Бистра и Наце: Стараем се пътуването да ни бъде начин на живот

Бистра Якимова и Наце Сапунджиев гостуваха в предаването "Хоризонти". Те са пътешественици с огромен опит и световна популярност, най-вече заради техния блог Themagicoftraveling.com. Когато инвестираш всичко, можеш да превърнеш живота си в професионален пътешественик, особено ако имаш своя сродна душа. Тези и още доста ценни познания за пътуването може да научите от разговора с тях. А влиянието на блогърите върху туризма ще става все по-голямо и затова не случайно се обръщам към тях. В техния блог дават съвети и идеи на всеки, който пътува за кратка или по-дълга ваканция, както и на всеки, който е на път да опознае в дълбочина пътуването като начин на живот. Искат да насърчат другите да пътуват, нещо което напълно съвпада с идеята на "Хоризонти".

- Пътувате заради приключението или вече основната ви цел е да разкажете и да споделяте?
- Пътуваме заради приключението, заради преживяването, но и се стараем да споделяме голяма част от всичко това. Доколкото едно такова приключение може да бъде разказано, ние се стараем да го направим.
-До каква степен блогърите могат да влияят на туристическите дестинации?
-През годините все повече се засилва тази тенденция места да стават суперпопулярни само защото блогърите са разказали за тях или пък места да стават не толкова популярни, само защото блогърите са показали колко много хора вече има на тях. Така, че това е една отговорност какво ще разкажеш, как ще го разкажеш и дали и какви хора ще привлечеш. Има цяло направление от места, които са станали суперпопулярни само благодарение на Инстаграм. Там всеки може да си качи снимка, не е необходимо да си блогър. Това са обикновено едни такива фотогенични места или места, където има поне един фотогеничен кадър. За съжаление вече много места стават претрупани от хора, които искат просто да си направят снимка там. Дори в България много места добиха голяма популярност заради това.
-Сякаш в последно време много бързо се променя туризмът... Кои са големите промени?
-Една от най-ярките промени е, че в момента информацията е много достъпна и човек много лесно може да разбере къде може да отиде, как да отиде и какво да прави там и от друга страна, особено в Европа вече станахме много близки едни до други различните държави, градове, забележителности заради нискотарифните самолетни линии. Реално за много малко пари можеш да отидеш и да разгледаш почти която и да е европейска страна. Преди не беше така, а тази тенденция започва да се разраства на ниво целия свят.
Чуйте разговора с Бистра и Наце: