"Радио Варна представя"

СнимкаИзлъчва се всяка събота от 9.00 до 10.00 часа.

Време за  документалистика, фийчъри, публистика, беседи, интервюта, портрети, лични истории – без ограничение на жанр, тема и формат. Целта е  събеседниците, пътешествията, изследователите  и други да откриват и обясняват света около нас разбираемо и атрактивно.

Добри дол – мястото, на което искам да живея

На Томина неделя гостуваме в село Добри дол, община Аврен. Едно красиво село в много красива местност. Само на 22   километра от Варна и попадаш на място, където няма проблем с паркирането. Стига обаче автомобилът да е високопроходим, защото  пътят до..

публикувано на 14.04.18 в 11:55

Радио Варна представя на Цветница: с. Китка, с. Здравец и с. Круша

Първата ни спирка на Цветница е в село Китка. Селцето се намира на 25 км. от Варна, в община Аврен. Влизайки в него ни посреща гостоприемна табела с надпис „Добре дошли в село Китка”, а край нея зелена цветна морава със съвременна детска площадка. На..

публикувано на 01.04.18 в 15:05

РАДИО ВАРНА ПРЕДСТАВЯ на Лазаровден - "Възкресението на българските занаяти"

На Лазаровден - как едни българи възстановяват позабравените занаяти- темата в "Радио Варна представя" в събота след новините в 8 часа с водещ Габриела Гаврилова. На този ден младите жени берат цветя и пременени в нови носии, обикалят по къщите и пеят..

публикувано на 31.03.18 в 17:00

РАДИО ВАРНА ПРЕДСТАВЯ на 24 март - 135 г. РБ "Пенчо Славейков"

Варненската библиотека навърши 135 години в деня на първа пролет. Началото поставят родолюбиви българи, осъзнали необходимостта от просвета. През 2000 г. тя получи статут на регионален културен институт. Член е на Българската и Балканската..

публикувано на 23.03.18 в 17:50

Село Красимир - тишина, спокойствие и природа

Информацията за варненското село Красимир в глобалната мрежа не е много. Основно излизат обяви за имоти или новини за проблеми. В онлайн енциклопедиите информацията е също оскъдна. Пише само: Красимир е село в Североизточна България. То се намира в..

публикувано на 25.03.18 в 09:15

РАДИО ВАРНА ПРЕДСТАВЯ на 17 март - " Събуди се с усмивка"

В събота след новините в 8 часа ще ви срещнем с българи, които според тях самите са успели да намерят щастието. Всъщност, това е относителна категория и всеки може да има собствено мнение по темата. 75-годишно проучване на учени от Харвард показа,..

публикувано на 16.03.18 в 20:03
Кметството в село Аспарухово

Звукови гледки от село Аспарухово, община Дългопол

Село Аспарухово е разположено в подножието на Стара планина, на брега на язовир Цонево се намира едно от най-старите и живописни села във Варненска област –. Създадено още през 7-9 век с името Овчага и устояло на османското нашествие вече с ново име –..

публикувано на 18.03.18 в 09:15

Равна гора - селото с чужденци

Близо 130 са постоянните жители на с. Равна гора. Някъде към 20 са чужденците, които са избрали красивото варненско село за свой дом. Някои от тях имат интересен бизнес, който е много нетрадиционен за региона. А местните хора са предимно възрастни, които..

публикувано на 03.03.18 в 18:14

Един по-различен поглед към 3-ти март

3 март - датата, на която отбелязваме 140 години от подписването на Санстефанския договор и националния си празник. Всички знаем както означава тази дата за нас, за да сме тук и сега. Да, юридически – макар и като васално княжество, България възкръсва на..

публикувано на 03.03.18 в 08:05
Кметството в село Долище

Село Долище - природа и чист въздух

Село Долище се намира на някакви си 16 километра от Варна - на територията на община Аксаково. И ако трябва да сме още по-пунктуални, има сведения, че територията, на която днес е разположено селото, е била обитавана още по времето на траките. Ще се..

обновено на 26.02.18 в 11:49