Световен специалист ще демонстрира във Варна операционни методи в ортопедията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две демонстрационни операции с гост-оператор проф. д-р Хайнц Рьотингер ще бъдат извършени в МБАЛ “Света Анна - Варна”, следващата седмица, в понеделник.
Създателят на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става ще оперира заедно с двама български ортопеди - проф. Пламен Кинов и доц. Мартин Бърнев.
Международният екип ще извърши смяна на тазобедрени операции по метода на проф. Рьотингер. Модерната методика е миниинвазивна, атравматична за меките тъкани и гарантира по-бързо възстановяване на пациента.
Началният час на демонстрационните операции в понеделник е 8,30 в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ “Света Анна - Варна”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

През третото тримесечие средната заплата e 1 249 лева

През третото тримесечие на 2019-а средната месечна работна заплата e 1 249 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на годината с 0.9 на сто, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Средната брутна месечна заплата за юли 2019 г. е 1 257 лв., за август - 1 224 лв., и за септември - 1 266 лева. Икономическите дейности с..

публикувано на 12.11.19 в 12:19

Ръчно броене в Балчик установи грешки в резултатите от местните избори

Административен съд – Добрич отмени решението на Общинска избирателна комисия – Балчик, с което се обявяват резултатите от местните избори за общински съветници и по-конкретно частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания за отделните кандидати по кандидатската листа на местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). Уважени са жалбите на..

публикувано на 12.11.19 в 12:11

По-добра защита срещу измами и срок за получаване на рента предвижда новият закон за земята

До 5 декември се приемат предложения по поредните промени в Закона за земята.  Проектът е качен за обсъждане на страницата на Министерството на земеделието. Амбициозните промени целят да се направи мега закон за земеделските земи. След два неуспешни опита този закон да мине през Народното събрание, сега са събрани всички работещи текстове по..

публикувано на 12.11.19 в 11:44

3000 донорски карти вече се раздават във Варна

Министерството на здравеопазването започна Национална кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да ! За живот!”. Целта е да се повиши осведомеността  на обществото за същността ни значението на органното донорство. Чрез Българския червен кръст и чрез регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени..

публикувано на 12.11.19 в 11:12
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 10:56

Без вода на 12 ноември

ВиК - Варна Поради ремонт на довеждащ водопровод без вода на 12 ноември (вторник) от 9 до около 21 часа ще бъде част от местност Пчелина и абонатите по ул. "Прилеп" (местност Кокарджа).  ВиК - Добрич Район Добрич: Лозята 3-ти път - Район Добрич-селска: с. Карапелит, с. Подслон, напор Владимирово, напор Бранище..

публикувано на 12.11.19 в 08:54

Започващият шести мандат кмет на Аксаково положи клетва

На тържествена сесия, с участието на областния управител Стоян Пасев, снощи бе конституиран новият Общински съвет на Аксаково, а инж. Атанас Стоилов положи клетва като кмет, след като спечели местните избори на първи тур със 76% от гласовете. Новоизбраният за кмет на община Аксаково маркира основните приоритети за развитие на общината в следващите..

публикувано на 12.11.19 в 08:40