Собственици на горски масиви искат да продават на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от Земеделското министерство 2 седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас. Целта е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от сегашните им собственици. Кампания по изкупуване на гори държавата прави за втори път. Първата беше преди 3 години и предизвика изключително голям интерес. Тогава бяха сключени сделки за близо 130 имота на стойност 600 хиляди лева. Сега обаче има нови правила. Едно от тях е, че един собственик не може да продава повече от 50 декара гори. Според ннж. Ивайло Тодоров, експерт в Североизточно държавно предприятие в момента се намалява и административната тежест. "Лесовъдските документи, които се изискваха преди, сега ще се набавят по служебен път"-казва той. Това, което най-много интересува собствениците е на какви цени ще могат да продават горите си. За различните части на страната те са различни. В Североизточна България при предходните сделки декар гори се е продавал между 250 и 700 лева в зависимост от вида и възрастта им. Единствено физически лица ще могат да продават гори на държавата. По закон горските предприятия нямат право да закупуват гори, собственост на общини, юридически организации и сдружения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

През третото тримесечие средната заплата e 1 249 лева

През третото тримесечие на 2019-а средната месечна работна заплата e 1 249 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на годината с 0.9 на сто, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Средната брутна месечна заплата за юли 2019 г. е 1 257 лв., за август - 1 224 лв., и за септември - 1 266 лева. Икономическите дейности с..

публикувано на 12.11.19 в 12:19

Ръчно броене в Балчик установи грешки в резултатите от местните избори

Административен съд – Добрич отмени решението на Общинска избирателна комисия – Балчик, с което се обявяват резултатите от местните избори за общински съветници и по-конкретно частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания за отделните кандидати по кандидатската листа на местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). Уважени са жалбите на..

публикувано на 12.11.19 в 12:11

По-добра защита срещу измами и срок за получаване на рента предвижда новият закон за земята

До 5 декември се приемат предложения по поредните промени в Закона за земята.  Проектът е качен за обсъждане на страницата на Министерството на земеделието. Амбициозните промени целят да се направи мега закон за земеделските земи. След два неуспешни опита този закон да мине през Народното събрание, сега са събрани всички работещи текстове по..

публикувано на 12.11.19 в 11:44

3000 донорски карти вече се раздават във Варна

Министерството на здравеопазването започна Национална кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да ! За живот!”. Целта е да се повиши осведомеността  на обществото за същността ни значението на органното донорство. Чрез Българския червен кръст и чрез регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени..

публикувано на 12.11.19 в 11:12
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 10:56

Без вода на 12 ноември

ВиК - Варна Поради ремонт на довеждащ водопровод без вода на 12 ноември (вторник) от 9 до около 21 часа ще бъде част от местност Пчелина и абонатите по ул. "Прилеп" (местност Кокарджа).  ВиК - Добрич Район Добрич: Лозята 3-ти път - Район Добрич-селска: с. Карапелит, с. Подслон, напор Владимирово, напор Бранище..

публикувано на 12.11.19 в 08:54

Започващият шести мандат кмет на Аксаково положи клетва

На тържествена сесия, с участието на областния управител Стоян Пасев, снощи бе конституиран новият Общински съвет на Аксаково, а инж. Атанас Стоилов положи клетва като кмет, след като спечели местните избори на първи тур със 76% от гласовете. Новоизбраният за кмет на община Аксаково маркира основните приоритети за развитие на общината в следващите..

публикувано на 12.11.19 в 08:40