Обновиха библиотеката в руското училище

Обновената училищна библиотека на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО)"Александър С.Пушкин" ще бъде открита утре, на 22 октомври.

Обновяването се случи за една календарна година и е съвместен проект на родители, преподаватели и училищното ръководство.

То е на обща стойност 15 хил.лв. и резултат на доброволен труд за изготвяне на проект за преустройството, боядисване, обзавеждане и декориране на пространството.


За да подкрепят инициативата в училището през пролетта гостуваха Мадлен Алгафари и Стефан Вълдобрев, който сподели с учениците, че пише книга и обеща, когато излезе от печат, да подари екземпляр за обновената библиотека.

За откриването Мадлен Алгафари записа видео поздрав, в който споделя, че ще дари на училищната библиотека комплект с всичките десет заглавия, които е написала и издала досега.

Прочетени любими книги, както и съвсем нови издания вече дариха и ученици.  

На 22 октомври през целия ден обновената библиотека ще е с широко отворени врати, а официалното откриване ще е в 12:30 ч. от директора на училището Светлан Илиев.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Перлата - сърцето на Катар

Настанила се удобно в прегръдката на Персийския залив, за нея често ще чуете, че е Перлата на Арабския свят - Катар. Преди Катар да открие своето “богатство” - залежите от петрол, Доха е скромно селище в пустинята. И основен поминък на хората е бил “ловът” на перли. Днес, години по-късно ще видим един космополитен град, развил се..

публикувано на 12.11.19 в 11:07

Феодалните вражди и великите географски открития отварят пътя на османците в Европа

Парк-музей на бойнатадружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбелязва 575 години от битката при Варна с международна научна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик (1443 –1444) в контекста на историята на Централна и Югоизточна Европа“ 10–11 ноември 2019 г. И до днес не е..

публикувано на 11.11.19 в 14:32

Недоспиването носи риск от сърдечни и мозъчни увреждания

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Изследването е обхванало 487 200 души на средна възраст 51 години в Китай, които не са били засегнати от инсулт или сърдечна болест. Участниците са били интервюирани дали са се сблъсквали с един от трите..

публикувано на 11.11.19 в 11:33

Тодор и неговият "построен от нулата" морски робот

Преди малко повече от две години един варненски инженер с интерес към възобновяемите енергийни източници и вдъхновен от тъкмо отминалата годишнина от началото на ерата на подводните изследвания от Жак-Ив Кусто решава да построи катамаран, който да се захранва от соларни панели и да обикаля по моретата, за да популяризира каузата за по-чиста околна..

публикувано на 11.11.19 в 12:00

Пластмасовите прибори могат да изпускат вредни химикали

Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които при загряване могат да преминат в храната, съобщи в. "Дейли мейл". Такива химикали са олигомерите, които се освобождават в храната при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, те могат да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са..

публикувано на 11.11.19 в 07:26

Разчетоха Вавилонски кулинарни рецепти на 4000 години

Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинописните изследвания, пресъздадоха ястия от най-старите известни рецепти в света, предаде БГНЕС. Инструкциите за агнешка яхния приличат повече на списък на съставките, отколкото на..

публикувано на 10.11.19 в 08:20

Призвание коминочистач

Той се казва Сергей Ангелов и работи като коминочистач от десетилетия. Наследил занаята от баща си, днес го виждаме с черна шапка, сако и топуз да обикаля из улиците на Варна. На шапката му е залепен телефонен номер, на който може да го потърси всеки, който има нужда от помощ. Есенно-зимният сезон е моментът, в който коминочистачите имат най-много..

публикувано на 09.11.19 в 16:47