Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в своите страни.

На форума стана ясно, че средствата за България за следващия програмен период ще са с близо 20 % повече, а основните теми ще са иновации, обучение и интелигентен растеж.

Сред иновациите са и технологиите за производство на зелена енергия, която е и безопасна енергетика. Но у нас се говори, че това ще е загуба на работни места, действащи мощности и инвестиции. Необходимо е да се разяснява, че новата енергетика, отново е инвестиции и работни места, смята Петко Ковачев от Института за зелена политика.

В ЕС, пък и страни като САЩ, Китай или Индия виждаме посоката – развитие към зелена и безопасна енергетика. А у нас се говори, че това ще е загуба на работни места, действащи мощности и инвестиции. Необходимо е да се разяснява, че новата енергетика , която идва отново е инвестиции и работни места. Тоест тезата е как да заменим безболезнено едни работни места, които дават замърсяваща продукция, макари необходима, с други, които ще дадат същата тази продукция – енергията, но чиста безопасна и т.н. Този въпрос е чисто икономически. Исторически погледнато всяка стара индустрия се е съпротивлявала на промените.

Свободния пазар на електроенергия не допринесе ли за увеличаване на производството на зелената енергия у нас?

Не, защото както и много други неща, които трябваше да въведем, го направихме по български. Изобщо въвеждането на зелена енергия беше направено по български. То не беше направено за малките производители за собствени нужди, които да продават и купуват, съответно излишъците или недостатъчната енергия. А просто се създадоха едни големи централи – солари или на вятър. За да имаме пазар, който да допринесе за увеличаване дела на зелената енергия, просто трябва да прекопираме някои действащи моделе и да не се правим на откриватели. Например за мен една от най-добрите електроекергийни борси в Европа е Nord Pool, която обединява Скандинавия плюс Естония и Латвия. Това е пазар, какво се случва на който може да виждате в интернет. Там на 10 мин. се актуализира как се движат потоци и цени. Но това, което буди учудване е защо управляващите, които виждат тенденциите, не работят така че държавата да върви напред в тази посока?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Атанасов - единственият незрящ рок барабанист в България

Варненската група АКОРД БГ е създадена през 2017 година и преди месец издаде дебют. Той се казва „Време” и в него има девет композиции. И за да сме по-конкретни – осем песни и един инструментал. В АКОРД БГ свирят Константин Маймаров – бас и вокали, Наско Парушев – китара и вокали, Мирослав Миронов – клавири и Иво Атанасов – барабани. Сигурно се питате..

публикувано на 22.10.19 в 15:42
Проф. Пламен Панайотов в студиото на предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“

Над 3000 сърца е оперирал Лекарят на 2019-а

Началникът на Клиниката по кардиохирургия при Университетската болница "Св.Марина" във Варна проф. Пламен Панайотов  е оперирал над 3000 сърдечно болни пациенти ,  но не скрива, че въпреки близо 30-годишния си стаж преживява всеки неуспех като свое лично поражение.Той смята, че всеки хирург, особено сърдечният, не би постигнал успех, ако няма до..

публикувано на 21.10.19 в 16:01

Проф. Димитър Иванов: Реалната инфлация в България върви към 6-7%

Първите признаци за финансова криза бяха налице още през пролетта, подчерта пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.       „Над 90% от световната икономика е с намаляващ растеж. Очаква се растежът за цялата световна икономика тази година да бъде не повече от 3%, а за Европа и особено за еврозоната – между 1 и 1,5%. Тази рецесия, тази..

публикувано на 21.10.19 в 14:03

Александър Габровски: Представям си стихотворенията като цветове

Александър Габровски е на 17 години, ученик в Първа езикова гимназия – Варна. Освен че рисува, прави изложби, занимава се със съвременен танц, участва в кино-клуб, Александър пише и поезия. Той е един от двамата стипендианти по литература „С усилия към звездите“ на Фондация „Културни перспективи“. Негов ментор е писателят Георги..

публикувано на 20.10.19 в 10:11
Синика Раудаскоски

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за..

обновено на 18.10.19 в 07:42

Рекордно малко кандидати за властта в Балчик

Двама кандидати за кмет и 8 листи за съветници със 121 кандидати да влязат в местния парламент, който се състои от 21 членове. Такава е картината на местни избори 2019 в община Балчик. От 1989 година насам не се е случвало битката за кметския стол в Белия град да е между двама. 2003 година например броят на кандидат-кметовете е бил 10, а листите за..

публикувано на 17.10.19 в 15:31

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43