Радио Варна - другата сцена!

Изложба живопис СЪВРЕМИЕ - ФОКУС на Диян Димитров

| обновено на 16.11.18 в 16:23

16 ноември, петък, 19 часа, Арт салон на Радио Варна

"Живописта на Диян Димитров е фигуративна, тя излъчва фантазност с отпратки от личния му свят към митологични, религиозни и исторически теми. Образно разкрива пред зрителя дуалността на неговата душевност, в която сюрреалистичните визии на подсъзнателното бленуване и на преекспонираната натурност са хармонизирани в едно изведено от хронологията на времето пространство. В него динамиката съществува само посредством емоционалния процес, изразен в асоциативно наслагване на образи или фрагменти от материалния свят.
Точността и изяществото на детайлите в картините му се преобразява в един ювелирен ажур, който се проектира върху монохромна среда. Уравновесените, хармонични и доведени във формален порядък стереометрични форми, сред които са вписани реалистично изградени човешки тела или фрагменти от тях, носят илюзорност и метафизичност. Темите дават отпратки към персонално преживени неща пробудили въображението и духовността. Те съответстват и на стила и метода на живописта му."
Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

Биография
1977 г. – роден в град София.
2005 г. – Завършва Национална художествена академия, София в курса на проф. Теофан Сокеров.

Избрани участия и изложби:
Участва в множество художествени изложби у нас в галериите „Париж – Москва“, „Ларго“, „От-то“, „Графит“, Градска галерия – Балчик и др.
2016г. – самостоятелна изложба – галерия „Графити“, Варна
2012г. – куратор на изложба „Православие“, Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна
2009г. – изложба в Smithfield Art Gallery – Лондон.
2004г. – автор на стенописи в Маракеш, Мароко.
2001г. – носител на награда за „Голо тяло“ на Фондация „Устагенов“.

Понастоящем живее и работи в гр. Варна. Преподавател в школа Диян Димитров в Галерия Графит, както и съорганизатор, заедно с Надя Делчева в Cheers Art Class (рисуване и вино).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!