Младежите от БЧК-Варна: Щастливци сме, че сме способни да помагаме на много хора

Нурхан Фехим и Тодор Тачев са двама младежи, отдадени на доброволчеството. Нурхан е щатен специалист “Младежка дейност” в Областния съвет на Българския червен кръст във Варна, а Тодор - доброволец и член на младежкия авариен екип към структурата. Единият е студент в Медицинския университет, а другият - десетокласник във Варненското средно училище с езиково обучение "Александър С. Пушкин".

"Всяка една нова година темата за доброволчеството навлиза в ежедневието на нас, младите. До голяма степен се забелязва ръст на доброволците през годините", акцентира Тодор Тачев. Първият печат в членската му книжка е бит през 2017 година, интересува се тясно от първата помощ и иска да следва медицина, след като завърши училище. "Младежкият авариен екип е доброволческо формирование към БМЧК. Занимаваме се с превенция на последствията след бедствия, аварии и катастрофи, както и с обучения по първа помощ по училища. Целим да запознаем населението с опасностите и да подготвим хората за такива случаи. Чрез хуманизъм - към мир и приятелство, това е мото, което се наложи в близките години. Чувствам се удовлетворен и изключително щастлив, че съм способен да помагам на много хора. Чувствам, че времето, което отделям, не е загубено", допълни Тодор.

В момента тече набирането на доброволци, в ход са и обученията за нови попълнения в младежката структура на червенокръстците. Младежите, които учат в гимназите или университетите, могат да получат информация както на място по време на ежеседмичните сбирки, така и от сайта на БМЧК-Варна или Фейсбук страницата им, каза Нурхан Фехим. "Определено не е лесно да си доброволец, ти се отдаваш на тази кауза. Но единственото нещо, което се изисква от теб, е да имаш желание и хъс. Това е основната движеща сила на работата ни. Тази организация ме кара да се чувствам част от света. В днешно време е лесно да се информираш кои хора имат нужда от помощ, от благотворителност. Днес това, което трябва да ни води, е да сме човечни, толерантни към другия и да можем да му помогнем", добави Нурхан Фехим.

За удовлетворението да помагаш на хора в нужда, за изминалите и предстоящи кампании в Българския младежки червен кръст и за подготовката на 100-годишнината от учредяването на структурата - чуйте от интервюто, което дадоха Нурхан Фехим и Тодор Тачев за предаването "Улица "Събота":


ВИЖТЕ ОЩЕ

Виновни ли са видеоигрите за реалното насилие?

Няма категорични доказателства, които да свързват насилственото поведение с насилствените видеоигри, пише сайтът „ТехЕксплор”. Създават ли видеоигрите с насилие геймъри насилници? Това е тема на обсъждане, която продължава да ангажира обществото, въпреки че няма солидни доказателства, свързващи двете...

публикувано на 17.11.19 в 06:23
Снимка от фотоизложба, посветена на 25-годишнината на

Събират ли се "Приятели" за специален епизод?

Казват, че на този свят малко неща са невъзможни и реюниън на "Приятели" е едно от тях. Казват, че подобна стъпка би била толкова рискова, че да помрачи магията на оригинала. Същевременно се твърди, че вече се работи по нова среща на звездите от ситкома, който се превърна в глобален попкултурен феномен, съумя да преживее 90-те и днес е нещо като..

публикувано на 16.11.19 в 12:30
От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, предхождащи празника Рождество Христово

Започва Рождественският пост

За православните християни започва Рождественският пост. Периодът на въздържание продължава до Бъдни вечер. За православния човек постът е съвкупност от добри дела и искрена молитва: „Да се смирим, да намерим правилния път в живота“ „Човек се учи да живее по-чисто, по-християнски, по-милосърден става, калява и волята си“, споделиха миряни..

публикувано на 15.11.19 в 08:08

Пожарникари от Варна запознаха ученици с особеностите на професията си

ОУ „ Христо Ботев“ се включи в Националната кампания "Да бъдеш баща", която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва до 17 ноември и е под наслов "ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!." Финалът на празничната седмица поставиха пожарникарите от Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. С пуснати..

публикувано на 14.11.19 в 14:54

Кога морякът "хваща желязото"?

Моряците често казват: „Този хвана желязото“. Какво означава това разбираме от специалиста по морска психология професор Илия Пеев, който коментира и скитническия синдром при моряците, ролята на семействата им и това как се променя психиката на моряка. Илия Пеев подчерта, че: Морската психология изучава преди всичко душевността на всички..

публикувано на 14.11.19 в 11:23
Хендрик Ситиг

Хендрик Ситиг: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.       „Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението..

публикувано на 13.11.19 в 13:45

Феодалните вражди и великите географски открития отварят пътя на османците в Европа

Парк-музей на бойнатадружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбелязва 575 години от битката при Варна с международна научна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик (1443 –1444) в контекста на историята на Централна и Югоизточна Европа“ 10–11 ноември 2019 г. И до днес не е..

публикувано на 11.11.19 в 14:32