"Радио Варна представя"

СнимкаИзлъчва се всяка събота от 9.00 до 10.00 часа.

Време за  документалистика, фийчъри, публистика, беседи, интервюта, портрети, лични истории – без ограничение на жанр, тема и формат. Целта е  събеседниците, пътешествията, изследователите  и други да откриват и обясняват света около нас разбираемо и атрактивно.

Подкрепете анимацията "Златната ябълка"

Първият български анимационен сериал, базиран на българските митове и легенди – „Златната ябълка” набира финансиране с кампания в платформата за споделено финансиране Indiegogo. Екипът, търси средства за своя първи пилотен 24-минутен..

публикувано на 17.06.17 в 11:05

"Радио Варна представя" на 10 юни

В Световния ден на плетенето на открито ще ви поканим да се присъедините към инициативата, която за втора година се провежда пред Радио Варна. Според хората, които плетат, това е прекрасен начин за релаксация. Дамите, с които ще ви срещнем в „Радио..

обновено на 10.06.17 в 18:20

"Радио Варна представя" на 13 май- ГРАФИТИТЕ

Най-ранният  графит във Варна  е от преди 18 века. Изписан е върху стените на Римските терми до храм "Св. Атанасий" във Варна. Не  може обаче да се види, защото е заключен зад метална врата. Какво още провокирало предците ни да посегнат към..

обновено на 13.05.17 в 16:05

"Квартетът" в "Радио Варна представя" на 22 април

Те са четирима цигулари от поколението на милениумите – терминът, с който обозначаваме децата, родени около началото на новото хилядолетие. Те са Дамяна, Камелия, Свилена и Рустам . Те са най-добрите сред връстниците си цигулари в България. И..

публикувано на 25.04.17 в 08:25

Среща с "Ние, врабчетата" и "Лазарица" на Радичков в "Радио Варна представя"

На Лазаровден – честит празник, приятели на "Радио Варна представя". В предаването в събота след 9 часа ще   надникнем в дълбините на българската душа  с помощта на един от нейните най-добри  познавачи- Йордан Радичков. Ще си припомним неговия..

обновено на 08.04.17 в 21:03

"Радио Варна представя": "Дари коса за онкоболен" - каузата, която вдъхва живот

Да дариш косата си, която си отгледал с любов за направата на перука за онкоболен човек, е жест, който няма нужда от обяснение. Това е усещане, удовлетворение, добрина и пример в света, в който живеем днес. В поредицата "Радио Варна представя" Ви срещаме с..

публикувано на 01.04.17 в 09:15

За компютъра преди компютъра

Каква е връзката е между съвременните технологии, които използват децата в училище, и тези на техните баби и дядовци- отговорът е в „Куфар в музея”. Един проект на отдел „Най-нова история” на Регионалния исторически музей във Варна, който влиза в..

обновено на 18.03.17 в 09:50

Радио Варна представя „Защо изчезват къщите-паметници?”

"Варна няма запазен ансамбъл стари къщи". Това сподели в интервю за Радио Варна художник-реставраторът в Регионалния исторически музей Милен Маринов, възстановил две стари варненски къщи. Възможност да се запази останалото от арменската махала,..

публикувано на 10.03.17 в 15:26

Радио Варна представя "Знаци на свободата и героизма"

Редки фотографии и документи от периода на Руско-турската освободителна   война са част от изложбата „Знаци на свободата и героизма“. В нея са включени и над 20 тематични картини и гравюри, дело на български и руски автори- Николай Русев, Вячеслав..

публикувано на 04.03.17 в 08:30

Радио Варна представя предпремиерно „Лучия ди Ламермур”

На 27 февруари във Варна предстои предпремиерния спектакъл на „Лучия ди Ламермур” – четвърти в 70-годишната история на Варненската опера, след постановките през 1956, 1986 и 2005 г.  Да направи най-новата интерпретация на трагическия шедьовър..

публикувано на 26.02.17 в 08:25