С Фестивал на сармата и кюфтето Генерал Тошево отбеляза празника на града

Фестивал на сармата и кюфтето се проведе за трета поредна година в добруджанския град Генерал Тошево. Събитието е по повод празника на града – 8 номеври, Димитровден по стар стил, когато според народния обичай започва зимният годишен цикъл и работата по полето е приключила. Ароматните ухания на току-що приготвените сарми бяха допълнени от музикалната и танцувална програма. Проведе се и конкурс за най-вкусно и пищно аранжирано плато, което задължително трябва да включва емблематичните за сезона ястия – сарми, кюфтета и руска салата. За настроението по време на празника и коя е тайната съставка на прочутата тошевска сарма, чуйте  в прикачения звуков файл от кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


С много настроение, вкусна храна и огнени напитки посрещат всяка година генералтошевци всички гости и жители на града по случай празника си. За трета година техен основен помощник в приготвянето на блюдата беше Ути Бъчваров, според когото въпреки че за всеки мъж най-вкусната сарма е тази на мама, тошевските се славят в цяла България като истински кулинарен шедьовър.

Кметът на Община Генерал Тошево и организатор на събитието Валентин Димитров също не пропусна да похвали сармите на своята майка.

Сармите бяха завити от сръчните ръце на доброволците, които се трудиха с часове под жаркото, макар и ноемврийско слънце.

Според тошевци и гостите от околните градове този празник е наистина много интересен и винаги носи настроение и усмивки за всички.

А съвета на майсторките на сарми от Тошево е, когато ги варите, към водата да прибавите и малко зелев сок и разбира се, да внимавате да не станат прекалено солени.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарникари от Варна запознаха ученици с особеностите на професията си

ОУ „ Христо Ботев“ се включи в Националната кампания "Да бъдеш баща", която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва до 17 ноември и е под наслов "ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!." Финалът на празничната седмица поставиха пожарникарите от Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. С пуснати..

публикувано на 14.11.19 в 14:54

Кога морякът "хваща желязото"?

Моряците често казват: „Този хвана желязото“. Какво означава това разбираме от специалиста по морска психология професор Илия Пеев, който коментира и скитническия синдром при моряците, ролята на семействата им и това как се променя психиката на моряка. Илия Пеев подчерта, че: Морската психология изучава преди всичко душевността на всички..

публикувано на 14.11.19 в 11:23
Хендрик Ситиг

Хендрик Ситиг: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.       „Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението..

публикувано на 13.11.19 в 13:45

Перлата - сърцето на Катар

Настанила се удобно в прегръдката на Персийския залив, за нея често ще чуете, че е Перлата на Арабския свят - Катар. Преди Катар да открие своето “богатство” - залежите от петрол, Доха е скромно селище в пустинята. И основен поминък на хората е бил “ловът” на перли. Днес, години по-късно ще видим един космополитен град, развил се..

публикувано на 12.11.19 в 11:07

Феодалните вражди и великите географски открития отварят пътя на османците в Европа

Парк-музей на бойнатадружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбелязва 575 години от битката при Варна с международна научна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик (1443 –1444) в контекста на историята на Централна и Югоизточна Европа“ 10–11 ноември 2019 г. И до днес не е..

публикувано на 11.11.19 в 14:32

Недоспиването носи риск от сърдечни и мозъчни увреждания

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Изследването е обхванало 487 200 души на средна възраст 51 години в Китай, които не са били засегнати от инсулт или сърдечна болест. Участниците са били интервюирани дали са се сблъсквали с един от трите..

публикувано на 11.11.19 в 11:33

Тодор и неговият "построен от нулата" морски робот

Преди малко повече от две години един варненски инженер с интерес към възобновяемите енергийни източници и вдъхновен от тъкмо отминалата годишнина от началото на ерата на подводните изследвания от Жак-Ив Кусто решава да построи катамаран, който да се захранва от соларни панели и да обикаля по моретата, за да популяризира каузата за по-чиста околна..

публикувано на 11.11.19 в 12:00