"Радио Варна представя"

СнимкаИзлъчва се всяка събота от 9.00 до 10.00 часа.

Време за  документалистика, фийчъри, публистика, беседи, интервюта, портрети, лични истории – без ограничение на жанр, тема и формат. Целта е  събеседниците, пътешествията, изследователите  и други да откриват и обясняват света около нас разбираемо и атрактивно.

"НА СЕЛО" на 12 август - "Оазисът на река Батова - Орешак"

Две села в страната носят името Орешак – в Ловешка и Варненска област. Спорно е кое е по-известно, защото ако едното е на километри от Троянския манастир и организира панаири на занаятите, другото местните искат да го направят резерват за..

публикувано на 11.08.18 в 18:15

Радио Варна представя: Негово величество кафето!

За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя” . За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката..

публикувано на 04.08.18 в 07:35

"НА СЕЛО" на 29 юли - да посрещнем изгрева в с. Изгрев

Тази неделя  предаването "На село" гостува в село Изгрев. Източно от селището е измерена най-високата надморска височина на Добруджа. Археологически находки показват, че в района е имало населено място още от римско време. Намерени са статуи на почитани..

публикувано на 28.07.18 в 17:10

"НА СЕЛО" на 22 юли - "Европейското" село Калиманци

Калиманци е едно от така наречените живи села около Варна. Причината – близост до  големия град, красива природа и чист въздух. Затова и цените на парцелите са високи, но въпреки това   няма имоти, които да се продават – нито общински, нито частни...

обновено на 21.07.18 в 18:58

Радио Варна представя: Приказка за литературата

"Искам да ви разкажа една приказка. Толкова невероятна, че не може да бъде измислена. Толкова красива, че няма как да бъде хипербола. Това е приказка за пустинята и вятъра. За същността на съвършенството. За най-бързия човек на планетата. За един..

публикувано на 14.07.18 в 08:00

Цветна покана от Баново

Така ни канят да се разходим в село Баново, община Суворово. И ние ще го направим - неделя след новините в 8 в ефира на Радио Варна. Посреща ни приятен ветрец, за когото местните разказват, че духа постоянно и затова въздухът е чист и няма..

публикувано на 07.07.18 в 16:15
Клемон Ерну

Из Европа на две колела

"Казвам се Клемон Ерну. Французин съм. Започвам работа веднага щом завърша обиколката, която съм предприел. На 34 години съм. Току-що завърших обучението си по медицина. Реших да обиколя половината свят на колело, казано по този начин - до Киргистан и..

публикувано на 07.07.18 в 09:10

Радио Варна представя: гр. Бяла

Тази седмица разходката ни е до едно живописно и романтично местенце, сгушено между Варна и Обзор – гр. Бяла. Намира се на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове Варна (56 км) и Бургас (70 км)...

публикувано на 26.06.18 в 09:32

Повече от година енстусиасти подновяват маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините

От година в социалните мрежи върви една инициатива за подновяването на маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините. Защо е необходимо това? Защото липсата на маркировка може да коства живот. Достатъчен довод бургазлията Димо Колев да..

публикувано на 09.06.18 в 09:10

Приселци - енергията на добрите хора

На 15 километра южно от Варна се намира село Приселци. Едно от двете в страната с това име. Старото име на варненското село е   Мемиш суфалар. То идва от името на турския чифликчия хаджи Мемиш ага. В чифлика му са работили и турци, и българи...

публикувано на 02.06.18 в 16:37