Още само 41 безплатни прегледа за риск от сънна апнея

Снимка: Архив

Само 41 жители на община Варна могат да се възползват в следващите 20-ина дни от безплатен преглед за повишен риск от сънна апнея в рамките на съвместната скринингова програма “Профилактика на сънна апнея” на Община Варна и МБАЛ “Света Анна - Варна” за 2019 г. Изследването отнема около 30 минути и не се покрива от Здравата каса. Извършват го сертифицирани специалисти в специално оборудван за целта кабинет в отделение “УНГ” на МБАЛ “Света Анна - Варна”.

От стартирането на програмата през м. Април 2019 г. до момента на акустична рино- и фарингометрия в отделението “УНГ” на МБАЛ “Света Анна” са подложени 359 жители на община Варна със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.

От всички 359 пациенти 243 са мъже, а 116 - жени. Средната им възраст е 

От тях 115 са с ниска нормална дневна сънливост, 143 с по-висока нормална дневна сънливост, 28 са с лека прекомерна дневна сънливост, 38 с умерена прекомерна дневна сънливост и 35 са с тежка прекомерна дневна сънливост според Epworth sleepiness scale (скала за самооценка).

Записванията стават на телефон 052/821 375, от понеделник до петък, във времето от 8 до 15 ч. Единствено изискване е кандидатът за безплатно изследване на риска от сънна апнея да е жител на община Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха ремонтите на още две варненски гимназии

Ремонтни дейности, финансирани със средства по оперативна програма „Региони в растеж“  започнаха в още две варненски гимназии – ПГСАГ „Васил Левски“ и Търговска гимназия „Г.С.Раковски“, съобщават от общинската администрация.  В гимназията по строителство и архитектура ще се изпълнят дейности по реконструкция на сградния фонд и прилежащите дворни..

публикувано на 14.11.19 в 17:03

Френски педагози харесаха българския опит за обучение по изкуства

"В българското образование, наред с основните предмети, много широко застъпени са изкуствата - музика и изобразително изкуство. При нашата съвместна работа видяхме, че те много помагат на децата да се изразяват. Във Франция се набляга основно на обучението по математика и френски език, който сам по себе си е сложен, но бихме искали да развием нашето..

публикувано на 14.11.19 в 16:34

Как се отглежда орех?

С орехово насаждение, създадено по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.),  се запознаха  учениците от вълчидолското село Стефан Караджа  Децата са от Професионална гимназия по земеделие и горско стопанство се включиха в кампанията „Супер фермер“, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с..

публикувано на 14.11.19 в 16:32
Кадър от Фарьорските острови

Фарьорските острови: "Затворени за ремонт"

"Затворени за ремонт": Фарьорските острови, автономният датски архипелаг в северната част на Атлантическия океан, обявиха, че няма да приемат туристи на 16 и 17 април 2020 година, а само доброволци, които да съдействат за поддържането на местната екосистема, предаде Франс прес. Хотелите ще останат отворени и международните полети също няма да бъдат..

публикувано на 14.11.19 в 16:25

Австралия се опитва да защити университетите си от китайско влияние

Австралийското правителство е подготвило нови правила за университетите за борба с „безпрецедентните нива на чуждестранна намеса“, предаде Би Би Си. Сега учебните заведения ще трябва да посочват свои партньори и финансови донори. Те ще бъдат насърчени да засилят киберсистемите си за сигурност и да защитават чувствителни изследвания. В..

публикувано на 14.11.19 в 15:47

Ползите от ранната детска интервенция дискутират във Варна

Кръгла маса на тема „Ползите от ранната детска интервенция. Предизвикателства, подкрепа и постижения” се провежда в Карин дом по повод Световния ден на недоносените деца. По време на срещата ще се дискутира необходимостта от подкрепа на родителите и проследяването на недоносените деца, от раждането до 3 годишна възраст. В рамките на..

публикувано на 14.11.19 в 14:39

Учени: Климатичните промени застрашават здравето на идните поколения

Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение, ако незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива, предупредиха днес експерти, цитирани от Би Би Си. Човечестовото е заплашено от ръст на смъртоносни инфекциозни заболявания до ширещо се недохранване. Деца вече страдат от ефектите на замърсяването на въздуха и..

публикувано на 14.11.19 в 14:23