Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

107 години от първата българска морска победа

| обновено на 08.11.19 в 20:31


 

Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”


Ритуалът се проведе пред пред Военноморския музей в гр. Варна.

Строя на почетния караул бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.

 






След словото на директора на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева бяха поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.


По време на Балканската война, в ранните часове на 8 ноември 1912 г., в Черно море, на 32 мили от Варна, отряд от българските торпедоносци „Дръзки“, „Летящи“, „Смели“ и „Строги“ атакуват турския крайцер „Хамидие“.   „Дръзки” торпилира противниковия кораб, който е изтеглен на буксир до Истанбул и до края на войната не участва в бойни действия.  След тази битка блокадата на Българското черноморие е вдигната.

  С тази победа младият български флот заявява своето присъствие в Черно море, с което противникът трябва да се съобразява.

 

 





По същия повод на Централните софийски гробища се проведе военен ритуал и бяха поднесени венци и цветя на гроба на капитан І ранг Георги Купов – командвал миноносеца „Дръзки” при атаката му срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война. 

  Слово произнесе заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Присъстваха офицери от командването на ВМС, Щаба на отбраната както и представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. София.   

снимки: РАДИО ВАРНА и ВМС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Полицаи влизат в класните стаи във Варна преди абитуриентските балове

Инспектори от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Служителите на реда обръщат сериозно внимание за тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Не работят светофарите между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" във Варна

Не работят светофарите на кръстовището между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" в района на спирка "Нептун", видя репортер на Радио Варна. Изключени са светлинните сигнали и за пешеходци, и за шофьори. Няма регулировчик.  Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20

Живеещи в Манастирски рид се възмущават от лошото състояние на улица "Веселина Цанкова"

От лошото състояние на улица "Веселина Цанкова" в местността Манастирски рид се възмущават живеещи там. Един от тях е  Ивайло Андонов, който е  категоричен, че трябва да се ремонтира тротоарната инфраструктура, да се възстановят плочките, тъй като, по думите му, там няма нито една здрава. Да се положи и асфалтово покритие по пътната инфраструктура,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30
Снимката е илюстративна

Задръстване по бул. "Княз Борис Първи" във Варна

Голямо задръстване има в момента по булевард "Княз Борис Първи" във Варна  в посока от "Пикадили парк" към курортните комплекси, видя репортер на Радио Варна.  В трафика, който е и в двете платна, има коли, бетоновози, автобуси на градския транспорт.  В района на задръстването има закъсал автобус.  За всички, които тръгват в тази посока - да са..

публикувано на 16.04.24 в 09:25