомври 2019 във фоайето на хотел “Черно море” ще бъде отворен специален информационен щанд, на който интересуващите се граждани и пофесионалисти ще могат да задават практически въпроси свързани с кандидастване по програма Творческа Европа МЕДИА.

В тазгодишното издание на фестивала има 2 филма подкрепени от МЕДИА. “Котка в стената” (реж. Мина Милева и Весела Казакова)  и “Снимка с Юки” (реж. Лъчезар Аврамов). Мина Милева и Весела Казакова ще участват в дискусията, представяйки своя филм и работата си с програма МЕДИА.

Програма Творческа Европа, бе приета от Европейския парламент на 11 декември 2013  и замени съществувалите програми на общността – МЕДИА, МЕДИА Мундус, Култура. С бюджет от 1 милиард и 460 милиона евро, програма Творческа Европа подпомага проекти в областта културата, киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, наследството. С близо 9% по-голям бюджет от предходните години (2007-2013) , програмата продължава да дава значителна подкрепа на културните и творческите индустрии – важни източници на трудова заетост и икономически растеж, без да измества основното национално финансиране.

2020 година е последната година от настоящата програма Творческа Европа и погледите на всички са насочени към новия програмен период 2021-2027. Европейската комисия, заедно с държавите членки, работи активно, за да предложи на Европейския парламент една обновена програма стъпила върху успехите на над 28 годишен опит. Предложенията са амбициозни и включват както съдържателни така и финансови промени с предложен по-голям бюджет и разширен обхват.

Подпрограма МЕДИА подкрепя европейската филмова и телевизионна индустрия, фокусира се върху проекти от областта на видео игрите и дигиталните технологии, дистрибуцията, фестивалите, тренингови и образователните програми. За периода 2014 -2019 програмата е подкрепила българската аудиовизуална индустрия с близо 5 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 24.04.24 в 16:59

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39