"Традиция и класика" във Варна

"Традиция и класика" – така се нарича музикалният проект на Нина Николина и Русенска Филхармония с диригент Георги Милтиадов. Концертът ще се проведе на 9 ноември от 19 часа във Фестивалния и Конгресен център във Варна. Гости в студиото на Радио Варна бяха Нина Николина и Калин Вельов, който също участва в този проект.

-  Как се роди идеята за проекта?

Нина Николина: Отдавна си мечтая за такъв проект. Ние с Калин работим много отдавна и сме правили подобни неща и преди. Част от тях са и в този проект. Калин Вельов е музикален продуцент в този проект и разчитам изцяло на него да разчупи неравноделните размери. Това е един различен поглед и различен музикален прочит на фолклора. Смесваме един автентичен фолклор, който стои при мен и при Таня Първанова. Минаваме през джаз, като в проекта участва Мартин Ташев, който е прекрасен джаз тромпетист и певец. Той обикаля света и затова спокойно можем да наречем музиката в проекта – world music. Калин, който е учил в чужбина знае, че такива проекти биха били най-ценни ако стъпят на базата на фолклора.

-  Нека чуем и музикалния продуцент. Каква беше вашата роля, как избрахте музиката, песните?

Калин Вельов: Музиката я избира Нина, това са нейни любими фолклорни теми и мелодии. Моята работа е по-скоро да пречупя музиката, така че да бъде различна от всичко, което са чували хората като интерпретация на този жанр.

Нина Николина: Да, защото повечето от песните са златни хитове.

Калин Вельов: Например, конкретно мога да кажа „Гил Девойке“ – една песен, която е в 13/8 .

Нина Николина: Това е един неравноделен размер, с което ние тук, на нашата земя, се гордеем най-много пред света. По нашите райони има много неравноделни размери в музиката, които ги няма на други места.

Калин Вельов: Едно от предизвикателствата, когато започнахме да аранжираме „Гил Девойке“ беше да подходим с чисто фънкарски ритъм в тези 13/8. След това от 13/8 да минем в 4/4 . Общо взето се получи една заигравка с Ясен Велчев, който е пианист и басист в този проект. Заедно с него свирим от 33 години и навремето заедно сформирахме група „Акага“, така че много добре се познаваме и всякакви музикални шеги се превръщат в част от аранжимента.

Нина Николина: Интересното на този концерт е, че той е с познати песни, но такова нещо хората не са чували. Добре протича турнето за сега. Хората плачат, веселят се, стават на крака, свалят шапки. Тези емоционални жестове ни показват, че сме на прав път.

Чуйте още в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство с две деца = 4 000 лева месечен доход

С колко лева доход може да живее българското семейство или един пенсионер ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300..

публикувано на 20.11.19 в 12:03

Петър Ганев: Местните данъци тръгват нагоре

"Местните данъци и такси ще се увеличават" , това каза в ефира на предаването " POST FACTUM " старши изследователят Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Причината за увеличаване на местните налози е, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс. Ганев прогнозира, че най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при..

обновено на 20.11.19 в 08:54

Светослав Милчев: В Исландия можеш да видиш всички цветове

„85 истории от Исландия” – под това мото Светослав Милчев-Акела представя първата си самостоятелна фотографска изложба в Арт салона на Радио Варна. Откриването е на 18 ноември 2019 г. от 18.30 часа. Събитието е част от програмата за 85-ия рожден ден на медиата . За публиката ще има специална изненада по време на откриването на..

публикувано на 18.11.19 в 10:54
Стоян Панчев

Стоян Панчев: "Очаквам в най- скоро време, пенсионната възраст да бъде увеличена отново. Не само у нас"

През есента на 2021 г. започналата през 1999 г. пенсионната реформа ще навлезе в същинската си фаза. Вторият стълб на системата и сега плаща единични пенсии, но тогава се очакват първите редови пенсионери на промените - жените, родени през 1960 г., които първи ще получават две пенсии. По-масово фондовете ще започнат да изплащат..

обновено на 16.11.19 в 16:06

Проф. Кирил Топалов: "Постигане на съгласие с Македония по историческите въпроси, ще има, само ако преобърнем общественото мнение там"

Точно преди месец се проведе поредната среща на Смесената българо- македонска комисия по историческите и образователните въпроси ще се проведе във вторник в Охрид. Основната тема на заседанието беше „чий е Гоце Делчев“, след като на предишните срещи на комисията не бе постигнато съгласие именно по този въпрос. По-рано македонският..

публикувано на 16.11.19 в 14:03
Албена Илиева

Образованието в Полша - с по-малко стрес за ученици и учители

По-спокойни, по-весели и по-здрави – такива са децата в едно полско училище, в което гостуваха варненски учители и ученици. Варненска група посещава основното училище в град Свиебодице, Полша тази есен, по международен образователен проект. Групата е от Средно училище „Свети Климент Охридски”, а един от преподавателите е Албена Илиева,..

публикувано на 14.11.19 в 11:31

Добромир Ганев: Моментът е златен за покупка на имот

Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие – 134. След нея са Пловдив със 77 сгради, и Бургас и София със 76-т. От въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие на т.г. със стоманобетонна конструкция са 73 %, а 23 % с тухлена. Подходящ ли е моментът за покупка на..

публикувано на 13.11.19 в 16:37