Радио Варна - другата сцена!

"Там, където заспиват звездите" - литературна премиера

Снимка: Архив

20 юни 2012 г., сряда - Арт салон на Радио Варна, голяма зала - 18:30 часа

 

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

ТАМ, КЪДЕТО ЗАСПИВАТ ЗВЕЗДИТЕ

Разкази от пролома

автор Рада Петрова

 

На връх своя 55-ти рожден ден Рада Петрова - дългогодишен радиожурналист, преподавател, кинопедагог, психолог и психотерапевт със 17 години години практика, кани в Радио Варна приятели и колеги на представянето на първата си книга.

"Там, където заспиват звездите" ни води към родното място на Рада, Зверино, към живописното дефиле на река Искър, към корените ни. Цветно, с много любов и носталгия авторката пише за живота на планинците такъв, какъвто все повече ни липсва, белязан от откритост, чистота, автентичност, но пише и за тайните в рода, в семейството, в селото, които променят съдбите човешки, за болката и изпитанията, за търсенето на свобода и равновесие на съвременника ни...


Не знам на кого още се е случвало това - да върви в непроходима гора от цъфнали люляци на върха на  скали, искрящи от белота, после да слезе в подножието им и да тръгне сред море от червени божури, след това да го застигне дъжд, а слънцето да се смее в захлас отгоре, да потопи ръцете си в най-красивата небесна дъга на света и в този миг да види звездите високо в небето – в малко, синьо прозорче, отворено от Бога. Да, това ми се  случи.  Оттогава знам, че всичко, за което си мечтая, го има. Разбрах, че още преди да си поискал нещо, Бог се е досетил за твоето желание и чака най-подходящият момент, за да ти го даде.

                                            /откъс от разказа „Там, където заспиват звездите”/

13 истории, пресъздадени в най-добрите традиции на българския разказ ни подарява Рада и обещава наесен да прочетем и първия й роман.

 

Рада Петрова е магистър по български език и литература, психология и кинознание. Работила е като редактор и водещ на предавания в Радио Шумен и Радио Браво. Публикувала е статии, коментари и рецензии в периодичния печат и специализирани списания за психология и киноизкуство. Нейни разкази, стихове и приказки са излъчвани в програмите на Радио Шумен, “Хоризонт” и “Христо Ботев”. Ето какво споделя за себе си: "Доволна съм, че имам професия, която ме среща с много хора. Те са част от моя живот и аз съм част от живота им. Всяка човешка история ми е безкрайно интересна и всеки човек, потърсил помощ при мен ми е скъп и важен. Затова давам енергия и време, за да помогна с цялото си сърце. Това общуване ме обогатява всеки ден, зарежда ме с търпение и ме държи будна за всичко, което се случва около мен. Помага ми да разбирам света и хората в него. Писането винаги е било мое любимо занимание – независимо дали това е сценарии за предаване, приказка, разказ, статия, психологически анализ или портрет, рецензия или коментар. Мисля, че достигнах възрастта, в която да започна да издавам книгите си. Тази е първата. Тя е като да открехна вратата към един свят, към който съм се стремяла цял живот. Мисля, че този свят ще бъде интересен и на вас."

  

 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!