Румънските медии за доклада на ЕК: Удар за Румъния

romania_flag
Снимка: БГНЕС

Румънските вестници коментират оповестения вчера доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Европейската комисия следи съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България. "Румъния върви назад!" е констатацията на Европейската комисия, която изтъква в заглавие в. "Адевърул", който същевременно отбелязва, че Брюксел предлага България да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка.

"Изключително остър долкад за Румъния: Приети са мерки, които са влошили положението на съдебната система", посочва още изданието. "Адевърул" отбелязва, че докладът за Румъния е два пъти по-обемен от този за България и в него се посочва, че Букурещ не е спазил нито една от препоръките от доклада през 2018 г., а дори са били одобрени мерки, които са влошили положението на съдебната система. Същевременно Европейската комисия посочва в доклада за България, че напредъкът, постигнат от страната, е достатъчен, за да бъде смятано, че са изпълнени ангажиментите, поети в момента на присъединяването към ЕС. Окончателното решение за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка за България ще бъде взето след консултации със Съвета на ЕС и Европейския парламент, пише вестникът.

Това решение е удар за Румъния, която е цел на много остри критики в последния доклад, допълва в. "Ромъния либера".
"В доклада се констатира, че в периода след последния доклад, Комисията е трябвало многократно да изразява своята загриженост във връзка с правовата държава в контекста на диалога с румънските власти за развоя на ситуацията със съдебната реформа и борбата с корупцията. Всеки път Комисията констатираше стъпки назад спрямо напредъка, постигнат в предишни години - ситуация, която представлява причина за голяма тревога", пише "Ромъния либера", като се позовава на документа.

Клонящият към управляващата партия в Румъния вестник "Котидианул" пък коментира, че докладите на ЕК не наблюдават независимостта на съдебната система, законовата рамка и борбата с корупцията. Според изданието докладите отразяват по-скоро послушанието на правителствата в София и Букурещ и двойния стандарт в ЕС. "Негативният доклад по механизма е предизборен подарък на Европейската народна партия за президента Клаус Йоханис", твърди "Котидианул". По-нататък в статията изданието поставя под въпрос изпълнението на критериите за независимо правосъдие в България. За антикорупционните активисти в България този доклад е разочароващ и дори обиден, защото според тях Главната прокуратура в София е запазила структурата си от съветски тип, а всички решения се вземат от един-единствен човек - главният прокурор, пише "Котидианул".

Вестниците цитират и реакциите във връзка с документа.

Опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния посочи, че докладът е конкретният резултат от управлението на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, пише в. "Гъндул".

Предложеният за нов румънски премиер Лудовик Орбан от опозиционната Национално-либерална партия каза, че препоръките от доклада трябва да бъдат съгласувани с тези на Венецианската комисия и бързо да бъдат приложени, пише още "Гъндул".

Бившият министър на правосъдието Ралука Пруна от служебното правителство на Дачиан Чолош (2015-2017 г.) коментира, че това е най-лошият доклад от въвеждането на Механизма за сътрудничество и проверка, пише "Адевърул". "След 12 години наблюдение Румъния е наникъде", заяви Пруна и допълни, че "без широко политическо споразумение по въпросите на съдебната система, след 5 години пак ще си говорим за Механизъм за сътрудничество и проверка".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето

Община Варна взе първа награда в категория „Значима иновация“ и отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ от Държавната агенция за закрила на детето. Призът бе присъден за цялостната дейност на общината в социалната сфера. Отличителният знак се връчва за втора поредна година. Целта на инициативата е да се насърчат организациите и институциите,..

публикувано на 22.11.19 в 10:48

Да подкрепим Карин дом в конкурса на European Social Network!

Карин дом е сред номинираните в конкурса на Европейската социална мрежа (European Social Network) . В категорията "Най-забележителен екип". "Преди време писах на European Social Network във връзка с техен конкурс и надълго и нашироко им разказах за  Карин Дом - как Иван Станчов основава група за игра за деца със специални нужди във вилата си с помощта..

публикувано на 22.11.19 в 10:45

Екстази за $200 млн. беше заловено в Австралия

Международна полицейска операция разби мащабен опит за наркотрафик и осуети наводняването на Австралия с милиони хапчета екстази, предаде АФП. Съвместната холандско-австралийска акция конфискува MDMA– ключовата съставка в екстази, на стойност 200 млн. долара в Холандия и Белгия. Повдигнати са обвинения на 11 души, включително една австралийка...

публикувано на 22.11.19 в 10:27

Незапочнал ремонт блокира Аспарухов мост

Поради предстоящ ремонт на участък от 30 метра на дясното платно, в средата на Аспарухов мост, който вече е обозначен със знаци, движението ще се извършва в едната лента, информираха за Радио Варна от КАТ тази сутрин. Ремонтни дейности не са започнали към момента, а движението в делничен ден е изключително затруднено, оплакаха се в редакцията ни..

публикувано на 22.11.19 в 09:41

Нов жилищен проект на „Планекс“ ЕООД във Варна

Уют, простор и спокойствие в комбинация с хубава гледка към Варненския залив и панорамен изглед към града. Това обещава новият проект на "Планекс" ЕООД – „Панорама Парк“ във Варна. Комплекс „Панорама парк“ се намира в кв. „Бриз-юг“ на втора линия от бул. „Васил Левски“, с удобен и бърз достъп до хипермаркет, спортна зала, училища..

публикувано на 22.11.19 в 08:00

Лек автомобил се обърна по таван на бул. "Приморски"

Тежка катастрофа е блокирала бул. "Приморски" тази сутрин. Инцидентът е станал в участъка между подлеза на Фестивалния и конгресен център и Летния театър във Варна.  Водачът е самокатастрофирал - поради несъобразена с пътните условия скорост. Няма пострадали при инцидента, информираха за Радио Варна от КАТ. Автобус номер 17 е бил изтеглен от..

публикувано на 22.11.19 в 07:51

Част от кв.Възраждане ще е без ток

На 22.11.2019 г. от 09:00 ч. до 12:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна, кв. Възраждане - ул. Петър Алипиев № 1, 3, 5, 7, 9, ул. Иван Янев № 2, ул. Иван Троянски № 8, бл. 15 вх. 1, 2, бл. 16 вх. 1, 2, 3, 4,..

публикувано на 22.11.19 в 06:24