ЕК ще представи мониторинговите си доклади за България и Румъния

Урсула фон дер Лайен няма да получи подкрепата на "Зелените" в ЕП за председател на ЕК
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще обяви днес доклада по механизма и сътрудничество за проверка за България и Румъния. Това ще стане след колегиума на комисарите, който се провежда в Страсбург заради пленарното заседание на Европейския парламент.

Както „Хоризонт“ вече съобщи, очаква се мониторингът върху България и Румъния да отпадне. Едно от обещанията на настоящия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше, че това ще се случи до изтичането на неговия мандат. 

След миналогодишния доклад на Европейската комисия беше решено мониторингът в България да продължи заради реформите в съдебната система и корупцията, в т.ч. и по високите етажи на властта. С това обаче процедурата не е приключена, тъй като предстои докладът да бъде одобрен от Съвета и Европейския парламент.

Очаква се документът да бъде оповестен в 15:30 ч. българско време.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще отпусне ли правителството пари за блок "Добрич"?

Капиталовите разходи за Община Добрич, предвидени в бюджет 2020 година, както и предстоящите промени в осигурителния праг за регистрираните земеделски производители в България обсъди днес с журналисти депутатът от НФСБ Йордан Апостолов. Той коментира и очакванията на Община Добрич след завършване на строителството на блок "Добрич" да получи финансиране..

публикувано на 11.11.19 в 17:00

Над 50 вида "зимни" кактуси има в Ботаническата градина в Балчик

Кактуси в снега –  видими и достъпни през зимата в Университетска ботаническа градина в Балчик, световноизвестна с колекцията си от кактуси и сукуленти. През октомври бяха прибрани на топло едроразмерните кактуси. Те са над 500 броя, от вида Опунция, Алое, семейства Млечкови и Столетникови, някои достигат тегло 700 килограма. Растенията ще прекарат..

публикувано на 11.11.19 в 16:53

Община Балчик търси кой да спре свлачището във вилна зона "Фиш-фиш"

Търси се изпълнител за изработване на работен проект за укрепване на улица „Втора“, „Трета“ и „Четвърта“ във вилна зона Фиш–Фиш край Балчик. Прогнозната стойност е 125 хиляди лева без ДДС. Срокът за участие е 28 ноември, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден, съобщават от Община Балчик. Община Балчик извърши прединвестиционни проучвания за..

публикувано на 11.11.19 в 16:34

Астрологът Филип Филипов: Българската астрошкола е световен лидер

Варна е домакин на Европейска конференция по астрология. Тя е първа по рода си и събра за участие астролози от школи Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Турция, Португалия, Англия, Словения и България. Целта на конференцията е да създаде научна среда за всички сериозни изследователи на най-древната наука - Астрологията. Мото: Европейските..

публикувано на 11.11.19 в 16:30

765 бебета са изплакали в добричката болница тази година

Ново акушерско легло получи като дарение отделението по акушерство и гинекология в многопрофилната болница в Добрич. То е осигурено от кампанията за събиране на пластмасови капачки, организирана от жители на града. Миналата година същото сдружение подари на отделението пациентски монитор. За закупуването на леглото са били предадени над 4 тона капачки,..

публикувано на 11.11.19 в 16:23

Специално за Радио Варна: Документална снимка от транзита на Меркурий

Докторът по астрономия Емил Иванов изпрати до редакцията на Радио Варна документална снимка на едно от най-зрелищните събития в астрономията - преминаването на един космически обект пред друг. В днешния случай става дума за преминаването на най-вътрешната планета на нашата Слънчева система - Меркурий, пред Слънцето. Астрономите обясняват, че подобно..

публикувано на 11.11.19 в 16:23

Тодор Балабанов отново беше избран за председател на Общинския съвет във Варна

С 39 "за" от общо 50 гласували Тодор Балабанов от ГЕРБ беше избран за председател на Общинския съвет във Варна. Това е втори мандат на този пост за юриста от Габрово. 6 от новите общински съветници днес гласуваха с "не подкрепям никого", 4-ма подкрепиха Николай Костадинов от "Възраждане", а 1 от бюлетините се оказа невалидна. На първата сесия имаше и..

обновено на 11.11.19 в 15:47