Защо крушата може да замести кафето?

В средата на есента ще говорим за един плод с древна история – за крушите.

Д-р Емилова, винаги ли присъстват на вашата трапеза?

Много често в този сезон с тях започвам деня, т.к. в нашето село имаме много круши, а те са изключително ценни и полезни плодове.

В Китай са обожествявали крушата като вечно дърво, защото е имало круши, които са давали плодове по 100 и повече години.

Круши се предпочитани когато човек има запек, защото те са със средно силно слабително действие  и заради многото разтворими фибри, които имат – най-вече пектини.

Освен това крушите имат много малко калории – само 57 ккал на 100 грама.

Имат и много нисък гликемичен товар, само четири, и затова са подходяща храна при хора, които имат затлъстяване, диабет, които имат преддиабет – така нареченият хиперинсулизъм.  За тях е изключително полезно да консумират круши и аз ги препоръчвам на мои пациенти, които с такива заболявания идват в центъра.


В сезона когато има прекрасни круши, току-що скъсани от дървото, нека хората предпочитат именно тези плодове като един от трите вида плодове, които консумират през деня

По същата причина крушите една от най-добрите храни за предпазване от рак на дебелото черво. Те осигуряват нормална перисталтика и освен това намаляват т.нар. вторични злъчни киселини в червата, които също са рисков фактор за това опасно заболяване.


Много хора се притесняват да хапват плодовете с кората – има ли основания за това?

Ако крушите са органични, т.е. от градина , в която не е пръскано с вредни химикали, добре е да се консумират с корите. Кората на крушите съдържа над три повече фитонутриенти, специално фенолни, в сравнение със сърцевината, което е много полезно за здравето на човека.

 

Целият плод круша изобилства от вещества с антиоксидантно и противовъзпалитено действие и затова имат вечна слава в народната медицина. Заради това са  популярни  и препоръчвани от лечителите във всички страни по света.

Има ли  хора, които не трябва да ядат круши?

Мисля че няма такива. Само тези, които имат стомашни проблеми – гастритни оплаквания, киселинни болки. За тях бих препоръчала да обелват кората на плода, т.к. някои от сортовете круши имат много твърда кора и може да причинят дискомфорт.

Забелязала съм обаче, че след като преминат при нас двадесетдневна програма  на плодове, чай и мед, и се захранят правилно, стомашните проблеми отзвучават  и те вече може да консумират целия плод, дори с корите.

Интересно е, че крушите са   и  добър диуретик и така при хората с проблеми в отделителната система, те също са препоръчителни.

Много интересно откритие бе направено в последно време – че крушата съдържа хлорогенна киселина - такава, каквато има в зеленото кафе. Заради тази киселина зеленото кафе се използва не само като ободряваща напитка сутрин, но и за разграждане на мазнините в организма. Така вместо да пием кафе сутрин, може да изяждаме по една сочна круша и ще има същия ефект.


И освен това ще имаме добро настроение, защото в крушата се съдържат и етерични масла, които се борят със стреса.

В момента на пазара ги има много, но как да ги осигурим и през зимата в по-студените дни?

Спокойно можем да си ги изсушим на слънце, в дехидрататор или във  фурна на ниска температура. Крушите се нарязват  на тънки резенчета, сушат се и когато ги натиснем с пръст и ако не се отделя влага, означава, че са готови.

Може също да ги сложим във фризер за няколко часа, за да бъдат унищожени, различни буболечки, червейчета и др. ,ако такива са останали още.  След това отново във фурната или дехидрататора за кратко и ги прибираме в платнени торби на проветриво място. Може да ги съхряняваме  и в стъклени буркани, капачките на които да бъдат пробити на няколко места.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.orgГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В клиниката на д-р Емилова съм като у дома си

Най-хубавото място. Така една млада дама определя клиниката на д-р Емилова, с която се среща преди 15 години. Казвам се Веселина Таслакова. От Поморие. На 49 години съм . Първата ми среща и първата ми  най-най-хубава  почивка в живота ми беше преди 15 години, когато за първи път дойдох тук. Тогава се запознах и с д-р  Емилова, екипа..

публикувано на 17.11.19 в 19:05

Картофът - приятел или враг?

Заради различни писания в социалните мрежи напоследък има един зеленчук, който се опитваме да забравим и да изтикаме от трапезата. Става дума за картофа. Д-р Емилова, имат ли основания подобни писания?  Картофите са изключително ценен зеленчук. Най-употребявания в света. Картофът става "европеец" чак през 16 век. В България още по-късно пристига...

публикувано на 10.11.19 в 19:05

Д-р Емилова: "Храната е нашето лекарство"

„Нека храната да е вашето лекарство, а лекарството да е вашата храна“ – тези думи на Стийв Джобс са изключително популярни в социалните мрежи. Оказва се, че той цитира Хипократ. Д-р Емилова, вашата практика какво показва – 26 години вече сте последовател на Лидия Ковачева? Не случайно Стийв Джобс си спечели доста години в живота,..

публикувано на 04.11.19 в 06:00

Клиниката на д-р Емилова - ХРАМ НА ЗДРАВЕТО

След 12 години отново в клиниката на д-р Людмила Емилова идва една българка, която почти целият си съзнателен живот е прекарала в чужбина. В момента тя е финансов консултант в Италия, живяла и работила е и в Швейцария, има изключително успешна кариера. Катя Радева Брандализе  живее повече от 10 години край Венеция. Връща се в..

публикувано на 27.10.19 в 13:29

С блага дума и обяснение д-р Емилова прави магия

В Клиниката на д-р Людмила Емилова само час преди да отпътуват за Далас се срещаме с две дами от България. Това са  Силвия от София и нейната дъщеря Елица Касабова. Те  са сбъднали своята американска мечта и няма от какво да се оплачат. Тогава какво ги е довело в България и то при д-р Емилова чуйте в звуковия файл Наши приятели ни разказаха..

публикувано на 12.10.19 в 19:50

Клиниката на д-р Емилова е точното място с точните лекари, за да си здрав

Таня и Атанас Атанасови от години вече живеят в САЩ. Те се връщат в родината си, за да намерят "точните лекари" в клиниката на д-р Людмила Емилова. За докторката те четат и слушат още зад океана и със 100 процента вяра идват при нея.  Семейството знае, че в основата на здравето е правилното хранене, но идват в клиниката, за да научат тънкостите и..

публикувано на 06.10.19 в 20:11

Д-р Емилова: Профилактиката е на първо място

Клиниката на д-р Людмила Емилова  отново е  край морето – в хотел Аква Азур край Варна. Най-нетърпеливите пациенти вече са там. Екипът започва сезона със свежи сили За разлика от предходни години, сега започваме по-рано, през септември. Имаме желание пациентите да се възползват от все още хубавото слънце, да се къпят в морето – водата..

публикувано на 29.09.19 в 19:05