Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите искат минимална работна заплата минимум 850 лв. от 1 януари

КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за ръст на доходите и на минималната работна заплата, предаде БГНЕС.

В областта на доходите синдикатите искат ръст на доходите до края на 2022 г., който да компенсира кумулативното нарастване на инфлацията, която през септември 2022 г. спрямо септември 2021 г. достигна 18,7%, както и ръст на минималната работна заплата от 710 лв. на минимум 850 лв. от 1 януари 2023 г.

През 2023 г. ръст с поне 12,5% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор. За администрациите, работещи на терен, да се гарантира ръст от минимум 15%. Въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата още през 2023 г., което ще стимулира потреблението и намали неравенствата. Стартиране през 2023 г. на бипартитно договаряне на препоръчителни индекси за ръст на заплатите в реалния сектор, което да има ежегоден характер.

Относно зеления преход и енергетиката. Изискването за намаляването на въглищните емисии с 40% до 2026 г. да бъде определено на база производството на електрическа енергия през 2022 г. Приемане на национален план за справедлив доход, създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“ и незабавно стартиране на картографиране на уменията на работещите с цел подготовката им за нови работни места. Гарантиране от държавата на финансови пакети за компенсации на засегнатите работници и служители при реорганизация на дейността на предприятието при прехода към нисковъглеродна икономика. Отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители и поетапно преминаване на домакинствата към свободен пазар след 2025 г. Приемане на дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на 2022 г.

По отношение на трудовите и синдикалните права двата синдиката искат сумирано изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем процес на работа, транспониране на изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и за насърчаване на колективното трудово договаряне в ЕС в нейната цялост, това означава, освен ръст на МРЗ, достигане на 80% покритие на работещите с колективни трудови договори. Както и гарантиране на правото на колективно договаряне за всички държавни служители, както и криминализиране на всички деяния, насочени срещу правото на синдикалното сдружаване.

Пламен Димитров заяви, че заедно с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов искат среща с президента Румен Радев, на която да коментират всички тези свои искания. А декларацията с исканията на двата синдиката ще бъде предоставена на всички 240 народни представители.

„В следващите дни ще продължим нашите действия на терен – и самостоятелни на КНСБ, и съвместни с КТ „Подкрепа“, каза Димитров. По думите му хората са притеснени за доходите си и искат да си защитят работните места. „Първото ни искане е до края на 2022 г. инфлацията да бъде компенсирана т.е. да бъдат повишени доходите навсякъде“, подчерта той.

Димитров сподели, че над 150 организации са поискали чрез преговори увеличение на доходите си. „За бюджет 2023 г. искаме най-малко минималната заплата да стане 850 лв. и това е най-малкото, което депутатите трябва да направят с бюджет 2023 г.“, посочи той.

Въвеждане на необлагаем минимум също е част от исканията на двата синдиката. „Три от партиите в предишното правителство имаха в програмите си въвеждането на необлагаем минимум, но не го направиха“, подчерта президентът на КНСБ.

Той обясни, че в сектор „Индустрия“ към средата на годината средната работна заплата е нараснала със 17% на годишна база, а на места заплатите са се вдигнали с повече от 20 – 25%. В Сектор „Услуги“ увеличението е около 14,5% за полугодието, каза още Димитров.

„Искаме сумирано изчисляване на работното време – всъщност 8-часовият работен ден на много места е химера“, заяви той и добави, че преди две години КНСБ внесе над 100 000 подписа срещу сумираното изчисляване на работното време в сегашния му вид. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11