"Радио Варна представя"

СнимкаИзлъчва се всяка събота от 9.00 до 10.00 часа.

Време за  документалистика, фийчъри, публистика, беседи, интервюта, портрети, лични истории – без ограничение на жанр, тема и формат. Целта е  събеседниците, пътешествията, изследователите  и други да откриват и обясняват света около нас разбираемо и атрактивно.

За компютъра преди компютъра

Каква е връзката е между съвременните технологии, които използват децата в училище, и тези на техните баби и дядовци- отговорът е в „Куфар в музея”. Един проект на отдел „Най-нова история” на Регионалния исторически музей във Варна, който влиза в..

обновено на 18.03.17 в 09:50

Радио Варна представя „Защо изчезват къщите-паметници?”

"Варна няма запазен ансамбъл стари къщи". Това сподели в интервю за Радио Варна художник-реставраторът в Регионалния исторически музей Милен Маринов, възстановил две стари варненски къщи. Възможност да се запази останалото от арменската махала,..

публикувано на 10.03.17 в 15:26

Радио Варна представя "Знаци на свободата и героизма"

Редки фотографии и документи от периода на Руско-турската освободителна   война са част от изложбата „Знаци на свободата и героизма“. В нея са включени и над 20 тематични картини и гравюри, дело на български и руски автори- Николай Русев, Вячеслав..

публикувано на 04.03.17 в 08:30

Радио Варна представя предпремиерно „Лучия ди Ламермур”

На 27 февруари във Варна предстои предпремиерния спектакъл на „Лучия ди Ламермур” – четвърти в 70-годишната история на Варненската опера, след постановките през 1956, 1986 и 2005 г.  Да направи най-новата интерпретация на трагическия шедьовър..

публикувано на 26.02.17 в 08:25

"Радио Варна представя" две паметни дати в българската морска история

В предаването „Радио Варна представя” ще си спомним за две значими събития в морската история на Варна и България. Първият ни разказ ни връща в 24-я ден на месец февруари 1942 г. всъщност началото е няколко години по-рано. Периодът 1938-39 година, когато..

публикувано на 24.02.17 в 16:00
Константин Човиков, tschovikov.de

Радио Варна представя фотографа Константин Човиков

В предаването "Радио Варна представя" Габриела Гаврилова ви среща с един българин, който има късмета да снима за най-големите автомобилни компании по света. Константин живее в Германия от 1988 г. и има фотографско студио в Щутгарт. Той е в..

обновено на 18.02.17 в 17:07

"Радио Варна представя" Васил Левски – личността, която избрахме за най-велик сред сънародниците ни

Всяка нация има своите гении - в историята, в изкуството или науката. Германия си има Айнщайн; Италия – Леонардо и Гарибалди, Хърватия - Никола Тесла, Унгария – Петьофи, Русия – Менделеев, Толстой, Пушкин... Безспорни и неукорими личности. В нашата..

обновено на 18.02.17 в 09:18

Математика на фокус или как да накараме децата да скачат от радост в час по математика

В минутите на Радио Варна представя, здравейте от мен – Доротея Николова. В следващите минути ще ви разкажем една история за математиката и децата, или по-скоро за начинът по-който те по-лесно биха могли да я овладеят. Иначе казано, за..

публикувано на 19.02.17 в 08:00

"Радио Варна представя" на 12 февруари

Предаването "Радио Варна представя" ви отвежда в един различен свят – светът на хората, за които зимата не е бедствие, а обичаен сезон, където се съхраняват традиции, а религията не противопоставя, а води до смирение и липса на алчност, до ежедневна..

публикувано на 13.02.17 в 14:32

In vino veritas - "Радио Варна представя" на 11 февруари

За виното и традициите на неговото производство и присъствие в българската култура и  обичаи: краеведът Трифон Трифонов, автор на книги с имената на местностите по Черноморието, отец Ясен Шинев, графичният дизайнер на етикети за вино Йордан..

публикувано на 10.02.17 в 15:51