Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Снимка: Shizuo Kambayashi—AP

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна. 

Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас. Според тях, това е бъдещето и така ще се реши дефицита на работна ръка. Те работят като барман и готвач.

"Аз и моят колега смятаме, че всичко в бъдещето ще бъде свързано с роботи, компютри и т.н. Ние работим усилено, за да направим това реалност, възможно най-скоро."

"Изобщо в по-големите хотели и хотелски вериги, липсва квалифициран персонал, защото собствениците и мениджърите не искат да инвестират в тяхното развитие. Повечето са сезонни служители и когато приключи сезонът - приключват и взаимоотношенията с техните работодатели. Идеята на тези роботи е по-скоро да улесни работния процес. Една хотелиерска услуга да се извършва по един и същи начин, защото всеки човешки служител ще извърши една услуга по различен начин."

Има и една друга крайност, с която се сблъскват последните години работещите в туристическия бранш - лошото отношение на клиенти и работодатели, посочиха още момчетата.

"Имали сме случаи, при които ние много се стараем и въпреки това идва гост и казва, че не си вършим работата добре, искат по-добър. Което е доста демотивиращо. Това е една от най-неблагодарните професии. Срещаме лошо отношение не само от клиентите, но и от самите работодатели. Ако човек не попадне в подходящо работна среда със сплотен екип, просто няма смисъл да се натоварва с тази работа."

ВИЖТЕ ОЩЕ

Договорът за новите минни ловци влиза в Парламента за ратификация

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Договора между правителството на Република България и правителството па Кралство Нидерландия за закупуване на минен ловец „Мааслуис“ клас „Трипарти“ с бордови номер М856 и минен ловец „Хелевутслайс“ клас „Трипарти“ с бордови номер М859. На 6 ноември Министерският съвет..

публикувано на 20.11.19 в 17:13

Търсят се стопани за три морски плажа

Правителството откри процедурите за възлагане на концесия на морските плажове „Сарафово” в община Бургас, „Дяволска река 1“ в община Приморско и „Каваци-юг“ в община Созопол. Целта е обезопасяване на плажовете и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското..

публикувано на 20.11.19 в 17:08

От началото на космическата ера са изстреляни 8000 сателита, очакват се още 50 000 в следващите 5-6 години

"От началото на космическата ера са изстреляни около 8000 спътника, 1800 от които все още са активни. Голяма част вече са навлезли отново в земната атмосфера". Това заяви Томас Райтер, бивш астронавт и координатор от Европейската космическа агенция (ЕКА), на форум в Бремен, предава ДПА. Все по-често се налага сателитите в Космоса да извършват..

публикувано на 20.11.19 в 16:47

Студент от Добрич прави учебник по английски за незрящи деца

Студентът от Добрич Александър Пампоров работи по адаптирането на учебник по английски език за незрящи деца. Идеята е на неговата леля Красимира Димитрова, която има зрително увреждане и преподава брайлово писмо и компютърни умения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич. В работата си тя се сблъсква с липсата на подходяща учебна..

публикувано на 20.11.19 в 15:18

Министерството на културата започва анализ на състоянието на храма на Кибела в Балчик

Сключен е договор за изготвяне на експертиза за установяване на актуалното състояние на недвижимата археологическа културна ценност "Античен храм на богинята Кибела" в Балчик и влиянието и върху околните сгради и съоръжения в контактната зона. Министерство на културата уведомява за това Община Балчик, Историческия музей, дружеството - собственик на..

публикувано на 20.11.19 в 15:13

Над 80 астероида откриха астрономите на Морско училище

Над  80 нови астероидa са открили членовете на студентското космическо общество във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. Tова съобщи Светослав Георгиев - председател на Студентския съвет в училището и член на обществото. Стана ясно, че именно едно от предложенията на студентите от ВВМУ за име на екзопланетна система, определена..

публикувано на 20.11.19 в 15:07

Първата операция с робот Da Vinci Xi беше извършена във Варна (

Медицинският университет и УМБАЛ „Св. Марина“ стартираха проекта за роботизирана хирургия във Варна. Първата робот-асистирана хирургична интервенция в морската столица бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. В университетската болница е инсталиран последният модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi, който позволява да се извършват..

публикувано на 20.11.19 в 15:01