Как се пише рекламно послание, което работи

Интервю с легендарния Дрейтън Бърд – „Бащата на маркетинга“

| обновено на 14.10.19 в 17:56

Дрейтън Бърд е една от най-значимите фигури в областта на директния маркетинг и реклама за последния четвърт век. Има 52 години практически опит в онлайн и офлайн маркетингa. През 2003-та година „Chartered Institute of Marketing” определя Дрейтън Бърд като един от 50-те специалисти в света, оформили развитието на съвременния маркетинг, затова получава прозвището "Бащата на маркетингa". Той ще бъде един от лекторите на предстоящото събитие на 18-ти и 19-ти октомври Innowave Summit 2019 във Варна.

Ако трябва да дадете съвет за това как да сме успешни копирайтъри, какъв би бил той?

Дрейтън Бърд: Чували ли сте за залата Карнеги? Това е най-известната концертна зала в Америка. Сещам се за една история за човек, който отишъл в Ню Йорк. Докато бил в Манхатън, попитал един от местните:

„Как и аз мога да имам изпълнение в залата Карнеги?“ – „Практика, практика, практика! – отговорил мъжът.”

Тайната на успешния копирайтър е непрестанно да пише. Пишете всеки ден. Наистина всеки ден. Колкото повече пишете, толкова по-добре ще се справяте. Колкото повече грешки правите, толкова по-добри ще ставате. Не задавайте глупави въпроси. Преди да започнете да пишете, научете се как да пишете. Четете книги за копирайтинг. И не четете книги само и единствено за копирайтинг, четете и всякакви други хубави книги. Защото ако искате да пишете, трябва да четете. Най-добрите писатели са и най-добрите читатели.

Кое е по-успешното послание – логическото или емоционалното?

Дрейтън: Хората взимат решения на базата на емоции. По тази логика, когато емоциите и логиката се сблъскат – емоциите винаги надделяват.

А какво бихте препоръчали – дълго или късо рекламно послание?

Дрейтън: Дължината на копито се определя от сложността на задачата. Например, ако се опитвам да ви продам детска играчка, ще ми е необходимо късо рекламно послание (copy), но ако се опитам да ви продам книгата си „Директен и дигитален маркетинг на здравия разум“, ще напиша дълго рекламно послание.

Има такъв израз „Изберете наказанието спрямо престъплението.“ – тоест дължината на рекламното послание зависи от това какво продавате.

Имате ли някаква специална рутина сутрин, която Ви помага да сте по-добър копирайтър?

Дрейтън Бърд: Не. Ще ви кажа какво правя. Прекарвам почти цялото си време, извършвайки две или три неща. Едно от тях е да бъда активен. Старая се да практикувам бързо ходене поне четири часа седмично, както и правя комбинация от 7 упражнения поне два или три пъти в седмицата. В резултат на това съм в изключително добра форма за годините си.

Тренировките увеличават притока на кръв към мозъка. Ще забележите например, че всичко, което засилва движението на кръвта, стимулира мисленето. Сигурно сте обръщали внимание, че често докато се къпете, имате идеи под душа. Всичко, което повишава притока на кръв, увеличава и мисловната дейност.

Та, освен знанията, които имам, правя и упражнения. Тренировките ще подобрят уменията ви да пишете текстове, както и ще ви помогнат да имате нови идеи за бизнеса си.

На Innowave Summit 2019 Дрейтън Бърд ще представи тайните си за директния маркетинг и успешните рекламни послания. Сред лекторите са и други световни имена от сферата на иновациите, технологиите и дигиталния маркетинг.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода на 12 ноември

ВиК - Варна Поради ремонт на довеждащ водопровод без вода на 12 ноември (вторник) от 9 до около 21 часа ще бъде част от местност Пчелина и абонатите по ул. "Прилеп" (местност Кокарджа).  ВиК - Добрич Район Добрич: Лозята 3-ти път - Район Добрич-селска: с. Карапелит, с. Подслон, напор Владимирово, напор Бранище..

публикувано на 12.11.19 в 08:54

Започващият шести мандат кмет на Аксаково положи клетва

На тържествена сесия, с участието на областния управител Стоян Пасев, снощи бе конституиран новият Общински съвет на Аксаково, а инж. Атанас Стоилов положи клетва като кмет, след като спечели местните избори на първи тур със 76% от гласовете. Новоизбраният за кмет на община Аксаково маркира основните приоритети за развитие на общината в следващите..

публикувано на 12.11.19 в 08:40

Депутатите ще обсъждат бюджета на НЗОК и общественото осигуряване

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник, като основна точка ще е разглеждането на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Очакваният макроикономически ръст за периода 2020-2022 г. е около 3,3% за всяка от прогнозните години, като прогнозата е за запазване на темпа на..

публикувано на 12.11.19 в 07:50

До 22 градуса на 12 ноември

Ще има променлива облачност, по-значителна сутринта, когато на места и видимостта ще е намалена. Повече слънчеви часове ще има следобед. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 17 и 22 градуса, за Варна около 20. Вълнение на морето 1-2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода 15-18..

публикувано на 12.11.19 в 06:07

Ще отпусне ли правителството пари за блок "Добрич"?

Капиталовите разходи за Община Добрич, предвидени в бюджет 2020 година, както и предстоящите промени в осигурителния праг за регистрираните земеделски производители в България обсъди днес с журналисти депутатът от НФСБ Йордан Апостолов. Той коментира и очакванията на Община Добрич след завършване на строителството на блок "Добрич" да получи финансиране..

публикувано на 11.11.19 в 17:00

Над 50 вида "зимни" кактуси има в Ботаническата градина в Балчик

Кактуси в снега –  видими и достъпни през зимата в Университетска ботаническа градина в Балчик, световноизвестна с колекцията си от кактуси и сукуленти. През октомври бяха прибрани на топло едроразмерните кактуси. Те са над 500 броя, от вида Опунция, Алое, семейства Млечкови и Столетникови, някои достигат тегло 700 килограма. Растенията ще прекарат..

публикувано на 11.11.19 в 16:53

Община Балчик търси кой да спре свлачището във вилна зона "Фиш-фиш"

Търси се изпълнител за изработване на работен проект за укрепване на улица „Втора“, „Трета“ и „Четвърта“ във вилна зона Фиш–Фиш край Балчик. Прогнозната стойност е 125 хиляди лева без ДДС. Срокът за участие е 28 ноември, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден, съобщават от Община Балчик. Община Балчик извърши прединвестиционни проучвания за..

публикувано на 11.11.19 в 16:34