Театър "Щурче" става на 60 години

| обновено на 08.10.19 в 08:27

"Театрална среща Варна" е форум на сценичните изкуства, посветен на 60-я рожден ден на театър "Щурче". В програмата са включени представления за малки и големи. Някой от тях гостуват във Варна за пръв път. В програмата са включени заглавия като: "Абсурдни времена", "Кой прибира сутрин звездите?", "Живак" и др.  За почитателите на алтернативните театрални техники е "Островът на съкровищата v1.0", който представлява синтез на куклен театър с добавена и виртуална реалност. Спектакълът е дело на Малка театрална компания и е първият в света, който комбинира класическо сценично действие с високите технологии за добавена и виртуална реалност. Вечер със "Стихове и джаз" ще закрие фестивала на 13-ти октомври. Форумът се организира с подкрепата на Фонд Култура Община Варна.
8 октомври, 19.00 ч.- "Абсурдни времена"

9 октомври, 19.00 ч. - "Мечтата на пътуващия актьор"
10 октомври, 19.00 ч. - "Кой прибира сутрин звездите?"
11 октомври, 19.00 ч. - "В края на ноември"
12 октомври, 19.00 ч. - "Живак"
13 октомври, 19.00 ч. - "Стихове и джаз"

„Щурче“ е първото детско театрално студио в град Варна, основано от братята Райко и Данаил Райкови през 1959 г. В началото театърът е под покрива на Дома на транспортните работници. Ученици на братя Райкови и до днес продължават да преподават и да поддържат спомена за тяхното дело. Със собствени средства и личен труд те създават нов салон със 100 места, обзаведен с професионална театрална техника за озвучаване и осветление.
Залата носи името Клуб “Щурче” и се намира на адрес: гр. Варна, ул. “Ангел Кънчев” 20, където ще се проведе театралната среща.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Петров ще пее на VI Европейски Джаз фестивал Катара

От 4 до 9 ноември в Катар ще се проведе Шестият Европейски Джаз фестивал Катара . /VI Katara European Jazz Festival 2019/ Събитието ще се проведе в Културното селище Катара . Ще има представители от Австрия, Полша, Швейцария, Франция, Румъния, Гърция, Унгария, Италия и разбира се БЪЛГАРИЯ. Страната ни ще бъде представена от Васил..

публикувано на 23.10.19 в 10:30

Мащабна изложба в Лувъра за 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Петстотин години след смъртта на Леонардо да Винчи най-голямата изложба, която някога е била посветена на творчеството му, ще бъде открита в Лувъра в четвъртък, предаде "Франс прес". Сто шестдесет и две картини, рисунки, ръкописи, скулптури, предмети на изкуството са събрани в експозицията. Сред тях са 11 от общо около 20 картини,..

публикувано на 22.10.19 в 16:32
Музеят „Щедел“ във Франкфурт.

Голяма изложба, посветена на Ван Гог ще отвори врати във Франкфурт

Голяма изложба, посветена на творчеството на художника Винсент Ван Гог, ще бъде открита в сряда в музея „Щедел“ във Франкфурт, предаде ДПА. Ще бъдат показани над 120 картини и рисунки на видния представител на постимпресионизма. Става въпрос за най-цялостното представяне на негови творби в Германия от почти 20 години. Изложбата ще покаже..

публикувано на 22.10.19 в 07:07

Ламбрин Сотиров представя „Гъските, патките, пуйките...“ по Бранислав Нушич

Моноспектакълът ще бъде представен от 19 часа, а в ролята на разказвача е хаджи Ламбрин Сотиров. Мястото на срещата е в театъра на виното във Варна. Утре /22.10/ на сцената гостува Георги Велчовски в ролята на Зорба Гъркът в „Ключът към рая“. Историята разказва петнадесет кратки сюжета за любовта и свободата от легендарния роман, органично..

публикувано на 21.10.19 в 07:14

Теодор Ушев отново е с шанс да се бори за "Оскар"

Теодор Ушев отново е с шанс да се бори за "Оскар" , съобщава БНТ. "Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов e едно от двете предложения на Канада в категорията късометражен филм. В момента лентата се представя по света и вече има 5 награди от 4 престижни фестивала - Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал. Това би била втора номинация за..

публикувано на 20.10.19 в 09:16

Стивън Кинг ще превърне дома си в музей

Известният автор на хорър романи Стивън Кинг ще превърне къщата си в музей, пише сп. "Пийпъл". Прословутият червен дом с две кули и с черна ограда, украсена с прилепи и дракони, е вдъхновил не едно произведение на Кинг, в това число и култовия роман "То". Къщата е като магнит за поклонници на майстора на литературния хорър и любители на..

публикувано на 19.10.19 в 16:17
скорпиънс

Новооткрити видове паяци ще носят имената на хеви метъл музиканти

Бразилска биоложка - специалистка по паяците и почитателка на хеви метъла, е кръстила четири нови вида с имената на музиканти и фронтмени на популярни банди, съобщава Пъблик рейдио интернешънъл. Видовете Extraordinarius andrematosi, Extraordinarius brucedickinsoni, Extraordinarius klausmeinei и Extraordinarius rickalleni носят имената..

публикувано на 19.10.19 в 13:38