107 години от първата българска морска победа

| обновено на 08.11.19 в 20:31


 

Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”


Ритуалът се проведе пред пред Военноморския музей в гр. Варна.

Строя на почетния караул бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.

 


След словото на директора на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева бяха поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.


По време на Балканската война, в ранните часове на 8 ноември 1912 г., в Черно море, на 32 мили от Варна, отряд от българските торпедоносци „Дръзки“, „Летящи“, „Смели“ и „Строги“ атакуват турския крайцер „Хамидие“.   „Дръзки” торпилира противниковия кораб, който е изтеглен на буксир до Истанбул и до края на войната не участва в бойни действия.  След тази битка блокадата на Българското черноморие е вдигната.

  С тази победа младият български флот заявява своето присъствие в Черно море, с което противникът трябва да се съобразява.

 

 

По същия повод на Централните софийски гробища се проведе военен ритуал и бяха поднесени венци и цветя на гроба на капитан І ранг Георги Купов – командвал миноносеца „Дръзки” при атаката му срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война. 

  Слово произнесе заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Присъстваха офицери от командването на ВМС, Щаба на отбраната както и представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. София.   

снимки: РАДИО ВАРНА и ВМС

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха ремонтите на още две варненски гимназии

Ремонтни дейности, финансирани със средства по оперативна програма „Региони в растеж“  започнаха в още две варненски гимназии – ПГСАГ „Васил Левски“ и Търговска гимназия „Г.С.Раковски“, съобщават от общинската администрация.  В гимназията по строителство и архитектура ще се изпълнят дейности по реконструкция на сградния фонд и прилежащите дворни..

публикувано на 14.11.19 в 17:03

Френски педагози искат да приложат български модел за обучение по изкуства

"В българското образование, наред с основните предмети, много широко застъпени са изкуствата - музика и изобразително изкуство. При нашата съвместна работа видяхме, че те много помагат на децата да се изразяват. Във Франция се набляга основно на обучението по математика и френски език, който сам по себе си е сложен, но бихме искали да развием нашето..

публикувано на 14.11.19 в 16:34

Как се отглежда орех?

С орехово насаждение, създадено по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.),  се запознаха  учениците от вълчидолското село Стефан Караджа  Децата са от Професионална гимназия по земеделие и горско стопанство се включиха в кампанията „Супер фермер“, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с..

публикувано на 14.11.19 в 16:32
Кадър от Фарьорските острови

Фарьорските острови: "Затворени за ремонт"

"Затворени за ремонт": Фарьорските острови, автономният датски архипелаг в северната част на Атлантическия океан, обявиха, че няма да приемат туристи на 16 и 17 април 2020 година, а само доброволци, които да съдействат за поддържането на местната екосистема, предаде Франс прес. Хотелите ще останат отворени и международните полети също няма да бъдат..

публикувано на 14.11.19 в 16:25

Австралия се опитва да защити университетите си от китайско влияние

Австралийското правителство е подготвило нови правила за университетите за борба с „безпрецедентните нива на чуждестранна намеса“, предаде Би Би Си. Сега учебните заведения ще трябва да посочват свои партньори и финансови донори. Те ще бъдат насърчени да засилят киберсистемите си за сигурност и да защитават чувствителни изследвания. В..

публикувано на 14.11.19 в 15:47

Ползите от ранната детска интервенция дискутират във Варна

Кръгла маса на тема „Ползите от ранната детска интервенция. Предизвикателства, подкрепа и постижения” се провежда в Карин дом по повод Световния ден на недоносените деца. По време на срещата ще се дискутира необходимостта от подкрепа на родителите и проследяването на недоносените деца, от раждането до 3 годишна възраст. В рамките на..

публикувано на 14.11.19 в 14:39

Учени: Климатичните промени застрашават здравето на идните поколения

Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение, ако незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива, предупредиха днес експерти, цитирани от Би Би Си. Човечестовото е заплашено от ръст на смъртоносни инфекциозни заболявания до ширещо се недохранване. Деца вече страдат от ефектите на замърсяването на въздуха и..

публикувано на 14.11.19 в 14:23