От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

| обновено на 18.10.19 в 07:42
15
Синика Раудаскоски
Снимка: Румен Сарандев

Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за няколко месеца през годината. И двамата са били учители, но вече са пенсионери и след напрегнатия динамичен живот във Финландия търсят спокойствие, тишина и добри приятели. Намират ги в провадийското село Кривня. Там купуват старата мелница строена през 1936 година и я превръщат в свой дом. Имат и сауна – финландска.

В България са през пролетта и лятото. Имат голям двор, в който отглеждат много цветя и билки, също и малко зеленчуци.

Отиват си у дома през есента. За да се подготвят за Коледа. Живеят в Лапландия в град Пори. Там Коледните приготовления започват още през ноември.

И двамата знаят български, но говори само жената – Синика Раудаскоски. Съпругът й отказва да говори български език по свои си съображения, но разбира всичко. Учат езика от разговорници и речници. И най-вече от диалога с местните хора.


 - Тук всичко е по-хубаво, отколкото във Финландия, където има сняг и е студено.


Какво отглеждате в двора?

- Най-много цветя, билки и малко зеленчуци - домати, пипер, патладжан, магданоз,розмарин, лавандула.


Как избрахте село Кривня?

- Когато искахме да купим къща обиколихме районите на Варна и Добрич. Последното място беше Провадия и Кривня и когато дойдохме в Кривня и видяхме къщата. Тази къща, обаче, не е тази, която първо купихме. Тази е втората къща - старата мелница, която имаше само стени и покрив, нищо друго. И сега още не е готова.


Защо, според Вас, в България толкова много се говори за финландската образователна система, наистина ли е толкова добра?

- Аз мисля, че е добра. Но тук всичко е много различно.


Кое е различното?

- Обществото тука много бавно се развива и аз мисля, че вие не правите много бързо промени.

Това ли Ви хареса като дойдохте в Кривня?

- Да, защото във Финландия всичко е много добре организирано и хората са в много голям стрес. Стресът е за работещите хора - всички трябва да спортуват, трябва да имаш хубава къща, хубава кола, хубави дрехи и когато си в почивка трябва да пътуваш в чужбина... И бум, бум, бум...много неща...О, Боже!


Какво Ви дава българското село?

- Тишина, спокойствие и имаме хубави приятели и хубава общност тук в селото с други чужденци и българите. Хубаво е! И когато не разбираме всичко от политиката и проблемите в обществото е много хубаво за нас!


Снимките в галерията са на Румен Сарандев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство с две деца = 4 000 лева месечен доход

С колко лева доход може да живее българското семейство или един пенсионер ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300..

публикувано на 20.11.19 в 12:03

Петър Ганев: Местните данъци тръгват нагоре

"Местните данъци и такси ще се увеличават" , това каза в ефира на предаването " POST FACTUM " старши изследователят Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Причината за увеличаване на местните налози е, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс. Ганев прогнозира, че най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при..

обновено на 20.11.19 в 08:54

Светослав Милчев: В Исландия можеш да видиш всички цветове

„85 истории от Исландия” – под това мото Светослав Милчев-Акела представя първата си самостоятелна фотографска изложба в Арт салона на Радио Варна. Откриването е на 18 ноември 2019 г. от 18.30 часа. Събитието е част от програмата за 85-ия рожден ден на медиата . За публиката ще има специална изненада по време на откриването на..

публикувано на 18.11.19 в 10:54
Стоян Панчев

Стоян Панчев: "Очаквам в най- скоро време, пенсионната възраст да бъде увеличена отново. Не само у нас"

През есента на 2021 г. започналата през 1999 г. пенсионната реформа ще навлезе в същинската си фаза. Вторият стълб на системата и сега плаща единични пенсии, но тогава се очакват първите редови пенсионери на промените - жените, родени през 1960 г., които първи ще получават две пенсии. По-масово фондовете ще започнат да изплащат..

обновено на 16.11.19 в 16:06

Проф. Кирил Топалов: "Постигане на съгласие с Македония по историческите въпроси, ще има, само ако преобърнем общественото мнение там"

Точно преди месец се проведе поредната среща на Смесената българо- македонска комисия по историческите и образователните въпроси ще се проведе във вторник в Охрид. Основната тема на заседанието беше „чий е Гоце Делчев“, след като на предишните срещи на комисията не бе постигнато съгласие именно по този въпрос. По-рано македонският..

публикувано на 16.11.19 в 14:03
Албена Илиева

Образованието в Полша - с по-малко стрес за ученици и учители

По-спокойни, по-весели и по-здрави – такива са децата в едно полско училище, в което гостуваха варненски учители и ученици. Варненска група посещава основното училище в град Свиебодице, Полша тази есен, по международен образователен проект. Групата е от Средно училище „Свети Климент Охридски”, а един от преподавателите е Албена Илиева,..

публикувано на 14.11.19 в 11:31

Добромир Ганев: Моментът е златен за покупка на имот

Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие – 134. След нея са Пловдив със 77 сгради, и Бургас и София със 76-т. От въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие на т.г. със стоманобетонна конструкция са 73 %, а 23 % с тухлена. Подходящ ли е моментът за покупка на..

публикувано на 13.11.19 в 16:37