Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултикултурализмът в Катар

| обновено на 04.11.19 в 10:44

Местната култура на Катар е подобна на тази на другите арабски държави от Персийския залив и е силно повлияна от Исляма. Тя е пренесена от арабските племена от Саудитска Арабия, мигрирали в Катар и на други места в Персийския залив. Но, има едно голямо НО! Катар е мултинационална държава и всяка една култура намира добър прием в емирството. Например на 3 март българското посолство там по традиция представя България – с фестивал на храната или на музиката, или на носията. Катар е притегателен център и за много от артистите на Боливуд. Да не говорим, че там можете да срещнете световно известни звезди по всяко време на денонощието. Тази година в арабската държава беше открит Националният музей на Катар. Един от официалните гости е бил Джони Деп, а Андре Агаси е личният треньор на емира на Катар по тенис, обясни за Радио Варна Мирослава Митинкова, управител на "Ясмин Холидейз" - ексклузивен туроператор за атрактивната дестинация.

"Провеждат се много културни събития и концерти, свързани с народни обичаи, традиционни танци. Много български състави вече са участвали. Това става по покана на културното селище Катара. Там се представя световната култура."

Едно от интересните места в куртурното селище Катара е едно телевизионно кафене.

"Там могат да отидат деца, които да се опитат да бъдат телевизионни журналисти. Правят си записи, след което сядат в кафенето и могат да си чуят какво са направили. И всичко това е безплатно."

Още за културното селище Катара в Катар чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Печелившият в играта "До Катар за двама"

Пепа Стоянова печели голямата награда от играта "До Катар за двама" на Радио Варна,  Ясмин Холидейз и  Qatar Airways ! Честито! През осемте седмици на играта бяха изтеглени 85 имена на участници дали верен отговор по седмичния пост. Изтеглените имена участваха в жребий за почивка за двама в Катар . Печелившият бе изтеглен от..

публикувано на 09.12.19 в 20:27

5 идеи за почивка в Доха

Когато ни предстои организация на почивка от съществено значение е хотелът, който ще изберем. Мястото за настаняване е до толкова определящо, че то влияе и на цялостното преживяване от престоя. Често търсим отзиви, четем коментари, за да придобием представа. Ако планирате ваканция в Катар, нашите приятели от Ясмин Холидейз са ни..

обновено на 28.11.19 в 12:38

Катар наема „плаващи хотели" за фенове на Световното през 2022 г.

Катар ще наеме два круизни лайнера, за да помогне на настаняването на футболни фенове по време на Световното първенство по футбол през 2022 г. Първоначалните очаквания са около 1 млн. привърженици да посетят арабската страна за финалите и един от въпросите е къде ще бъдат настанени толкова много хора. Местният организационен комитет заяви, че е..

публикувано на 19.11.19 в 14:59

Перлата - сърцето на Катар

Настанила се удобно в прегръдката на Персийския залив, за нея често ще чуете, че е Перлата на Арабския свят - Катар . Преди Катар да открие своето “богатство” - залежите от петрол, Доха е скромно селище в пустинята. И основен поминък на хората е бил “ловът” на перли. Днес, години по-късно ще видим един космополитен град, развил..

публикувано на 12.11.19 в 11:07

Катар - висшият пилотаж в бизнеса

Икономиката на Катар е основана на добива на нефт и природен газ. Нефтените запаси на емирството се оценяват на около 16 милиарда барела, с дневен добив около 790 500 барела. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25,5 трилиона куб. м., което представлява повече от 5 % от..

обновено на 31.10.19 в 11:35

Какво не знаем за световното първенство по футбол Катар 2022

Повечето от вас вече знаят, че следващото първенство по футбол ще се проведе в Катар през 2022 г. И това е едно голямо предизвикателство за Катар, за първи път в историята на футбола Арабска страна ще бъде домакин. Катар трескаво се подготвя за събитието, като най-важно разбира се е изграждането на стадионите. Някои от тях са вече открити. Любопитен..

публикувано на 29.10.19 в 12:30

Кулинарно приключение в Катар

Искаме да ви разкажем колко пъстроцветна и разнообразна е храната в Катар. Тук може да похапнете както типичните им специалитети, така и опитате различни нюанси събиращи европейски, азиатски, гурме, класически и ливански кухни. В Катар може да опитате и посетите различни заведения. За някои екстравагантни и ултра луксозни ресторанти трябва да предвидите..

публикувано на 26.10.19 в 17:30