ЦСОП в с.Кривня се нуждае от ремонт на покрива

9
Снимка: Румен Сарандев

Центърът за специална образователна подкрепа в провадийското село Кривня се нуждае от ремонт на покрива, каза за радио Варна  неговият директор Ивелина Богданова. Последният ремонт е правен частично миналото лято, но сега отново има нужда от поправяне, каза тя.

58 деца с различна степен на умствена изостаналост и множество увреждания посещават социалното заведение в момента. Три от тях са на индивидуална форма на обучение в домашни условия. Училищен автобус извозва децата всеки ден до домовете им. В центъра има сензорна зала, кабинет за рехабилитация, а най-новото е кабинет, в който децата придобиват умения по метода на Монтесори. Кабинетът е оборудван с печка, пералня и малка кухня, където децата се учат сами да приготвят храната си.

Екипът на Центъра  включва четирима възпитатели, двама помощник-възпитателя, помощник-учител, рехабилитатори и терапевти – общо 15 души.

ЦСОП е второто такова социално заведение във варненска област, като по-различното в него е, че има общежитие, в което някои от децата остават да пренощуват. 

Чуйте още в прикачените звукови файлове.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КТ "Подкрепа" има готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

КТ "Подкрепа" категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани. Това се посочва в позиция на Конфедерацията на труда "Подкрепа" относно решение на..

публикувано на 17.11.19 в 15:11

Община Балчик възнамерява да увеличи туристическия данък

Община Балчик възнамерява да увеличи туристическия данък до 0.60 лева за нощувка в местата за настаняване с една звезда и до 1.20-1.50 лева за нощувка в хотелските бази-четири и пет звезди. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за местните данъци, който е предложен за публично обсъждане. Досега туристическият данък на територията на..

публикувано на 17.11.19 в 14:22

Варна почете паметта на загиналите в катастрофи

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи в храмовете на Варненската и Великопреславска епархия беше отслужен трисагий в памет на загиналите. В катедралния храм „Успение Богородично” във Варна с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, трисагий отслужи председателят на храма ставрофорен иконом..

публикувано на 17.11.19 в 14:18

Ограничават движението по част от АМ "Тракия" заради ремонт

Днес от 8 до 17 ч., движението по магистрала „Тракия“ между 18-и и 20-и км, в посока Бургас, ще се осъществява в една лента заради ремонтни дейности. Преминаването по изпреварващата лента ще бъде ограничено, а трафикът ще се пренасочва в активната. Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

публикувано на 17.11.19 в 06:26
грозде лозе

Наторете лозите сега за по-качествено грозде догодина

Сега е моментът, в който трябва да извършите основното торене с фосфорни и калиеви торове, след което трябва да изорете почвата на дълбочина 18-20 см. Торенето е едно от основните мероприятия, определящо развитието на силни лози, от които се получават устойчиви по количество и качество добиви, напомнят от Националната служба за съвети в..

публикувано на 17.11.19 в 06:22

Дискусия „Деца, СМАРТфони, СМАРТродители“ във Варна днес

Безплатно обучение по дигитална безопасност за родители под наслов „Деца, СМАРТфони & СМАРТродители“ ще се проведе днес във Варна. Заедно с експерти от Центъра за безопасен интернет и представители на първия телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца, те ще..

публикувано на 17.11.19 в 06:20

17 ноември - Ден за възпоменание на жертвите при ПТП

„Животът не е резервна част” - т ова е мотото на Деня за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.  На този ден си припомняме, че сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен.   Със съдействието на Варненския и..

публикувано на 17.11.19 в 06:16