"Новият ден" на 9 октомври с Мариела Димитрова

Снимка: Pexels

Радио Варна празнува – т.г. отбелязваме с много и различни събития предстоящия юбилей на 9 декември – 85 г. от създаването на радиостанцията. В 8.10 часа ще ви разкажем за новата ни игра, в която голямата награда е пътуване за двама до Катар. Чуйте повече от Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна и Мирослава Митинкова, управител на Ясмин холидейз, ексклузивен туроператор, предлагащ Катар като дестинация в България. Играта ще има продължение 8 въпроса за 8 седмици – за местната, кухня, традиции, култура в Катар. Играта ни е в страницата на медията във фейсбук.

Изследването „Европейско здравно интервю 2019“ ще се проведе от октомври до декември в Европа, вкл. в България. У нас то ще е трето по ред, провежда на всеки пет години по единен въпросник във всички държави-членки. В област Варна в анкетьори ще посетят 376 домакинства. Какви са въпросите и как да разпознаем легитимните анкетьори ще ни каже Деян Славов, директор на Териториално статистическо бюро „Североизток“ 8.40 часа.

Международната конференция „Граждански пространства“ продължава и днес във Варна. Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия обменят опит в участието на граждански организации в оперативните програми в своите страни. Още по темата от Петко Ковачев от Института за зелена политика в 9.40 часа.

За библиотерапията или лечението чрез четене разказваме в 10.20 часа.Това е метод, чрез който се помага на хората да разрешат свои проблеми, да променят гледната си точка и да намерят верния път за себе си. Прилага се за лечението на фобии, зависимости, депресия, стрес, тревожност, при трудни ситуации в семейството. Кои са книгите, които ни връщат радостта от живота чуйте от Кристиана Димчева, главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков” във Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 17-ти октомври

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата? Очаквайте интервю по темата след 8.00ч. с Красимира Маркова, която обучава по този метод; Недостигът   на  IT - специалисти в световен мащаб нараства, у нас липсват между 10 и 30 000, което не е малко. Ще ви срещнем с двама работодатели и студенти, които ще ни разкажат още след 9.00ч.;..

публикувано на 17.10.19 в 05:56

"На светло" на 16 октомври

Бъдещето на туризма е в краткосрочните почивки и пътувания. Още по темата накъде са ориентирани туристите от поколението Z (които разчитат предимно на технологиите и избират местата си за туризъм дигитално, като избягват класическите туристически агенции) от разговора на Дана Момчилова с Красимир Андреев от Асоциация на българските наемодатели..

публикувано на 16.10.19 в 13:37
Протестът на моряците от кораба

"Море и бряг" с Валери Великов, на 16 октомври

Около 1 милион долара за неизплатени заплати трябва да получат моряците от кораба "Амсел". Това съобщи за "Море и бряг" адвокатът на моряците Христо Раев. Корабът е бил продаден и парите са налични, но има трети лица, които предявяват претенции съм сумата и това бави изплащането на заплатите, въпреки че съдия-изпълнител е удовлетворил претенции..

публикувано на 16.10.19 в 09:15
rosa

"Новият ден" на 16 октомври с Мариела Димитрова

За какво да внимаваме при покупка на имот, какви са актуалните капани и каква е състоянието на пазара в момета? Коментираме в 8.10часа с адвокат Бисерка Маринова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия ( УАСГ ) исобственик на агенция за недвижими имоти. Най-атрактивния демонстративен отбор по таекуондо, този на..

публикувано на 16.10.19 в 06:59
Заглавие в днешен английски вестник

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 15 октомври

Започваме с шегите на фейсбук-зевзеците след снощната съкрушителна загуба на нашия национален отбор. Ще коментираме и грубите и дори расистки нападки в английските вестници, които излизат със заглавия „Лъвовете - 6, Животните – 0” или „Лъвовете – 6, Расистите – 0”. Проблеми със СИК-овете и протоколите очаква Стоил Цицелков, който е..

публикувано на 15.10.19 в 15:47

НА СВЕТЛО във вторник, 15-ти октомври

Отбелязваме Международният ден на белия бастун - репортаж; Какви са предизвикателствата пред лекарите от клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Св. Марина”. Питаме ги в Световния ден на психичното здраве; Още за голямото технологично събитие „Innowave Summit 2019”, което ще се проведе този уикенд във Варна; Авто походът на клубовете на..

публикувано на 15.10.19 в 13:56

"Новият ден" на 15 октомври

Срещаме ви с част от екипа, който стои зад създаването на революционния български робот за хора с гръбначни увреждания – Силвия Василева, за която е направен (идеята и първоначалната разработка е на съпруга ѝ Любомир Василев) и механикът Димитър Ортаков, който иначе е познат и като главният механик от рали Дакар 2012. В екипа влиза още и..

публикувано на 15.10.19 в 06:47