С международен конкурс избират архитектите, които ще проектират новия „Карин дом“

| обновено на 10.10.19 в 07:03
Автор:

Предстои организирането на международен конкурс за архитектурен проект за новия „Карин дом“ във Варна. Терапевтично-образователен център ще бъде изграден в близост до Очната болница, между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров”.

Конкурсът ще стартира в средата на месец ноември, съобщи за Радио Варна Веселина Василева, координатор на проекта за изграждане на новия център. „След това ще има срок, в който участниците могат да подготвят своите проекти. Отправили сме покана към български и чуждестранни архитекти, а за жури са поканени утвърдени професионалисти, които имат отношение към „Карин дом“. Надяваме се този процес да приключи през март, когато вече ще знаем как ще изглежда новата сграда. Надяваме се, ако имаме попътния вятър от морето, той да ни отведе към година-две още, докато имаме новата сграда и успеем вече да пренесем всички наши идеи там“, посочи Василева.

В бъдещата сграда специалистите в центъра ще имат възможност да прилагат повече услуги. Към момента дейността на „Карин дом“ се реализира в семейната вила на фамилия Станчови. Сградата все по-трудно отговаря на потребността на организацията да да въвежда нови подходи и услуги за по-пълноценното развитие на децата със специални нужди и тяхното приобщаване. „Едната насока, по която работим, е новият център да е отворен за всички деца и да има различни възрастови групи. Ще акцентираме върху диагностиката, ще има терапевтичен басейн за деца и възрастни, по-голяма физиотерапия с повече здравни услуги. Ще разширим партньорството си с медицински специалисти, ще наблегнем и върху обученията“, допълни Веселина Василева.

Какво още каза тя – чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Наркозависим намушка с нож 7-годишния си син

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за опит за убийство на седемгодишно дете. Престъплението е извършено от родния му баща. Детето е било намушкано с нож от 42-годишния Борислав И. Мъжът е бил наркозависим и неотдавна е бил включен в метадонова програма. Той ще бъде настанен в психиатрична болница, тъй като по..

публикувано на 23.10.19 в 17:17
проф.Христина Групчева

"Биология на стволовите клетки" е новото научно направление в МУ-Варна

Медицинският университет във Варна е първата българска институция, спечелила конкурса „Ръководител от Европейското научно пространство”, финансиран от Европейската комисия с 2,5 милиона евро за срок от пет години, който има за цел привличане на водещ изследовател в конкретна научна област. Това съобщи проф.д-р Христина Групчева – заместник-ректор..

публикувано на 23.10.19 в 17:05

Трета авиокомпания ще лети от Варна до Виена

Трета авиокомпания започва да лети от Варна до Виена през лятото на 2020 г.  След  Austrian Airlines и Wizz Air полети до австрийската столица вече ще има и  Ryanair. Те са част от пакета от 14 нови дестинации от Виена, а Варна е единствената българска сред тях. Първият полет е на 31 март 2020 и самолетните билети вече са в продажба. От..

публикувано на 23.10.19 в 15:46

Капаните на работата в чужбина обсъдиха в Техническия университет

Лекция на тема „Истината, скрита зад лъжливи обещания“ за проблемите, свързани с възможностите от попадане в трафик на хора, се проведе в Техническия университет. Сесията има за цел да повиши информираността на младите хора относно трудовата експлоатация. В Агенцията по заетостта е публикуван списък с лицензираните фирми и посредници, които..

публикувано на 23.10.19 в 14:15

Печалба от $12 млн. от лотарията в Турция вече 10 месеца чака собственика си

Победителят в джакпота от 70 милиона лири (12 милиона долара) в специалната лотария за Нова година е на път да загуби печалбата си, ако не поиска парите в рамките на следващите 70 дни, заявиха турските власти. Късметлията предизвика учудване в Турция и многократно влезе в новинарските заглавия, тъй като не изяви претенциите си за голямата награда в..

публикувано на 23.10.19 в 14:12

Промените в климата "ще стопят" икономическия растеж на България до 2050 година

Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие, предаде репортер на БГНЕС. С приемането на стратегията България ще изпълни международните си задължения като страна по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото споразумение. На национално ниво разработването..

публикувано на 23.10.19 в 14:07

Територията на Русия се увеличава заради топящия се арктически лед

Територията на най-голямата държава в света се увеличава, констатира руска морска експедиция в Арктическия океан, където бяха открити 5 малки островчета след оттеглянето на ледовете, съобщава "Франс прес". Новата суша се намира в залив, разположен в архипелага на Нова Земя в далечния Север на Русия. По думите на ръководителя на руския..

публикувано на 23.10.19 в 13:40