Художници почитат Свети Лука с изложба в Градската галерия

Художници почитат Свети Лука - покровител на художниците, с представителна изложба в Градската галерия във Варна. Откриването ѝ е на 18 октомври от 18 ч.

Християнската традиция счита Св.апостол и евангелист Лука за първия иконописец изографисал две икони – на Пресвета богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставя началото на църковната иконопис, която отскоява изкуството като духовна и естетическа същност.

В настоящата експозиция са представени десетки автори от различни поколения – утвърдени творци, които презентират варненската художествена традиция в национални и международни форуми, автори от младото поколение, вече разпознаваеми, които активно участват в културата на града и млади автори, които все още нямат дебюти със свои самостоятелни изложби. Експонирани са творби с различни концептуални и тематични търсения, различни изразни средства и художествени техники, фжанрове и сюжети.

Дружеството на варненските художници е основано на 16 юни 1942 г. – Деня на Свети Лука – патронен празник на художниците, в сградата на Мъжката гимназия с пръв председател Стефан Гадуларов като организация на професионален принцип с 27 членове.Ва 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на Дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на кмета на Варна Петър Стоянов. Следва реализирането на множество общи художествени изложби и изнасяне на беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството на художниците-Варна е свързан Константин Щъркелов, които подкрепя кауза за създаване на постоянна галерия.

Съвременните автори наследяват идеята за професионална общност, която да ги обедини около изкуството и неговото представяне пред публиката на града.

Изложбата ще може да се види до 6 ноември.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията "Само за жени" тази вечер на варненска сцена

22 ноември, 19.00, Сцена Филиал САМО ЗА ЖЕНИ Комедия от Дарио Фо. Превод Хубан Стойнов. Сценичен вариант и режисура Костадин Бандутов. Сценография и костюми Даниела Николчова. Хореография и музикална среда Никола Йорданов. Участват: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров,..

публикувано на 22.11.19 в 07:17

Кука Розета: "Фадото ме повика"

За звездата на португалското фадо това е музика, която разказва житейски истории. "Певецът трябва да влага много силна емоция, за да разкаже тази история", споделя Кука Розета. Тя ще се появи на сцената на ФКЦ в 19 часа на 28 ноември като част от пар алелната програма на ММФ "Варненско лято". Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета, с артистичен..

публикувано на 21.11.19 в 13:33

Студентски фолклорен фестивал започва днес във Варна

Пети национален студентски фолклорен фестивал „Срещи на приятелството“ се провежда от 21 до 23 ноември в зала 1 на ФКЦ-Варна. Организатор е Община Варна. Фолклорният студентски фестивал дава сцена за изява на българските студенти и възможност за срещи и културен обмен с колегите им от чужбина. Събитието е предпоставка за създаване на среда за..

публикувано на 21.11.19 в 09:46

Поколението Z в една рокля разказа студентка от Варненския свободен университет

Десислава Веселинова – четвъртокурсничка в специалност „Мода и мениджмънт в модата“ на Варненския свободен университет, създаде рокля, която разказва истории. В нея младата дизайнерка е вплела по неповторим начин послания от социалните мрежи и модата. Моделът – произведение на изкуството, бе представен на ревю по време на изложението за текстил и мода..

публикувано на 20.11.19 в 08:53

Комедията "Министърът женкар" в зала "Конгресна" тази вечер

Постановка Пламен Панев Сценография Цанко Цанев Участват: Христо Гърбов, Венцислав Петков, Йовко Кънев, Косьо Станев, Любомир Кънев, Тихомир Благоев, Надя Банчева, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Татяна Цветкова, Яна Стефанова-Хернани Имаме шанса да се насладим на една прекрасна пиеса, която ще ни разсмее много пъти, но и ще ни накара..

публикувано на 20.11.19 в 07:01

Комедията "Свекърва" гостува в Провадия

На 20 ноември 2019 г. от 19:00 ч. Драматично - куклен театър гр. Силистра ще представи комедията "Свекърва" от Антон Страшимиров. Билети ще се продават в Интернет центъра на Читалището. Цена - 6,00 лв. Режисьор: Орлин Дяков Сценография: Павлина Василева Музикална картина: Орлин Дяков Участват: Мима Дапкова, Станислав Георгиев, Елена..

публикувано на 20.11.19 в 06:55

"В кръг" на Стефан Командарев вече и във Варна

София, нощта на 9 срещу 10 ноември 2019 г. Докато страната се готви да празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена и промяната на режима в България, три полицейски патрулни коли обикалят улиците на спящия град. В кръговете на своите патрулирания, полицаите ни водят из улиците на едно общество, което все още търси..

обновено на 18.11.19 в 08:23